2024. április 27., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Zita nevű olvasóinkat.  Holnap Valéria napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újraélesztve – Orvosi műszereket vásárolt a megújult Egészséges Bokrosért Alapítvány

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 23.

A Bokrosi Baráti Kör 1991. július 26-án alapította meg az Egészséges Bokrosért Alapítványt. A mozgalom tagjainak döntése értelmében a kör akkori elnöke, Balogh János jegyeztette be az új civil szervezetet, mely 2008-ig kiválóan működött, de 2009. óta érdemi tevékenységet nem végzett. Az alapítványt december elején Balogh János sikeresen újraélesztette. Az elmúlt négy évben összegyűlt pénzadományból a héten több értékes orvosi műszert vásároltak, melyeket a bokrosi háziorvos pár héten belül már használhat is. Januártól az alapítvány támogatásával minden bokrosi iskolás és óvodás rendszeresen kap majd gyümölcsöt, később pedig a rendelő tetőszerkezetének felújításához is hozzá kívánnak járulni.

Az alapítvány létrehozásakor a Bokrosi Baráti Kör tagjai úgy döntöttek, hogy a mindenkori kuratóriumi elnök Bokros városrész háziorvosa legyen. Pénzes János, majd Ábrahám Márta fel is vállalta e feladatot, ám miután a doktornő 2009-ben külföldre költözött, a szervezet tetszhalott állapotba került: szervezetileg létezett, de nem működött. Az adományok viszont az utóbbi négy évben is folyamatosan érkezetek az alapítvány bankszámlájára.

Az alapítvány 2008-ban mintegy két és fél millió forintot költött a helyi rendelő épületének felújítására, akkoriban a pénztartalékot e fejlesztés segítésekor fel is élték. A közel négy év csend után Balogh János úgy gondolta, hogy a megkezdett munkát illő folytatni, ezért az ötfős kuratórium kiegészítésére felkérte ifj. Somogyi Árpád jelenlegi bokrosi háziorvost, aki viszont – az elfoglaltságaira hivatkozva – csak a kuratóriumi tagságot vállalta fel. A kuratórium tagjai december 7-én – egyhangú döntéssel – Balogh Jánost elnökké választották. A kuratóriumban Gulyás Ferenc és Gutpintér Zsuzsanna társelnöki feladatokat lát el, Gyovai Gáspár városrészi önkormányzati képviselő, alpolgármester pedig egyszerű tag, szintúgy, mint a jelenlegi háziorvos.

Az alapítvány bankszámláján az elmúlt négy alatt közel kétmillió forint gyűlt össze. E pénz legfőképpen a bokrosi kisállateledelgyártó cég folyamatos felajánlásaiból származott. A kuratórium úgy döntött, hogy még idén felszerelik az orvosi rendelőt a Somogyi doktor által szükségesnek és fontosnak tartott, évek óta hiányzó műszerekkel. A beszerzésre bruttó 880 ezer forintot fordítottak. Az alapítvány jelképes bokrosi karácsonyfája alá kerül egy EKG- és egy légzésvizsgáló készülék, egy komplett életmentő táska, valamint egy pulzoxyméter.

Az alapítványi számlán a decemberi eszközbeszerzés után maradt bő egymillió forint, melyből a helyi iskola és az óvoda részére a téli időszakban gyümölcsöt vásárolnak. Mint a kuratóriumi elnöktől megtudtuk, egy térségi termelőtől folyamatosan vesznek majd almát. A gyermekek a napi intézményi étkezés során, étrendbővítésként kapják majd meg a gyümölcsöt. A gyümölcsellátó akciót közvetlenül a téli szünet után megkezdik, s legalább a tavasz végéig folytatják. A kuratóriumi tagok januártól a helyi egészségügyi infrastruktúra javításán is dolgoznak. Balogh János szerint már öt éve javításra vár a rendelő tetőszerkezete. Amennyiben a város önkormányzati vezetése is együttműködő lesz – ugyanis az ingatlan az önkormányzat tulajdona –, az alapítvány anyagilag segíti majd a tetőrekonstrukciót.

Az alapítvány mindennapi működéséről szólva Balogh János hangsúlyozta: a kuratórium valamennyi tagja aktívan részt vesz a civil szervezet népszerűsítésében, s az adományok gyűjtésében. Az alapítvány egyetlen tisztségviselője sem vesz fel juttatást, ami annyit jelent, hogy nem csak tiszteletdíj nélkül végzik a munkájukat, hanem még az aközben adódó költségeket is mindenki a saját pénzéből fedezi.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés