2024. március 28., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Gedeon és Johanna nevű olvasóinkat.  Holnap Auguszta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Állítják: felkészültek az esetleges árvizekre

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 13.

Információink szerint ősszel sikeresen bejezték a Tisza Csongrád melletti védműrendszerének újabb erősítését, ám az átadásról hivatalosan még éppúgy nem értesült szerkesztőségünk, mint ahogyan arról sem kaptunk senkitől hiteles tájékoztatást, hogy a konzorcium kifizette-e már a gáterősítési munkákban részt vett helyi fővállalkozót. Nem hivatalos értesüléseink szerint december elején még több tízmillió forint „lógott a levegőben”, s a helyzet az elmúlt másfél hét alatt se változott. Ettől függetlenül a műszaki átadást – egy szemtanú olvasónk „jelentése” szerint Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester jelenlétében – sikeresen megtartották, ám a hivatalos procedúrára a csongrádi fővállalkozót nem hívták meg. A pénzügyi érdekességektől függetlenül jó hír, hogy a tavalyihoz képest immár sokkal stabilabb a Csongrád melletti védműrendszer. Ráadásul a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában csütörtökön tartott tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Tiszán tizenkét olyan speciális hajó áll megtankolva készenlétben, melyek a jég törésére rossz látási viszonyok mellett is bevethetők. A honvédség és a rendőrség szintén felkészült az esetleges katasztrófahelyzetek kezelésére. A laktanyákban rendelkezésre állnak azok a munkacsoportok, amelyek szükség esetén árvízi védekezés során is bevethetők, így például a katonai búvárok a – főként a folyókanyarulatokban esetlegesen képződő – jégdugók robbantásos felszámolását is hatékonyan elő tudják majd készíteni.

A Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában tartott tájékoztatón Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a Tiszán tizenkettő, míg a Dunán nyolc jégtörőhajó áll megtankolva készenlétben. Ezeknek az átlagosnál vastagabb a hajótestlemeze, megerősített a hajócsavarja és a bordázata. A hajózó személyzetet az sem lepi majd meg, ha sűrű ködben kell tájékozódnia.

A Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor vezérezredes kifejtette: a honvédség is felkészült egy esetleges katasztrófavédelmi helyzet gyors és hatékony kezelésére. A speciális eszközök mellett a személyi állomány is részt tud venni a védekezésben. Hozzátette: jelenleg már négy működési területen, összesen tizenkét laktanyában állnak készen azok a munkacsoportok, amelyek szükség esetén bevethetők. Védekezés során nagyteljesítményű közlekedési eszközök, így többek között lánctalpas-, valamint kétéltű közlekedésre is alkalmas járművek, vontatók egyaránt felvonultathatók. Mindemellett azokat az eszközöket is felkészítették, amelyekkel a mentési feladatok helyszínén a melegedést, az étkeztetést tudják biztosítani. A vezérezredes a katonai búvárokról szólva azt mondta, hogy a különlegesen képzett szakembereik a jég alá merülve nem csak a felderítésben, hanem a jég alatti robbantások kivitelezésében is képesek közreműködni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, Halmosi Zsolt vezérőrnagy a tájékoztatón arról beszélt, hogy a rendőrség felkészült minden olyan feladat ellátására, amelyek katasztrófahelyzetekben szükségessé válhatnak. Mint mondta, néhány órán belül háromezer-hatszáz rendőrt tudnak mozgósítani, átcsoportosítással viszont a létszám akár tízezret is elérheti. A légi felderítésben a rendőrség négy helikopterrel tud részt venni, továbbá tizenhat robbantómesterük is bevethető. A vezérőrnagy felhívta a figyelmet arra, hogy változtak a jogszabályok, ezért az egyes közveszély-helyszíneken bűncselekményeket elkövetők immár igen súlyos büntetésre számíthatnak.

A belügyminisztériumi tájékoztató az alábbi videón teljes egészében megtekinthető:

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés