2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tóth Béla és Fábián Vince emlékérmet kapott, Ungerbauer György bordíjat vehetett át

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 13.

Az alapvetően már lényegi funkciók nélkül működő Csongrád Megyei Önkormányzat azon túl, hogy a pártkatonaként a közgyűlésbe jutott képviselőket (Csongrádról: Pap Garbiella – Fidesz, Bedő Tamás – MSZP) közpénzből továbbra is szép összegű tiszteletdíjakban részesíti, alkalmanként kitüntetéseket is adományoz. A pénteki tanácskozás keretében – a közelgő évvége apropóján – emlékérmeket adtak át. A megye névadó városából – minden bizonnyal közmegelégedésre – hárman részesültek kitüntetésben.

Csongrád Megyéért Emlékérmet kapott a világszerte leginkább a lovas alkotásairól ismert csongrádi szobrászművész. Tóth Béla 1941-ben Budapesten született. Diplomáját 1966-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerezte, ahol Pártzay Pál, Somogyi József, Szabó Iván és Viski Balázs voltak a mesterei. 1981-ben a csongrádi Kubikos-szobor elkészítése után, az akkori városvezetés meghívására költözött Csongrádra, s azóta is ugyanabban az óvárosi nádfedeles házban él és dolgozik, melyet az akkori városi tanács utalt ki a számára. Munkásságára jellemző az átgondoltság, a legapróbb részletekig kidolgozott ábrázolásmód. Elsősorban köztéri alkotásokat, valamint portrékat, domborműveket készít. Művészetével kivívta a szakma és a művészetszerető közönség elismerését, amit a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, majd a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja is igazol.

Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremben részesült az egyik legsikeresebb csongrádi úszó, aki jó ideje már úszóedzőként is tevékenykedik. Fábián Vince 1981-ben Csongrádon született. Óvodás korában kezdett el úszni, azóta is az uszoda a második otthona. Ez idáig a különféle versenyeken mintegy négyszáz éremmel ismerték el a teljesítményeit. Harminc éve élete egyik legfontosabb része az úszás. Az első kiemelkedő eredménye a Hajós Alfréd Nemzetközi Emlékversenyen szerzett második helyezése, melyet hatévesen ért el. Szintén büszke az 1993-ban az Országos Diákolimpián szerzett bronzérmére, valamint az 1999-ben, a 2003-ban, a 2004-ben, a 2005-ben, a 2009-ben és a 2010-ben a FUNRE Országos Bajnokságon szerzett bajnoki címeire. Háromszor részesült „Eredményes sportoló” elismerésben, s megkapta az Év férfi sportolója díjat is. 2003. óta foglalkozik gyermekek úszásoktatásával és versenyeztetésével. Emellett a két éve alapított egyesületét is vezeti. Tanítványai mind a területi, mind az országos és nemzetközi versenyeken rendszeresen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A Csongrád Megye Bora-díjat idén a legismertebb csongrádi családi pincészet tulajdonosa, Ungerbauer György vehette át. Az Ungerbauer család 1966. óta termeszt szőlőt. Kezdetekben a hagyományos Kadarka és Kövidinka fajtákkal foglalkoztak, majd továbbléptek, és létrehoztak egy fajtagyűjteményt, amelyben tizenöt évig figyeltek, vizsgáltak – a leendő telepítések szempontjából – tizenkét különböző, főként csemegeszőlő fajtát. A rendszerváltás előtt két évvel kialakították magángazdaságukat. A közelmúltban harminchektáros telepítéssel növelték szőlőterületüket, aminek célja a fajtaszerkezet bővítése és egyben törzsültetvények létrehozása. Jelenleg az ültetvényeiken öt vörös és hét fehér fajtával rendelkeznek, utóbbiak közül a Cserszegi fűszeres kapta idén a Csongrád Megye Bora-díjat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés