2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jobbik – Duzzasztóművet és idegenforgalmat!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES - 2014. Március 6.

Az eddig ígéretszinten maradt csongrádi (bokrosi) tiszai duzzasztómű létesítésére éppúgy komoly esély lenne egy Jobbik-kormány idején, mint ahogyan Ópusztaszer nemzetközi hírű – a Tisza adottságaival, valamint a magyar virtussal is felvértezett – idegenforgalmi központtá alakítására. Erről is szó esett a párt területi országgyűlési képviselő-jelöltje, Dudás Zoltán múlt heti csongrádi lakossági fórumán, s – minden bizonnyal – e két témakör is szóba kerül az eheti, péntek esti szentesi nagyszabású rendezvényén, melynek előadója a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor lesz.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenleg az egyetlen olyan hazai jelentős politikai erő, amely konkrét, s szerteágazó választási programmal rendelkezik. Ezt a párt Csongrád megyei 3-as számú országgyűlési választókerületi jelöltje, Dudás Zoltán a múlt szombati lakossági fórumán jelentette ki. Az állítását megerősítette a meghívott előadó, Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő is, aki arra biztatta az internet-használókat, próbáljanak rákeresni a hazai politikai pártok választási programjaira, s igen gyorsan rádöbbennek majd, hogy átfogó kormányzati cselekvési elképzeléseket csak a Jobbik honlapján találnak.

A párt honlapjáról – közvetlenül innen pdf-formátumban – letölthető dokumentum nyomtatott változatát a lakossági fórum után az érdeklődők körében Laczkó Zsolt, a párt helyi elnöke osztotta ki. Dudás Zoltán ezt megelőzően hangsúlyozta, hogy a „Hét vezér tervhez” kapcsolódó helyi cselekvési programját – „Atilla terv” elnevezéssel – már korábban elkészítette, így ha április 6-án mandátumhoz juttatják a választók, rögtön megkezdi a mind a huszonkét települést érintő konkrét elképzelések megvalósítását. Hangsúlyozta: a körzet valamennyi városában és községében megtalálhatók azok a helyben jól működő modellek, amelyeket igen gyorsan hasznossá, értékteremtővé lehet változtatni. Példaként említette Csanyteleket, ahol „a közmunkások nem csak vadul sepregetik az utcákat, vagy napocskákat rajzolnak”, hanem az önkormányzat tulajdonában levő földterületeken mezőgazdasági termelést folytatnak. Az így előállított élelmiszert a közétkeztetésben felhasználják, a felesleget pedig a faluban élő rászoruló családok kapják meg. Dudás Zoltán szerint e rendszert továbbgondolva – s nem csak Csanytelekre és környékére kiterjesztve – akár kereskedelmi céllal, további feldolgozási szándékkal, munkahelyeket teremtve lehetne közmunka-alapú mezőgazdasági termelést folytatni.

A választókerület szakrális központjáról, Ópusztaszerről szólva a jelölt hangsúlyozta: az emlékparknak, valamint a hozzá kapcsolódó lehetőségeknek nem csak a falut, hanem a járást, s részben még a megyét is el kellene tudnia tartani, ehhez képest lesújtó a jelenlegi helyzet: a turista megérkezik, körberohan a területen, megnézi esetleg a körképet is, és máris indul tovább. Egyrészről nincs miért maradni, mert megfelelő körülmények között egyetlen vendégéjszakát sem tud eltölteni megfelelő, s helyben – főként este 9 óra után –még egy pohár kiváló csongrádi bort, vagy egy kupica jófajta szatymazi barackpálinkát se tud meginni. A segesvári tapasztalatait említve elmondta: ott még az amerikai turisták is gyakran egymást lökdösik, hogy mielőbb lefényképeztethessék magukat Vlad Țepeș (Drakula) szobrával. Természetesen Segesvár e „nimbuszát” tudatosan, mesterségesen építették, s az abból származó bevétel a segesvári és a térségi gazdaságot jelentősen erősíti. Szerinte Ópusztaszer esetében sem a magyar turisták pénzére kell apellálni, a park és az ottani értékeket ugyanis a magyarság számára ingyenesen hozzáférhetővé kell tenni.

Az elképzelései szerint – a Tisza adta lehetőségekkel élve – Szegedről indulnának hajójáratok ismét Csongrádig, megállókat közbeiktatva, hiszen ez adhatná a turistaút „savát-borsát”. A mindszenti átkelésnél kiszállók a tanyavilágon át – a betyárjárással vadregényesített tájon keresztül – juthatnának el az emlékparkig, s már útközben rengeteg interaktív élményben lehetne részük. A parkban hasonlóképpen lehetne fokozni mindezt, Dudás Zoltán szerint ugyanis a jelenlegi „múzeumnézős vendégcsalogatás” a múlté, ahelyett – a korral haladva, de mégis értékeket megőrizve – kell messzi földről is idehozni a jól fizető vendégeket. Szerinte az ilyen és ehhez hasonló programokkal több napra a térségben lehet marasztalni a turistákat, „csupán” annyit kell elérni, hogy az ideutazók kiválóan érezzék magukat, ahhoz pedig Csongrád és térsége adottságai is kiválóak.

A Tiszában rejlő lehetőségek kihasználására sok tekintetben hatna egy régóta tervezett csongrádi (bokrosi) duzzasztómű megépítése, amely hazánk hatékony vízgazdálkodási terveinek alapvető részét képezheti. Közép-Kelet-Európa gazdasági lehetőségeit figyelembe véve Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő mindehhez hozzátette: a Kárpát-medencén átfolyó felszíni vizek szükség szerinti visszatartása rövidesen létérdekké válhat, ezért a Jobbik célként tűzte ki duzzasztóművek építését.

Hangsúlyozta: a tényleges nemzeti érdekek szem előtt tartásával meg lehet erősíteni annyira a gazdaságot, hogy ne London legyen a második legnagyobb magyarlakta város. Ha a fiatalok, valamint a kint, idegen közegben élő családok visszavándorlásának megindítását is el lehet érni, szerinte még a Fidesz is belátja, hogy nem munkaügyi statisztikai adatok összeállításának ügyeskedésével kell hamis hazai foglalkoztatási látszatot vizionálni. Mint mondta, jelenleg az uniós szabályok értelmében – a hazánk részére is megküldött adatok alapján – a külföldön munkát vállalók álláslehetőségei révén szintúgy a magyar foglalkoztatottsági adatokat javítják, mint ahogyan a közmunkaprogramban részt vevők regisztrálásával.

A gazdaságerősítéssel kapcsolatos országos elképzelések péntek este 5 óra után Vona Gábor szentesi fórumán minden bizonnyal éppúgy előtérbe kerülnek, mint ahogyan annak kapcsán az ország stratégiai tartalékai, így a vízkincs és a termőföld megőrzésének kérdése is. Az új, Csongrád megyei 3-as számú választókerületi központban a közvélemény kutatási adatok (Medián) szerint jelenleg legnépszerűbb ellenzéki politikus a Tóth József utcai ifjúsági házban – Dudás Zoltán vendégeként – tart majd beszédet.

Az alábbi fotók a Jobbik múlt szombati, Csongrádon tartott fórumán készültek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés