2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lámpabaj – Sötét az utca, sötét a város

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Október 21.

Egyre több közvilágítási lámpatest marad sötét napnyugta után, ami a vasárnap hajnali óraátállítás után még több kellemetlenséget okozhat a közlekedőknek. Nem csak a városközpont járdái mellett lévő díszlámpatestek zöme hibás, hanem már az egyéb főközlekedési útvonalak is kezdenek szakaszosan veszélyesen sötétté válni.

A városközpontban napnyugta után egyre több helyen kell a járdákon félhomályban, vagy sötétben botorkálni. A Jókai és az Iskola utca közötti járdaszakasz mentén közel egy hónapja fokozódik a probléma, a Csemegi és a József Attila utca között már csak egyetlen díszkandeláberen működik a világítás, s az Iskola utca felé is csupán a lámpák kétharmada üzemel.

A helyi közterület felügyelet több alkalommal jelentette a szolgáltatónak a hibákat. Miután semmi nem történt, a polgármester személyesen is bekapcsolódott az ügykezelésbe. Az áramszolgáltatótól a városvezetői szintű megkeresésre azt a választ kapták, hogy egy földkábel zárlata miatt alakult ki a szakaszos hiba. Csakhogy ez a magyarázat legfeljebb a Fő utcai díszlámpasor egy részére lehet igaz, a főbb közlekedési utak mentén tapasztalható sötétség ugyanis összefüggéstelenül „terjed”.

Különösen veszélyes a Fő utca és a Szentesi út kereszteződése, ahol a jelentős forgalom miatt egy nagy teljesítményű izzóval felszerelt lámpatest található, ám az is már hetek óta sötét. Ugyancsak veszélyes a különösen forgalmas Ifjúság útja a sportpálya főbejárata előtti kanyarulatnál, ahol a szintkülönbség leküzdése után a Bökény felől érkező jármű vezetője esetlegesen még az öböl nélküli megállóban tartózkodó autóbusszal is találkozhat.

Az úttestet nem keresztező gyalogosokat is érinti a sötétség, amely például a Jókai utca és a Csemegi utca között, az üzletsor mögött lévő társasházi bejáratokhoz igyekvőket fenyegeti – ott napnyugta után leginkább zseblámpával felvértezve érdemes útnak indulni.

Mindeközben a főtér központi része fényárban úszik. A városháza előtt valamennyi lámpatest működik, így ha a város tisztes vezetői épp sötétedés után gondolják úgy, hogy a választóikért a hivatalban szeretnének még tenni-venni, gond nélkül betántoroghatnak az épületbe, s közben még a szökőkút fényeiben is gyönyörködhetnek.

Szerencsére a gimnázium környékén most épp’ világít az összes közvilágítási lámpatest. A mozi elé milliókért épített „uniós gödörbe” sem esik bele túl könnyen senki, ott is működnek a lámpák. A központi parkban szintén üzemel a lámpatestek zöme, de a hatalmas „őstéglákkal” buktatósan kirakott járdaszakaszon a Szentháromság-szobornál már figyelni kell, ott ugyanis egy lámpatest meghibásodott.

A polgármester az internetes naplójában még október 10-én írt Világos címmel az elsötétülő városközpontról:

„Vannak olyan helyzetek, amelyek néha szinte megoldhatatlannak tűnnek. Ilyen az is, amikor hibát jelentünk be az áramszolgáltatónál. Megtesszük egymás után többször, és mégsem történik semmi. (…) Nem tudom, mi szükséges ahhoz, hogy a javítás végre kellő időben megtörténjen. Azt még csak feltételezni sem merem, hogy olyan gyorsan jöjjenek a szakemberek a hibát elhárítani, mint amilyen gyorsan kibocsátja a cég a fizetési meghagyásokat. Mielőtt valaki félreértené, nem arról van szó, hogy nem fizetünk a közvilágításért. Pontosan tesszük azt, mégis akadozik a hibák kijavítása.”

Az alábbi fotógalériában látható képeket az elmúlt héten, kedd és péntek este, valamint ezen a héten, hétfő hajnalban készítettük. A cikkben említett, s a képeken látható területeket hétfő hajnalban végigjártuk, ám érdemi változást nem tapasztaltunk. Az egyetlen javítási törekvésre utaló jelet a művelődési központ épülete előtt láttuk, ahol a bejárattal szemben lévő kandeláber mellett a földvezetéket feltárták. Találtunk viszont újabb hibás lámpatesteket. Immár a Hunyadi téren, a Kubikos-szobor mögötti forgalmas kereszteződésnél lévő lámpatest is elsötétült, s az Erkel Ferenc utcai tízemeletes épület előtti lámpák sem működnek már, ott csupán a lépcsőházi főbejárat feletti biztonsági lámpa ad némi fényt a járdára.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés