2020. november 24., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Katalin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tóth Béla és Fábián Vince emlékérmet kapott, Ungerbauer György bordíjat vehetett át

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 13.

Az alapvetően már lényegi funkciók nélkül működő Csongrád Megyei Önkormányzat azon túl, hogy a pártkatonaként a közgyűlésbe jutott képviselőket (Csongrádról: Pap Garbiella – Fidesz, Bedő Tamás – MSZP) közpénzből továbbra is szép összegű tiszteletdíjakban részesíti, alkalmanként kitüntetéseket is adományoz. A pénteki tanácskozás keretében – a közelgő évvége apropóján – emlékérmeket adtak át. A megye névadó városából – minden bizonnyal közmegelégedésre – hárman részesültek kitüntetésben.

Csongrád Megyéért Emlékérmet kapott a világszerte leginkább a lovas alkotásairól ismert csongrádi szobrászművész. Tóth Béla 1941-ben Budapesten született. Diplomáját 1966-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerezte, ahol Pártzay Pál, Somogyi József, Szabó Iván és Viski Balázs voltak a mesterei. 1981-ben a csongrádi Kubikos-szobor elkészítése után, az akkori városvezetés meghívására költözött Csongrádra, s azóta is ugyanabban az óvárosi nádfedeles házban él és dolgozik, melyet az akkori városi tanács utalt ki a számára. Munkásságára jellemző az átgondoltság, a legapróbb részletekig kidolgozott ábrázolásmód. Elsősorban köztéri alkotásokat, valamint portrékat, domborműveket készít. Művészetével kivívta a szakma és a művészetszerető közönség elismerését, amit a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, majd a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja is igazol.

Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremben részesült az egyik legsikeresebb csongrádi úszó, aki jó ideje már úszóedzőként is tevékenykedik. Fábián Vince 1981-ben Csongrádon született. Óvodás korában kezdett el úszni, azóta is az uszoda a második otthona. Ez idáig a különféle versenyeken mintegy négyszáz éremmel ismerték el a teljesítményeit. Harminc éve élete egyik legfontosabb része az úszás. Az első kiemelkedő eredménye a Hajós Alfréd Nemzetközi Emlékversenyen szerzett második helyezése, melyet hatévesen ért el. Szintén büszke az 1993-ban az Országos Diákolimpián szerzett bronzérmére, valamint az 1999-ben, a 2003-ban, a 2004-ben, a 2005-ben, a 2009-ben és a 2010-ben a FUNRE Országos Bajnokságon szerzett bajnoki címeire. Háromszor részesült „Eredményes sportoló” elismerésben, s megkapta az Év férfi sportolója díjat is. 2003. óta foglalkozik gyermekek úszásoktatásával és versenyeztetésével. Emellett a két éve alapított egyesületét is vezeti. Tanítványai mind a területi, mind az országos és nemzetközi versenyeken rendszeresen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A Csongrád Megye Bora-díjat idén a legismertebb csongrádi családi pincészet tulajdonosa, Ungerbauer György vehette át. Az Ungerbauer család 1966. óta termeszt szőlőt. Kezdetekben a hagyományos Kadarka és Kövidinka fajtákkal foglalkoztak, majd továbbléptek, és létrehoztak egy fajtagyűjteményt, amelyben tizenöt évig figyeltek, vizsgáltak – a leendő telepítések szempontjából – tizenkét különböző, főként csemegeszőlő fajtát. A rendszerváltás előtt két évvel kialakították magángazdaságukat. A közelmúltban harminchektáros telepítéssel növelték szőlőterületüket, aminek célja a fajtaszerkezet bővítése és egyben törzsültetvények létrehozása. Jelenleg az ültetvényeiken öt vörös és hét fehér fajtával rendelkeznek, utóbbiak közül a Cserszegi fűszeres kapta idén a Csongrád Megye Bora-díjat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés