2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önjelöltek – Kikből lehet cserebogár?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Június 6.

Szép kis kavarodás alakult ki a Pap Gabriella nevével fémjelzett csongrádi pártszervezet választási jelölő összejövetelén. A csütörtök kora este tartott, szigorúan zártkörű eseményről eleddig semmiféle közleményt nem adtak ki, a kiszivárgott (vagy inkább szivárogtatott) információk szerint viszont ahelyett, hogy eldöntötték volna, hogy Kőrösi Tibor mégiscsak hivatalos jelölt lesz, jól összevesztek. Ez alkalommal rácsodálkozhatott a pártja csongrádi megtestesülésének rideg valóságára Farkas Sándor országgyűlési képviselő is, aki – információink szerint – mindvégig jelen volt, ami nem is csoda, hiszen választókerületi elnökként a végső szót neki kell majd kimondania. Sőt, egy helyhatósági választási csongrádi bukás esetén az ő bajszát húzogatják majd meg a fővezérek, ezért nem mindegy, miként indulnak neki az őszi próbatételnek. A kialakult képlékeny politikai massza ízére ráéreztek a hiénák is, így Kőrösi Tibor mellett már számos önjelölt várja, hogy öt évre átvehesse – az iskolaigazgatói székbe esetleg visszahuppanó tanárembertől – a stafétabotot.

A kétharmados Kossuth téri törvénygyár által az elmúlt négy esztendőben jelentősen módosított hazai jogszabályok miatt jelenleg a médiában nem lehet megnevezni azon polgármester-jelölteket és önkormányzati képviselőjelölteket, akik jelenleg nem minősülnek egyértelműen közszereplőnek, ugyanis amíg ők erről nyilatkozatot nem adnak ki, illetve őket hivatalos jelöltté nem minősíti a választási bizottság, védi őket – teljesen érthetően – az új és a régebbi jogszabályok halmaza. Ilyetén módon most a polgármester-jelöltek közül csak ketten kerülhetnek név szerint is lapunk célkeresztjébe, a többiekről legfeljebb úgy írhatunk, hogy egyértelműen nem ismerhet rájuk egy-egy magyar nyelvet ismerő átlagolvasó.

A diktatórikus hajlamú államszervezetek elnyomása alatt működő médiában azonban jól működhet a „sorok közötti olvastatás” is, volt erre már ebben az országban példa, nem is egy rezsim idején. S talán a bebugyolált gondolatok révén működő tájékoztatás rendszere a mostanihoz hasonló helyzetekben is eredménnyel bevethető. Mindenesetre, ez alkalommal e lehetőséget kipróbáljuk.

A csongrádi jelöltállítási találgatások közül a legkevesebbet Kőrösi Tibor jelenlegi polgármesterrel kapcsolatban érdemes foglalkozni, ő ugyanis hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy ismét megméretteti magát. Sőt, még az országgyűlési képviselőválasztás előtt, az évente sok-sok millió forintból fenntartott városi televízióban Pap Gabriella, a Fidesz helyi elnöke is elmesélte, hogy a kormányzópárt helyi szervezete egyértelműen kiáll a jelenlegi városvezető újrajelölése mellett. Ehhez képest csütörtök este teljesen más lett a „leányzó fekvése”. A nemrég még Pap Gabriella egyéni ügyvédi irodájának helyet adó helyi Fidesz-pártszékházban csütörtökön ugyanis közel három órán keresztül civakodtak a párttagok, ám a jelöltállítási procedúra végére mégsem sikerült pontot tenni. Mivel annyi gerinc a helyi, magukat jobboldalinak mondó politikai vezetőkben már régóta nincs, hogy egy-egy ilyen összejövetel kapcsán legalább egy semmitmondó közleményt kiadjanak, ezért csak a kiszivárgott (szivárogtatott) információkból lehet tájékozódni. Abból pedig csupán egy lényeges tény derült ki: Kőrösi Tibor hivatalosan még mindig nem a Fidesz jelöltje, holott jelenleg fideszes polgármester.

A nyolc év polgármesterség után 2010-ben hatalmas bukással távozott Bedő Tamás szocialista politikus – értesüléseink szerint – megint lemondott a Magyar Szocialista Párt csongrádi helyi szervezetének elnöki tisztségéről. Ez utóbbi hírben viszont leginkább az lehet a lényeg, hogy eszerint még létezik önálló MSZP-szervezet Csongrádon. Az már bizonyos, Bedő Tamás komolyan gondolkodik, hogy ismét ringbe száll a polgármesteri tisztségért, ám erről még csak szóban tájékoztatta szerkesztőségünket, hivatalosnak tekinthető bejelentést nem tett. Úgy tudjuk, Csongrádon a szocialista párszervezet sem döntött még a jelöltállításról, így még az sem dőlt el, hogy kikkel együttműködve, esetleg körzeti jelölteket miként állítva indulnak az őszi megmérettetésen. Bedő Tamás jelenleg csak a megyei közgyűlés tagjaként végez nyíltan közéleti tevékenységet, ott a szocialista frakciót erősítve veszi fel a tiszteletdíját.

Korántsem biztos, hogy a két ismert csongrádi név mellett más, jelenleg nem közszereplőnek minősülő, de polgármesteri címre vágyók közül senki nem tud majd labdába rúgni. Az is egyértelmű, hogy egyesek számára igencsak csábító a jórészt törvényben meghatározott polgármesteri fizetés összege, amely mellé – némi ügyeskedéssel – további szép összegű apanázs is összehozható. Csongrád jelenlegi polgármestere ugyan nem használja ki ezeket az aprópénz-szerzési metódusokat, a testület további tagjai közül viszont akad, aki tanácsadói feladatokért, míg más például egy bizonyos hulladékgazdálkodási szervezetben betöltött egetrengetően fontos feladatellátásért kap másfél minimálbérnyi havi juttatást. A jobbára önjelöltnek tűnő személyek közül kettő öt év múlva már jogosulttá válhat az öregségi nyugdíjra, így nem csak a fizetés mértéke hathat rájuk ösztönzően. Egyik személy műszaki, a másik gazdasági szakterületen végzett tevékenységből él. Közös bennük: elhiszik magukról, hogy tökéletesen alkalmasak Csongrád város vezetésére.

A helyi politikamímelők elmúlt pár havi takuvakuzásai során célkeresztbe került még egy Csongrádra importált azon feladatellátó személy, aki minden bizonnyal még abból is tudna várat építeni, ami most – jelképesen – a csongrádi városházán tornyosul. Ennek ellenére – információink szerint – „felsőbb érdekek” miatt a személye jelöltként szóba sem kerülhetett. Ráadásul hiába a talpraesettség, ha hiányzik a csongrádi lét mély átérzésének a képessége, „gyüttmenteket” ugyanis nehéz lenne pár hónap alatt széles körben megkedveltetni a helybéliekkel. Számára egyébként anyagilag jelentős visszalépést jelentett volna a polgármesteri tisztség, nem úgy egy másik önjelölt számára, aki – hosszú évekkel ezelőtt, mezei feladatellátóként – üzletelt már egy azóta „cserebogárrá” fejlődött közszereplő családjával. Történetesen egy nem teljesen tiszta keretek között zajlott ingatlan adásvétel során juttatta túlélési forintokhoz ama, felszámolók által sanyargatott, fűnek-fának adós családot. E tette után jó ideig elég szépen döcögött a karrierje, s néha feltűnő politikai védelemben is részesült. Jelenleg neki is megérné beülni az egyébként már sok tekintetben nem kényelmes városvezetői székbe.

Az önjelöltek körébe tartozik még egy, főként taktikai okokból kiszemelt középkorú széltoló, aki – nem mellesleg – zseniálisan el tudja adni magát. Ő olyan személyiség, aki bármikor rendezne Csongrádon sikeres fedett pályás távolba nézési világbajnokságot. E képességeit latba vetve képes lenne meggyőzni a választókat is, csakhogy a kora ellenére igen vastag a múltja, ezért legfeljebb más településen lehetne sikeres politikai szélhámos.

A pártok és a jelölő szervezetek közül talán külön említést érdemel a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely helyben is megtáltosodott, ám Csongrádon a párt káderállománya nem igazán jelentős. Róluk elsősorban más pártok „prominensei” híresztelik, hogy ki is a polgármester-jelöltjük, valójában azonban Laczkó Zsolt és csapata még nem döntötte el, hogy kit indítanak, illetve kit támogatnak. Az egyelőre csak sejthető, hogy Kőrösi Tibor szemében Laczkó Zsolt nem szálka, hanem gerenda, s Laczkó Zsolt is szívesebben látná Kőrösi Tibort katedrán, mint pulpituson. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy a Jobbik már csupán azzal is jelentősen formálhatja majd a polgármester-választást, ha e téren nem alakítanak ki konkrét álláspontot. Náluk jóval kevesebb vizet zavarhat a jelenleg „toronyépítéssel” és „régészkedéssel” elfoglalt, uniós pénzeket e célkora mostanság tízmilliós nagyságrendben felhasználó Összefogás Csongrádért Egyesület, melynek egyetlen önkormányzati képviselője, Murányi László önálló körzetből jutott a képviselő-testületbe. Szerkesztőségünk érdeklődésére a városatya a választással kapcsolatban konkrét elképzelésekről még nem beszélt, azonban vele mindenképpen számolni kell. Annál is inkább, hiszen a Fidesz számára ő a kakukktojás, mert 2010-ben kizárólag az ő körzetében vérzett el a kormánypárt képviselő-jelöltje. Mivel a helyi pártvezetés a hibájából azóta sem tanult, vélhetően újfent a bukott jelöltet indítja, így nagy eséllyel Murányi László napirend előtti felszólalásait a következő öt évben is kénytelen lesz hallgatni az új csongrádi polgármester – bárki is legyen ama, a választópolgárok által megválasztott személy.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés