2020. január 25., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Pál nevű olvasóinkat.  Holnap Vanda és Paula napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kőrösi – Bő öt évig még polgármester marad?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Február. 21.

A három és fél évvel ezelőtt jelentős fölénnyel polgármesterré választott Kőrösi Tibor újból beszáll az első számú csongrádi városvezetői posztért zajló küzdelembe. Értesüléseink szerint a napokban – egy helyi zártkörű fideszes párteseményen – a helyi fideszes vezető kurafik közössége (a helyi főkurafina felterjesztése nyomán) is a támogatásáról biztosította. A polgármester a csütörtöki önkormányzati képviselő-testületi ülésen – az idei költségvetési rendelet elfogadása után – bejelentette, hogy benevez – a vélhetően őszi – megmérettetésbe. Nyomatékot adva az elhatározásának, a döntést a Kőrösi-blogban is közzétette, ám arról egy gondolatfoszlányt sem közölt, hogy függetlenként, avagy a Fidesz és szövetségesei támogatásával lép majd a ringbe.

Mintegy három és fél évvel ezelőtt a kényelmesnek tűnő iskolaigazgatói székből (a Csongrádi Oktatási Központ éléről), Fidesz-támogatással nevezett a polgármesteri posztért folyó versenybe Kőrösi Tibor, akit a választók jelentős támogatással juttattak – az addig tizenhat éven át szocialisták által uralt – pozícióba. Az azóta Csongrád talán minden eddiginél vitatottabb megítélésű városvezetőjévé vált politikust megfenyegette már telefonon egy épp furcsa állapotban lévő országgyűlési képviselő, összeugrott több (kis)térségi kollégájával, „háborúba” bocsátkozott a bokrosi népi ellenállás vezetőjével. Ráadásul az sem volt mindeddig egyértelmű, hogy az új fideszes választókerületi elnök, Farkas Sándor mennyire fogadja el az új stílust meghonosító, néha igencsak katedrális polgármestert.

A feljelentésekkel és belső politikai harcokkal is tarkított elmúlt csongrádi közéleti esztendőkben mindenesetre Kőrösi Tibor elérte, hogy vele kapcsolatban alig lehet közömbös véleményt hallani. Vagy nagyon kedvelik őt, vagy kifejezetten utálják, viszont szinte minden, a helyi társadalmi iránt érdeklődő markáns véleményt alkot róla. Az sem volt eddig egyértelmű, hogy a megítélésében – már közvetlenül a választások után közvetlenül megemelt képviselői tiszteletdíjak, s dupla alpolgármesteri tisztség megszavazásával hatékony politikai presztízsrombolást folytató helyi Fidesz-vezetés – kiáll-e mellette, avagy helyette a régóta polgármesteri tisztségre ácsingózó három helyi fideszes személy egyikét hozza helyzetbe.

A „fehér füst” a múlt héten – nagy titokban – jelképesen felszállt. Pénteken pedig Farkas Sándor szentesi irodájában az is kiderült, hogy Kőrösi Tibor nyíltan kiáll a választókerületi elnök ajánlása mellett, vagyis joggal bízhat az országgyűlési képviselői mandátumra esélyes jelölt, s egyúttal a párt támogatásában is. Mindez abból is következik, hogy a pénteki sajtószeánsz előtt a csütörtöki nyilvános képviselő-testületi ülésen Kőrösi Tibor bejelentette, hogy a polgármesteri munkát a következő választási ciklusban is folytatni szeretné, mely ellen Farkas Sándor – úgy tűnik – nem ágált, sőt, a péntek délelőtt sebtében összehívott sajtótájékoztatóra a csongrádi polgármestert is meghívta.

 

Miután a kormány által véghezvitt önkormányzati adósságrendezés révén a pénzügyi terheitől látszólag megszabadított Csongrád idei költségvetési rendeletét a képviselő-testület a csütörtöki ülésén elfogadta, Kőrösi Tibor az elmúlt három és fél évben elért eredményeket emlegette, majd – mivel szerinte a település helyzetét jelentős mértékben sikerült rendezni – bejelentette, hogy a következő választási ciklusban is – amely már öt évre szól – folytatni kívánja a megkezdett munkát. A tanácskozáson elhangzottakat a szokásos esti internetes naplóírása során is megerősítette. A Kassza című bejegyzésében - többek között – az alábbiak olvashatók:

„Eltérően a korábbi ciklusoktól, nem hitelekből, hanem saját erőből és az állami finanszírozásból fogjuk a feladatainkat ellátni. Nem emeltünk és nem vezettünk be új adókat. A társadalmi szervezetek és sportszervek, egyesületek támogatását 10 százalékkal növeltük. Az önkormányzati tulajdonú üzletek bérleti díját március elsejétől 10 százalékkal csökkentjük. Míg korábban a város költségvetésének akár 80 százalékát (!) is elérte az adósságállomány, ez most év végére 0.8 százalékra csökken. Szembetűnő az eltérés, s mindez három és fél év alatt. A különbség jól látható. 2010-ben egy kilátástalanul eladósodott Csongrádot vettünk át, amely 2014 végére távol kerül az egykori csődközeli helyzettől.

Az állami konszolidáció, a fegyelmezett és ésszerű gazdálkodás, a rövid távú hitelek megszüntetése stabilizálta helyzetünket. Eközben idén sem zárunk be intézményeket és nem lesznek leépítések az önkormányzati szférában. A beruházások a piaci szférában és az önkormányzati területen is tovább folytatódnak, a legnagyobb feladat a Fürdő újjáépítése lesz. Tovább támogatjuk a vállalkozások beruházásait, például szerdán több millió forintért vásároltunk földterületeket az ipari park bővítése céljából.”

A polgármester kifejezetten büszke az általa, s a többségi fideszes önkormányzati vezetés által elért eredményekre. A testületi ülésen elemzően felszólalva, majd a naplójába karcolva is úgy vélekedett, hogy e teljesítmény sarkallja arra, hogy a választáson idén is induljon. A blogjában erről a következőket írta:

„A költségvetés több tízezer tételből áll, a lényege azonban az, hogy a számok mögött közel tizennyolcezer ember élete, jövője, mindennapjai állnak. A legfontosabb szempont pedig ez! Ezért szeretnék indulni a 2014-es, októberi választásokon polgármester-jelöltként. Csongrádon, Csongrádért!”

Az egyelőre még szerkesztőségünk számára is talány, hogy a választások időpontjának hónapra vonatkozó megjelölése a részéről belső fideszes információ – szándékos, vagy véletlen – kiszivárogtatása, találgatás, vagy csak szimpla figyelemfelkeltés volt.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés