2024. március 28., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Gedeon és Johanna nevű olvasóinkat.  Holnap Auguszta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jobbik-kampány – Toroczkai után Gyöngyösi

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Február 28.

Február derekán teltházas fórummal kezdte az országgyűlési választási kampányát a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezete. A megyeszerte ismert sándorfalvi vállalkozó, az immár második alkalommal országgyűlési képviselőjelöltként induló Dudás Zoltán mellett a szervezők kiváló helyi társadalmi támogatottságot élvező, de a nem jobbikosok által igencsak vitatott tevékenységű személyiségeket hívtak a volt Kiosz-székház nagytermébe. Laczkó Zsolt és csapata március elsején este 6 órától a kampányban tovább fokozza a jobbikos életérzést: az egyik parlamenti felszólalásával nemzetközi felzúdulást keltett, ugyanakkor a magyar radikálisok körében azzal hirtelen országos ismertségre szert tett Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő részvételével tartanak újabb összejövetelt.

A februári hivatalos kampánystart előestéjén mintegy száz érdeklődővel kezdődött, majd mintegy húsz perc elteltével százharminc fősre felfejlődött, választásra hangoló megmozduláson szinte csak csongrádiak vettek részt – ami más pártok hasonló rendezvényeihez képest kuriózumnak tekinthető. A Bálint napi programot még nem kifejezetten hatotta át a választási kampányhangulat, a meghívott vendégek személye miatt azonban egyértelműen lehetett számítani radikális állásfoglalásokra. A decemberben Ásotthalom polgármesterévé választott, az egyik „radikális magyar fővezérnek” tartott Toroczkai László az időközi választási kampány során elszenvedett támadások rendszeréből is ízelítőt nyújtott a hallgatóságának.

A megválasztása előtt családjával a szegedi panelrengetegből az ásotthalmi tanyavilágba, közvetlenül a határ mellé költözött Toroczkai László a 2006-os őszi, budapesti tévészékház-ostromban éppúgy vezető szerephez jutott, mint ahogyan számos más megmozdulás élén is helytállt, ezért is meglepetéssel hallhatták a csongrádi fórum résztvevői, hogy a pártpolitikát hátrahagyta, ugyanis megígérte az Ásotthalmon élőknek: kizárólag a helyiek érdekeit tartja szem előtt, s minden erejével értük dolgozik. A korábbi, igen éles hangú megnyilvánulásairól ismert Toroczkai-sémák közül ezúttal a „lesz..om a médiát” kijelentés volt a legerősebb, a többi inkább már a polgármesteri öltönyt magára húzó családapa megfontoltságát tükrözte. A Havas Henrik szegedi „médiatanodájában” okult – ám kommunikációs végzettséget nem szerzett – előadó a múltja eme részét sem tagadta, ugyanakkor – talán az épp ott elsajátított ismeretekkel is sikeresen felvértezve – többször hangsúlyozta, hogy helyben leginkább a szemtől-szemben folytatott információcserével, s kizárólag a folyamatos igazmondással lehet sikeres egy vezető.

Toroczkai László úgy vélte, hogy vissza kell térni a helyi önellátó rendszerek megerősítéséhez. Ez szerinte – többek között – annyit jelenthet, hogy a településeken megtermelt javakat a különféle kereskedelmi láncok kiiktatásával kell eljuttatni a vásárlókhoz. Mint mondta, a multinacionális rendszerek hamarosan bekövetkező összeomlásával azok a városok, községek maradnak életben, amelyek az alapellátás terén képesek felülemelkedni a határokon átnyúló, de a helyi érdekeket teljesen figyelmen kívül hagyó cégbirodalmakon. Szerinte fontos, hogy a helyi mezőgazdasági termelést az önkormányzatoknak is helyzetbe kell hozniuk, azok megerősítésével ugyanis hosszú távon a termelő és a fogyasztó, s rajtuk keresztül a helyhatóság is jól jár. Mindazáltal rámutatott az uniós direktívákra is, melyeket szerinte sok esetben kifejezetten Magyarország ellenében alkotnak. A legújabb tervezett intézkedésről – az akácfák teljes kiirtásáról szólva – hangsúlyozta, hogy az nem csak Ásotthalom, hanem a magyar vidéki élet jelentős részét negatívan befolyásolná, ezért az ilyen és ehhez hasonló brüsszeli eszement tervek véghezvitelének megakadályozására képes politikai erők kormányra juttatására biztatta a hallgatóságát.

A közmunkaprogram „eredeti változatát” kidolgozó, s helyben elsőként beindító gyöngöspatai polgármester, Juhász Oszkár elsősorban a munkából eddig kizárt rétegek újbóli folyamatos foglalkoztatásának eredményeit mutatta be. A fényképekkel is illusztrált előadásában vázolta, hogy miként lehet hasznos, termelő tevékenységet teremteni a közfoglalkoztatottak bevonásával. A gyöngyöspatai tapasztalatok szerint ugyanis mindazok most örömmel veszik fel naponta a munkát, akik korábban nem juthattak álláshoz, vagy eszük ágában sem volt a munkavégzési lehetőségek közelébe férkőzni. Juhász Oszkár úgy vélte, a sokszoros hátrányban lévő régiókban a helyi termelő tevékenységet elsődlegesen a mezőgazdaságra kell alapozni, azáltal ugyanis a képzetlen személyeket is megfelelő munkához lehet juttatni. Az így létrehozott javakkal pedig a rászorulók élelmezését éppúgy lehet szolgálni, mint ahogyan a támogatásra szorulókat is el lehet – jórészt az általuk megtermelt – termékekkel látni. A hallgatóság körében többek között az az állítása aratta az egyik legnagyobb tetszést, amely szerint a gyöngyöspatai cigánysoron is a bűnözés okozza a legnagyobb bajt, vagyis azok a szegénység igazi vámszedői, akik a sorstársaikat is meglopják, s gyakorta kizárólag abból a tevékenységből élnek. Mint mondta, ha a többieken élősködőktől sikerül megszabadítani a kisebbségi közösséget, s a becsülettel élni szándékozók számára megélhetési lehetőséget, vagyis munkát is sikerül biztosítani, azzal rövidtávon ki lehet emelni a társadalmi csapdából a mélyszegénységben élőket.

A Jobbik – immár a hivatalosan is országgyűlési képviselőjelöltté vált Csongrád térségi jelölt, Dudás Zoltán bemutatásával – a következő fórumát március elsején 18 órától szintén a volt Kiosz-székház nagytermében tartja.

 

A fórum meghívott vendége, Gyöngyösi Márton jó ideig a Jobbik „szürke eminenciása” volt, ám e parlamenti felszólalásával pár óra leforgása alatt nemzetközileg ismertté vált:

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés