2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pünkösd – Kánikula és profizmus a Torokban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Június 5.

Céltudatos fejlesztés, valamint a működési rendszer célszerű átalakítása jellemzi e héten a Körös-toroki üdülőterületet. A meteorológiai előrejelzés szerint a természet az idei első forró nyári hétvégével egészíti ki az új működtetők szezonnyitó terveit. Ez utóbbi megtestesül abban a teljesen új „vállalkozói udvarban”, amely szombattól Laguna Beach Club néven működik. Kibontakozik továbbá az új stílusú, a hatályos törvényeket maximálisan betartó beléptető-rendszer beindításában is, ami minimálisan sem sérti a személyiségi jogokat, de azért messze áll a becsületkasszás módszertől. Ráadásul a pünkösdi hosszú hétvégén harminc Celsius-fok feletti délutáni csúcshőmérséklettel, szikrázó napsütéssel, valamint erős tempóban apadó Tiszával is számolni kell. A strandot egyelőre csak saját felelősségre, kockázatra lehet használni, a működtetéshez szükséges szakhatósági engedélyeket ugyanis még nem kapta meg az üzemeltető.

A hatályos Körös-toroki helyi, önkormányzati rendeletnek megfelelően június elseje óta működnek a Körös-toroki alapszolgáltatások. A rendelet értelmében plusz százötven centiméter alatti vízállásnál a strandot – június elseje és augusztus harmincegyedike között – üzemben kell tartani, s a biztonságos fürdőzés feltételeit garantálni kell. A város önkormányzatával kötött szerződésben a területet tíz évre bérbe vevő Pure Music Kft. erre is garanciát vállalt, azonban a szakhatósági engedélyek – mint sok más hasonló szezonkezdetkor – még nem érkeztek meg, így mindaddig, amíg ezeket meg nem kapja a kft., minden strandoló kizárólag a saját felelősségére, kockázatára használhatja a területet. Ezen időszakban a fürdőzést a kft. vízőrökkel sem biztosíthatja, hiszen az engedélyek hiányában az őrök sem tevékenykedhetnek.

Mivel a hétvégére már a homokföveny is kibukkan a víz alól, amint megérkeznek a szakhatósági engedélyek, az üzemeltetők a folyamatos rendben tartására is fokozott figyelmet fordítanak. Szerkesztőségünket csütörtök délután a cég vezetése a helyszínen arról tájékoztatta, hogy a Körös-torokban elsődlegesen azokat a területeket kívánják a leggyorsabban rendbe tenni, amelyek a vendégek kiszolgálását, kényelmét, zavartalan kikapcsolódását szolgálják. Így a Csongrádi Városellátó Intézménnyel karöltve a pár órára strandolni érkezőktől az egész hosszú hétvégét az üdülőterületen tölteni szándékozókig mindenkit próbálnak már most a lehető legtöbb új szolgáltatással kiszolgálni.

A Körös-toroki Kempinget – a városellátó és a kft. között ez év elején kötött szerződés értelmében – az önkormányzati intézmény már beüzemelte. Az eddigi adatok szerint a faházak kihasználtsága az egész szezonban jónak ígérkezik, a július 31-től augusztus 3-ig tartó idei Körös-toroki Napokra például a vendégek már hónapokkal ezelőtt lefoglaltak minden férőhelyet, s a még szabad sátorhelyek is rohamosan fognyak. Az üdülőterületi beléptető-rendszer is megújul, ehhez kapcsolódóan a hétvégére elkészül az új, az egykori „kiskemping” helyén kijelölt belső parkoló. Ami a legnagyobb újdonság – s ez még a korábbi Körös-toroki disznóságok feltárásáért meghurcolt munkatársainkat is meglepte –, hogy maximálisan emberközpontú, vendégbarát, s törvénytisztelő lesz az új rendszer. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem akarják mindenáron megmondani a vendégeknek, hogy mi a kötelességük, csupán a hatályos törvények és rendeletek maximális betartására kérik őket. Az üdülőterület főbejáratánál például minden nap, amikor működik a beléptetés, felhívják a gépjárművel behajtók figyelmét, hogy az üdülőterület közterületein tilos a parkolás, s a kijelölt parkoló csak megváltott behajtási jeggyel vehető igénybe, melyet a szélvédő mögött, jól láthatóan el kell helyezni. Amennyiben a behajtó a jegyet nem kívánja megvenni, s közli, hogy a területen jogosult magántulajdonú terület (üdülő, kereskedelmi egység parkolója, stb.) használatára, nem kell a parkolási díjat megfizetnie. Ha azonban sanda a behajtó szándéka, s mégis leparkol közterületen, vagy jegy nélkül áll be kijelölt parkolóba, a rendőrségtől, vagy a területen rendszeresen megforduló közterület-felügyelőktől bírságra számíthat.

Annak sem lesz mindenképpen jobb a sorsa, aki jogosulatlanul beáll egy ingatlan területére, hiszen birtokháborítást követ el, így ha az érintett tulajdonos ellene feljelentést tesz, számolnia kell a jogkövetkezményekkel. Ilyen helyzetekben a beléptetést végző személyek, illetve az üdülőterület kezelői nem avatkoznak közbe, hiszen erre nincs semmiféle jogkörük, a rendőrség (illetve jogosulatlan közterület-használat esetén) a közterület-felügyelők azonban eljárhatnak. Utóbbi esetben a kiszabott bírság egyébként a város kasszájába folyik be, így az egyenruhások – a templom egerével hasonló anyagi körülmények között vergődő önkormányzat javait gyarapítandó – bizonyára hatékonyan igyekeznek majd eljárni.

A törvények efféle, maximális tisztelete új lesz a Körös-toroki működtetés során, hiszen 2012-ben egyes némberek még arra is vetemedtek, hogy a Körös-toroki Napok idején a belvárosi lakosokat is igazoltattatták az általuk megbízott egyes vidéki biztonsági őrökkel. Szerkesztőségünk érdeklődésére az új területgazdák egyértelművé tették, hogy ésszerűségre törekszenek, s folyamatosan tartják a kapcsolatot a vendégekkel és az üdülőtulajdonosokkal egyaránt. A lapunkban megjelenő, a Körös-torokkal foglalkozó cikkekhez kapcsolódó olvasói fórumokban olvasóink által közzétett közérdekű megjegyzésekre éppúgy reagálnak, mint ahogyan például a Laguna Beach Club Facebook-oldalán keresztül érkező privát kérdésekre, felvetésekre is igyekeznek legfeljebb egy-két napon belül érdemben válaszolni.

A Pure Music Kft. a Körös-torok esetében is nagy hangsúlyt helyez a leggyorsabb, s a vendégek által is talán legolcsóbban igénybe vehető internetes kommunikációra. Többek között emiatt valamennyi rendezvényükhöz önálló közösségi programoldal kapcsolódóik. A június 7-i nyitóbuli oldalát sem csak azért érdemes felkeresni, mert ott meg lehet tudni, hogy ki az a közel ezer fő, akik már biztosra jelezték, hogy ott lesznek. A programoldalról ugyanis többek között pillanatok alatt megtudható, hogy a viszonylag korán érkezők akár harmadával olcsóbban válthatnak jegyet, sőt, akik egy játékba is bekapcsolódnak, akár tiszteletjegyekhez is hozzájuthatnak.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés