2024. április 23., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Béla nevű olvasóinkat.  Holnap György napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Farkas Sándort ismét képviselővé választották

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Április 6.

A Fidesz-KDNP jelöltjét, Farkas Sándort a Csongrád megyei 3-as számú országgyűlési választókerületben a szavazók kevesebb, mint fele juttatta mandátumhoz. A voksolás rendben zajlott, a Csongrádi Járás területén egyetlen problémáról értesültünk: a külterületi szavazókör helyszínét hibásan határozták meg, így többen csak hosszas keresgélés után találtak rá a szavazóhelyiségre.

A külterületen lakó választópolgárok számára a bokrosi útelágazás közelében lévő, egykor a Petőfi szövetkezet által épített és használt volt irodaépületben alakítottak ki szavazókört. A körök átszervezése miatt a tanyán élőknek hosszú kilométereket kellett megtenniük a szavazóhelyiségig. Akik közülük konkrét helyismerettel nem rendelkeztek, legfőképpen a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett térképes információk alapján tájékozódhattak. Csakhogy a hivatalos weboldalon – mint a cikk alatti képgalériában közzétett honlapképeken is látható – hibásan jelölték meg a helyszínt (a választási honlapon piros jelzéssel mutatták a téves helyet, holott az általunk a harmadik képre kitett zöld jelzés helyén működött a szavazókör). Információink szerint többen keresgették tanácstalanul a tizenötös számú szavazókört: néhányan a Felgyő melletti tanyavilágba mentek, de a megjelölt helyen csak egy cég telephelyét találták, míg mások a volt Petőfi Termelő Szövetkezet 451-es számú főút melletti egykori központjába utaztak, őket onnan jó esetben egy arra lakó, vagy egy-egy, az ott működő cégnél dolgozó személy küldte vissza az egykori téeszirodához.

Az elsők között Gergely Ildikó és családja járta végig a tizenötös számú szavazókörhöz vezető hosszú, s egyáltalán nem vágyott útvonalat. Az ismert sportvezető a Facebook-oldalán ekképpen örökítette meg a vele történteket:

„Felelősségteljes állampolgárként indultam el a délelőtti órákban leadni szavazatomat. A korábbi értesítés szerint tudtam, hogy a Tanya 571. (Petőfi TSZ) működik a szavazókör, de azt nem, hogy pontosan hol található. Gondoltam, a környékbeli kerttulajdonosok segítenek majd, elmondják, hol találom. Nem így lett. A megkérdezettek csak „talán”, „lehet”, „nem tudom” válaszokat adtak. Miután a szombati médiafelhívásban elhangzott, hogy a www.valasztas.hu oldalon találunk a szavazóhelyek megközelíthetőségére információt, reggel megkerestem az adott oldalt. Meg is találtam a szavazókört a térképükön. Egy kicsit bosszankodtam, hiszen az a Felgyő melletti egyik cég telephelye mellé mutatott, ahová ugyan autóval el tudok oda menni, de nem értettem, hogy a sok nyugdíjas, idős, nehezen mozgó tanyákon lakó szavazónak miért kell ilyen messze menni. (…) Kimentünk a bejelölt helyre, kissé bizonytalanul, mert természetesen nem találtunk semmilyen szavazókört. Később kiderült, nem is találhattunk, mert nem ott volt. Visszamentünk a városba, a Síp utcai iskolaépületbe, gondolván, hogy majd ott, a két szavazókörben tevékenykedő személyek segítséget és pontos leírást adnak. Készséggel segítettek, és elküldtek minket a 451-es számú főútra, ahol jobbról meg is láttuk az egykori szövetkezeti telephelyet. Ezt a helyszínt sokan ismerhették, mert rajtunk kívül még két gépjármű is bekanyarodott, egy előttünk, egy utánunk. De itt sem találtunk szavazókört, egy lelkes fiatalember viszont készséggel útbaigazított minket, ugyanis nem mi voltunk az elsők (és vélhetően nem is mi lehettünk az utolsók), akik odatévedtünk.

Talán, ha a ma is használatos Saroktanya elnevezést írják rá támpontként a információs lapra, vagy a Bokrosi utat is ráírják, könnyen és gyorsan odataláltunk volna. Amikor majdnem egyórás bolyongás után megérkeztünk, siralmas kép fogadott minket. Legalább egy nemzeti színű lobogót, egy felhívó és útbaigazító táblát kihelyezhettek volna. Szó szerint felbukdácsoltunk a sárga veszélyszalaggal körülkerített útvonalon a szavazóhelyiségbe. Rögtön elmondtuk kálváriánkat, melyet tudomásul vettek, s jelezték, hogy mások is szóltak már.

Leadtuk szavazatainkat, majd kifelé menet szégyelltem magam, amikor egy hetven év körüli asszony alig bírt feljönni a lépcsőn. Magas is volt, terméskövekből rakott, korlát és kapaszkodó nélkül. (…) Hazaérve feltárcsáztam a hivatalos választási honlapon található telefonszámot. A hölgy, aki a vonal végén jelentkezett, igazán készséges volt, megértette a problémát, s megnyugtatott, hogy jelzi a panaszt, s a hibát hétfőre (!) biztosan kijavítják. Azt hittem, nem értem jól, ezért rákérdeztem: holnapra? A kérdésemre válaszként azt kérte az ügyintéző, hogy gyorsabb lenne, ha most visszamennék a szavazókörbe, s ott jeleznénk a problémát.

Ezt követően megkerestem a csongrádi információs számot, mely szintén szerepelt a honlapon. A csongrádi önkormányzat jegyzőjéhez kapcsoltak. Neki is elmondtam a történteket. Ő volt az első, aki igazán komolyan vette az esetet. Ettől függetlenül valaki komoly hibát követett el. Feltételezem nem szándékosan. Vagy ki tudja…?”

Gergely Ildikó végső kérdése költői maradt, ugyanis a problémát a Nemzeti Választási Iroda hivatalos jelentései közé nem sorolták be. Ettől függetlenül a tizenötös számú szavazókörben száznyolcvankilencen voksoltak, igaz, ezt összesen négyszáznyolcvannyolcan tehették volna meg.

Az egyes csongrádi szavazókörökben elért egyéni képviselőjelölti eredményeket a következő számokra kattintva, felugró ablakban tekinthetik meg: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A teljes választókerületi eredményekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés