2024. április 23., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Béla nevű olvasóinkat.  Holnap György napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dudás – Meglepően erős kampányt zár a Jobbik

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES - 2014. Április 3.

Az utóbbi két hónapban Dudás Zoltán a választókerületi településeken – a lehetőségeihez mérten – általában hetente személyesen megjelent. A Jobbik Magyarországért Mozgalom csongrádi-szentesi országgyűlési képviselőjelöltje a járási központok mellett a községekben is tartott lakossági fórumokat. A helyi jobbikos pártvezetők eddigi tapasztalatai szerint a kampány során leginkább a standok voltak igazán népszerűek. Az érdeklődők – s nem csak a pártszimpatizánsok – szép számmal jelentek meg a fórumaikon is, így például Vona Gábor szentesi nagygyűlésére annyian voltak kíváncsiak, hogy az ifjúsági ház nagyterme előtt még a folyosó is zsúfolt volt. A kampánya zárására készülő Dudás Zoltán szombat délután még tart Szentesen egy nagyszabású szabadtéri programsort, melyre természetesen Csongrádról és a város térségéből is várják az érdeklődőket. Azt megelőzően szombat délelőtt a megye névadó városában – kilenc órától a Piroska János téri piacon – is lehet vele személyesen találkozni.

A héten megpróbálták behúzni egy „kommunikációs csőbe” Dudás Zoltánt, de az ügy – úgy tűnik – az ellene szervezkedők szándékával ellentétesen zárult. Történetesen valaki felhívta kedden az országgyűlési képviselőjelöltet telefonon, majd – elkötelezett szentesi jobbikos szimpatizánsként bemutatkozva – arról kezdte faggatni, mit tennének a kormányra kerülés esetén a romák ellen, mondván, szerinte a körükben jelentős a bűnelkövetési hajlandóság, ami sokakat kifejezetten irritál. A telefonáló kérdésére válaszként, a Jobbik programjára utalva, Dudás Zoltán elmondott egy választ, ám az nem volt pontos, ezért később – amikor már az egyik liberális lap munkatársa kereste az ügyben, hiszen a telefonbeszélgetés rögzített változata eljutott hozzájuk – helyesbítésre kényszerült. A Jobbik programjának egy lényeges pontja így viszont épp a kampányfinisben kapott országos visszhangot, nevezetesen az, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetőit a hazaiaknál sokkal olcsóbb, s jóval elrettentőbb kelet-európai büntetés-végrehajtási intézetekben kívánják elhelyezni.

A malőrrel elkövetett cselszövés folyományaként szerdán már a Jobbik szóvivője, Mirkóczi Ádám sajtótájékoztatón ismertette az üggyel kapcsolatos hivatalos elképzeléseket. Elmondta, hogy a liberális jogvédők szerint a bérrabtartás ugyan nemzetközi jogot sért, de ez egy hamis állítás, hiszen több nyugati ország között is folytak tárgyalások erről. Kifogásolták még a látogatás jogának akadályozását, amire Mirkóczki Ádám úgy reagált, hogy a gyilkosok – hiszen leginkább rájuk vonatkozna a tervezett eljárás – ilyetén joga huszadrangú kérdés, mivel az áldozatoknak is joguk volt az élethez, mégse adatott meg nekik, hogy természetes halállal haljanak. Kifejtette, hogy a skandináv országokban esetenként már hotel-, illetve kollégiumszintű szobákban szállásolják el a rabokat. Ezzel szemben a Jobbik határozott álláspontja szerint elrettentő büntetés szükséges, nem pedig olyan környezet biztosítása, ami sok becsületes magyar embernek sem adatik meg.

A szóvivő példaként említette az egyik új magyar börtönt, ahol hétféle menüből választhatnak a rabok, s az egészségcentrum használata során számos sportolási lehetőség is nyílik számukra. A szóvivő úgy vélte, mindezek alapján nem csoda, hogy évi ötvenhat milliárd forintot emészt fel a bebörtönzöttek ellátása. Amennyiben csak a mintegy ezer súlyos bűncselekményért elítélt rabot részesítik külföldi bérrabtartásban, évente máris közel kétmilliárdot tudna spórolni az állam. A Jobbik kitart amellett is, hogy a börtönök nagy részét önfenntartóvá kell változtatni, s ha ez egy-egy intézmény esetében nem lehetséges, külső munkavégzéssel kell majd a raboknak előteremteniük a fenntartáshoz szükséges bevételeket, de csakis fizikai munkával - szögezte le Mirkóczki Ádám. Mindehhez hozzátette: a Jobbik a rehabilitációt is fontosnak tartja, s azt a valláson keresztül látja elérhetőnek és célszerűnek, melyről szintén egyértelműen szól a pártprogramjuk idevágó része.

Természetesen Dudás Zoltán sem gondolja, hogy a százhat jobbikos képviselőjelölt közül véletlenül akarták épp őt lejáratni. Az okokat firtató kérdésünkre azonban csak annyit válaszolt, hogy a reményei szerint a vasárnap estére kiderülő eredmények erre a kérdésre is megadják az egyértelmű választ. Ettől függetlenül sejthető, hogy a jelölt a pártja és a személye támogatottságának a várakozásoknál is jelentősebb erősödésére gondolhatott, ugyanis bizonyos körzetekben – így például Csongrádon és környékén – úton-útfélen érezhető a lakosság Jobbik iránti szimpátiája. A csongrádiak leginkább az utcai, vagy a piaci pártstandoknál biztosítják Dudás Zoltánt, valamint a vele együtt megjelenő helyi jobbikosokat a támogatásukról. A jelölt szerint az a legfontosabb, hogy a választáskor az ekképpen vélekedők nagy valószínűséggel elmennek szavazni, s már azt is biztosan tudják, hova húzzák majd az ikszeket. Ettől függetlenül Dudás Zoltán szombaton még tart egy szabadtéri rendezvényt, amelyre délután a családokat, este inkább már a felnőtteket várja.

A program helyszínéül azért választották Szentest, mert a Csongrád megyei 3-as számú országgyűlési választókerület huszonkét településének a többségéből legegyszerűbben Szentes közelíthető meg. A Mindszenttől Szentesen és Csongrádon át Sándorfalváig húzódó körzet széttagoltsága a megválasztott képviselő számára a napi munka során is okoz majd némi fejtörést, de Dudás Zoltán ettől sem ijed meg, hiszen a járási központokban erős pártszervezeteik működnek. Ráadásul a kampányban kiváló gyakorlatot szereztek arra is, hogy miként lehet szervezni a választókkal a – személyes találkozásokon is alapuló – kapcsolattartást. A jobbikos kampányt ugyanis eddig is a közvetlenség jellemezte, ezért sem gyűjtöttek „házalós módszerrel” jelölő aláírásokat, s ezért beszélnek a standoknál minden témáról szívesen, s őszintén az érdeklődőkkel. Az idei kampányban Csongrádon ilyen alkalom egy még lesz, szombaton ugyanis délelőtt 9 és fél 11 között a Piroska János téri piacon lehet találkozni Dudás Zoltánnak, valamint a Jobbik helyi szervezetének vezetőivel.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés