2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kánikula – Akció a fürdőben, föveny a Torokban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Június 9.

Az aktuális meteorológiai előrejelzés szerint Csongrád térségében legalább csütörtök estig kitart a kánikula. A hosszú hétvégéhez képest kedden és szerdán valamelyest tovább erősödik a nappali felmelegedés, ezért a helyi gyógy- és strandfürdőben felkészültek a hétközi jelentős vendégforgalomra is. A Körös-toroki üdülőterületnél hiába növekszik a homokföveny, a partfürdő működtetéséhez szükséges engedélyeket még mindig nem adták ki a szakhatóságok, így a biztonságos hűsölésre egyelőre hivatalosan csak a Dob utcai létesítmény ajánlható. A Körös-toroki homokfövenyt jelenleg saját felelősségükre használhatják a strandolók.

A pünkösdi hosszú hétvégén a Körös-toroki üdülőterületre százakat csalt a szépen apadó Tisza. Úgy tűnik, sikeres volt az a próbálkozás is, amelyért tavaly tavasszal eredménnyel küzdött a csongrádi polgármester. A folyó immár nem hordja, hanem ismét fokozatosan építi a tengerpart illúzióját keltő természeti csodát. Az internetes naplójában Kőrösi Tibor bő egy évvel ezelőtt a Homokfövenyünk védelmében című bejegyzésében írta az alábbiakat:

„Az elmúlt években egyre szembetűnőbbé vált a Körös-toroki homokföveny zsugorodása. (…) Ez a csökkenés sokunk véleménye szerint a feljebb lévő sarkantyú megépítésétől vált egyre gyorsabbá. (…) Levelet írtam az ATIVIZIG-nek – a terület vízügyi kezelőjének –, melyben arra kértem az illetékeseket, hogy vizsgálják meg ezt a helyzetet. (…) A sejtés beigazolódott, valóban át kell építeni a sarkantyút ahhoz, hogy a homokfövenyt a Tisza ne hordja el.”

A tavaly nyáron befejezett munkák eredménye idén tavasszal már megfigyelhető volt. Az elmúlt hetekben levonult árhullámok után az eredmény érzékelhetően ki is bontakozott. A homokpad nem csak nagyobb területűvé vált, hanem az apadó folyó által lerakott homok mennyisége meg is növelte a vastagságát. Így – mint arról Lovas József hétfő délután készült fotója is tanúskodik – már mínusz ötven centiméter körüli vízállásnál is terebélyes a föveny.

Egyelőre azonban hiába a nagy part, s a Tisza vizének hőmérséklete Csongrádnál hétfő délután hiába közelítette meg a 23 Celsius-fokot, a partfürdő szakhatósági engedélyei – az előző években tapasztaltakhoz hasonlóan – még nem érkeztek meg a működtetőhöz, így a szabadstrand nem üzemel. Amint az üdülőterületet az önkormányzattól bérlő Pure Music Kft. megkapja az engedélyeket, a partfürdőt megnyitják. Addig azonban mindenki csak és kizárólag a saját felelősségére használhatja a Körös-toroki strandot, annál is inkább, mert szakhatósági engedélyek nélkül a vízőrök sem dolgozhatnak.

A terület működtetését szabályozó helyi rendelet értelmében az üdülőterületen június elsejével ettől függetlenül megkezdődött a hivatalos szezon, ezért a Körös-torokban – a strandhoz közvetlenül kapcsolódóktól eltekintve – már működnek a különféle alapszolgáltatások. A vendéglátó egységek többsége is kinyitott, a „vállalkozói udvar” helyén nyílt Laguna Beach Club üzemeltetője például a hétvégén már a nyitóbulit is megtartotta, melyről itt mintegy másfélszáz fotót lehet megtekinteni.

Az Időkép Csongrádra vonatkozó aktuális meteorológiai előrejelzése szerint a kánikula legalább csütörtök estig kitart, így akik strandon – s a vízben is megmártózva – szeretnének felüdülést keresni, a jelentősebb hétköznapi forgalomra felkészült gyógy- és strandfürdőt (is) választhatják. A Dob utcai létesítményben a korábban meghirdetett, elsősorban szezonindítónak szánt kedvezményeket a június eleji csúcsforgalom idején korlátozások nélkül fel lehet használni, így akik például a helyi labdarúgó mérkőzésekre az utóbbi két hónapban jegyet váltottak, s azt a fürdő pénztárában leadják, ezen a héten is féláron válthatnak belépőt.

(A nagyított változatért kérjük kattintson a képre.)

A kánikula elmúltával vélhetően kissé nyugodtabbá váló strandfürdő területén kellemesen időzhetnek a nyugdíjasok is, sőt, akik közülük az év elején sikeresen pályáztak, az Erzsébet-kártyájukon igényelt fürdőbelépőjüket négyféle jegy vásárlására fel is használhatják.

(A nagyított változatért kérjük kattintson a képre.)

Az aktuális akciókról további információ található a fürdő Facebook-oldalán, valamint – a gyógymedencékben használt termálvíz összetételéről is pontos adatokat közlő – weboldalán.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés