2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnep – Huszárokkal és drónnal

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Március 15.

A város jelenlegi önkormányzati vezetése a választási ciklus negyedik évében is ragaszkodott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2011-ben bevezetett újításához, így a Fő utcán idén is megrendezték a huszáros felvonulást. A polgármesteri beszéd részeként újfent hallhattak az ünneplők rendhagyó történelmi visszatekintést, az ünnepi műsorban szereplő diákok és a néptáncosok nagy sikert arattak, s a Kossuth-mellszobor elé is sok virág és koszorú került. Újdonságként hatott viszont egy drón, amelyről egyelőre nem tudni, miért irányította az ünneplők fölé az üzemeltetője. Az önkormányzat vezetői mindenesetre állítják, hogy semmi közük az ügyhöz. Egyelőre szerkesztőségünknek sem sikerült még a DJI Phantom 2 Vision multikopter üzemeltetőjének a nyomára bukkanni. A város térségéhez délután négy óra előtt viharos erejű széllökésekkel érkezett hidegfront az ünnepnap rendezvényeit már nem befolyásolta, s – az eddigi adataink szerint – a Csongrádi Járás területén szerencsére egyetlen személyi sérüléssel járó balesetet sem okozott.

A 2011-ben bevezetett huszáros felvonulással kezdődött a forradalom és szabadságharc százhatvanhatodik évfordulója alkalmából szervezett csongrádi megemlékezés. Ünnepi beszédet Kőrösi Tibor polgármester mondott. A történelem-földrajz szakos középiskolai tanári diplomával is rendelkező első számú városvezető rendhagyó elemzéssel tekintett vissza az 1848-49-es eseményekre.

A forradalom és szabadságharc ma emberének címezhető üzenetéről szólva Kőrösi Tibor hangsúlyozta: „az egyéni érdekeket olykor felülírja a társadalom érdeke, ahogyan városunkban is olykor tizennyolcezer ember érdekét kell az egyes személyek érdeke elé helyezni, hiszen a magyarság is az ilyesfajta gondolkodásnak, s az azok révén megtestesült cselekedeteknek köszönhetően maradhatott csak fenn”. Mindehhez hozzátette: büszke, amikor a Himnuszt hallja és a magyar zászlót látja, de még büszkébb, amikor a csongrádiak sokaságát – kokárdával a szívük felett – az 1848-49-es eseményekre együtt emlékezve szemlélheti. Ez ugyanis „összefogást tükröz, ami erőt adhat ahhoz, hogy mindig van értelme túllépni a mán, s van értelme dolgozni a holnap és a holnapután sikereiért”. „Tisztelet a hősöknek!” – zárta beszédét a polgármester.

Miközben Kőrösi Tibor az ünnepi gondolataiba mélyedt, feltűnt egy kisméretű repülő eszköz a Kossuth tér felett. A cikk alatti galériában közölt helyszíni fotóinkon is látható a kamerával felszerelt szerkezet, amely első látásra is egy jó minőségű drónnak tűnt. Később a gép típusát is azonosítottuk, de arról egyelőre nem rendelkezünk információkkal, hogy ki és miért irányította azt az ünneplők fölé. Mint a rendezvény idején megtudtuk, az önkormányzat részéről multikopter használatát nem rendelték meg. Az ünnepség után ezen információnkat Pap Gabriella alpolgármester megerősítette.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés