2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Durranás – Sikert aratott az ostoros évbúcsú

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 31.

Ostordurrogtató rendezvénnyel ért el „nagy durranást” Szilveszter napján Laczkó Zsolt és Dudás Zoltán. Mindketten magánemberként, elkötelezett hagyományőrzőként szervezték az első ostoros évbúcsúztatót. Az ötletet pár napja felvető közismert csongrádi, illetve sándorfalvi vállalkozók a program tervezetének bemutatásához csak a saját Facebook-profiljaikat, egy közösségi oldalon nyitott eseményoldalt, valamint a CsongrádiHírek.hu oldalait vették igénybe. A kétórás ostordurrogtatás száznyolcvan-kétszáz érdeklődőt vonzott. Mint megtudtuk, a két szervező megállapodott abban, hogy tavasszal regionális ostoros programot rendeznek Csongrádon, ugyanis – bár a szilveszteri rendezvényt elsősorban a helyieknek szánták – a környező települések mellett a szomszédos megyékből is érkeztek résztvevők, valamint Budapestről, Dunántúlról és Délvidékről is érdeklődtek néhányan az esetleges folytatás iránt. Az ostoros déltáji durrogtatást követően lesz még egy köztéri szilveszteri program Csongrádon: az önkormányzat éjfélkor tűzijátékot tart a Kossuth téren.

A jelenlegi kormányhoz hű Hír Televízió stábja és Farkas Sándor szentesi országgyűlési képviselő is megjelent a Dudás Zoltán és Laczkó Zsolt által pár nap alatt szervezett csongrádi ostordurrogtatós programon. A politikát ennek ellenére sikerült a rendezvényről kizárni, amihez a helyi önkormányzati vezetők is hozzájárultak, közülük ugyanis 11 és 13 óra között senkit sem lehetett látni az Ifjúság téren, de még annak környékén sem. A közönség viszont szép számú volt, őket a szervezők méltón vendégül is látták.

A rendezvényről a Hír TV az alábbi összeállítással számolt be:


(A videó a képre kattintva, a felnyíló ablakban tekinthető meg.)

 

Az egyik csongrádi pékségben sütött kenyérből – melynek szeleteit a Laczkó Zsolt tanyai hagyományőrző gazdaságából származó házi mangalicasertés-zsírral kenték meg – közel tizenöt kilogramm fogyott. Az ostordurrogtatók és a nézelődők elkortyoltak tíz liter teát, valamint közel húsz liter – a csongrádi legnagyobb pincészettől vásárolt nedűből készített – forralt bort.


Videó: Révész Gábor

Mindeközben – s a szervezők szerint ez volt az igazán lényeges – az esztendő utolsó napján a szabadban találkozhattak és beszélgethettek egymással az ismerősök, valamint az addig egymás számára ismeretlenek. Az ilyesfajta rendezvények ugyanis kiváló kapcsolatépítő helyszínek, nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek.

A két ötletgazda már a folytatásról is megegyezett. Mint Dudás Zoltántól megtudtuk, a megyei és a régióban élő hagyományőrzők bevonásával jövő tavasszal nagyszabású ostoros programot szerveznek Csongrádra, melyhez előzetesen szívesen fogadnak bárminemű segítő, jó szándékú felajánlást. A szervezők ugyanis eltökélték, hogy a következő ostoros programhoz sem használnak fel közpénzt. Laczkó Zsolt szerint az első ostoros évbúcsúztató sikere is bizonyítja, hogy azok a programok az igazán életképesek, melyek önszerveződéssel jönnek létre, s mentesek azon nyűgöktől, amelyek manapság szinte az összes társadalmi célú eseményre rátelepszenek.

A megye névadó városában tartanak még egy óévbúcsúztató-újévköszöntő köztéri eseményt. Az önkormányzat éjjel háromnegyed tizenkettőre a városháza elé várja a helyieket, a Kossuth téren ugyanis éjfél után tűzijátékot tartanak. Erről a tényről azonban Szilveszter napjának délutánjáig a város hivatalos önkormányzati honlapján semmiféle szembetűnő hírt nem lehetett találni. A közpénzből megjelentetett önkormányzati nyomtatott kiadvány legutóbbi számában is csak a tizedik oldalon közöltek egy apró önkormányzati hirdetést. Szerkesztőségünk a polgármester blogjából értesült az égi fényparádé tervéről. Kőrösi Tibor hétfő hajnalban az alábbiakat karcolta az internetes naplójába:

„Szilveszterkor sok-sok program közül választhat az, aki nem otthon akarja tölteni ezt a napot, illetve az éjszakát. Bizonyára már szinte mindenki kész tervvel rendelkezik erre vonatkozóan, de mégis figyelmükbe szeretném ajánlani napközben az I. Szilveszteri Futóversenyt (Ifjúsági ház előtti start , nevezés 9.30-tól a Sporttelepen ). Ide érdemes úgy felöltözni, hogy díjazni fogják például a szilveszteri hangulathoz leginkább illő öltözéket is. A nevezési díj egy darab szaloncukor.

Az est már minden bizonnyal az óév búcsúztatására való felkészülés jegyében telik mindenhol, de aki csak teheti, szakítson időt arra, hogy éjjel 23.45-től találkozzunk a Városháza előtti főtéren. Éjfél után tűzijátékkal köszöntjük az új évet, amelyre nagy szeretettel várunk mindenkit!”

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés