2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alsóváros – Tolerancia-napot tartott a rendőrség

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Október 14.

A helyi rendőrkapitányság első alkalommal rendezett Tolerancia-napot. A szombati esemény helyszíne a vadregényes csongrádi városrész, Alsóváros központja volt. A program keretében – többek között – tartottak pár rövid ismeretterjesztő előadást, a gyermekek számára vetélkedőket rendeztek, néhány helyi fiatal rövid műsorszámmal mutatkozott be, majd egy háromtagú zenekar játszott. A szervezők az összes érdeklődőt ebéddel látták vendégül. A hangulat – romás-mulatós stílusban – délután némiképp tovább fokozódott. A programon a város vezetői közül részt vett a csongrádi polgármester, valamint – mindösszesen – három helyi önkormányzati képviselő.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szombati eseményről a következő hivatalos közleményt adta ki:

„A Csongrádi Rendőrkapitányság 2013. október 12-én első alkalommal rendezte meg a Tolerancia-napot. A rendezvény célja a roma lakosság felzárkóztatása, illetve a rendőrség és a roma kisebbség közötti konfliktus és előítélet-mentes viszony megteremtése volt. A csongrádi rendőrök bűn- és baleset-megelőzési sátorral várták az érdeklődőket, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársai pedig a kábítószer- és az alkoholfogyasztás káros hatásaira hívták fel a figyelmet. Az eseményre olyan roma származású személyek is meghívást kaptak, akiknek az életútja példaként szolgálhat a roma fiatalság körében.”

Az esemény annyira egyértelműen nyilvános volt, mint például a legtöbb csongrádi fideszes, vagy Fidesz-közeli rendezvény, vagyis például szerkesztőségünket még csak véletlenül sem invitálták a helyszínre, a városi televízió azonban narancsos előnyöket élvezhetett, s a stáb Kőrösi Tibor polgármesterrel természetesen kampányba illő interjút is készített a roma lakosság helyzetéről és reményteli jövőjéről. Információink szerint a területi egyéni körzeti önkormányzati képviselő, Murányi László (Összefogás Csongrádért Egyesület) addig-addig csodálkozott a feltűnő tévés megkerülésén, hogy a stáb végül mégiscsak kamera elé állította, sőt, a mondandója lényegét a hétfői szokásos helyi tévés összeállításban még le is közölték. A városrészt bő két évtizede képviselő városatya egyébként szerkesztőségünk érdeklődésére jónak minősítette e rendőrségi kezdeményezést. A politikus némiképp mégis tamáskodott, meglátása szerint ugyanis „a különféle pályázati támogatások kiötlői megpróbálják az igencsak különböző csoportokat egy burokban születettként kezelni, noha a romák egy településen belül is akár teljesen különféle módon megközelíthető közösségeket alkotnak”.

A Tolerancia-napon jelen volt még – önkormányzati képviselőként, s a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület elnökeként – Nagypál Sándor Fidesz-frakcióból kizárt városatya, valamint a kéttagú MSZP-frakciót képviselő Havasi Jánosné.

A képviselőket egy, a városházán lévő levélfiókjukba helyezett meghívóval meginvitálták a programra, ám a képviselőasszony sem onnan szerzett tudomást a programról, csakúgy, mint a másik két képviselőtársa, ezért a többiek távolmaradása sem biztos, hogy nemtörődömségből, esetleg intoleranciából eredt.

Az eseményen megjelent az ismert helyi népi iparművész, Tisza Sándor fafaragó, aki a hátrányos helyzetű és sérült gyermekeket jó ideje ingyenes nyári táboroztatással segíti. A rendezvény egyik alsóvárosi házigazdájaként tűnt fel Balogh István, aki korábban a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöki tisztségét is betöltötte, s – főként az előző választási ciklusokban – a helyi romákat alkalmazó vállalkozásával számos földmunkát igénylő beruházásban vett részt.

A rendezvény kezdetekor a megjelentekhez szólt néhány szót Laczkó István plébános is.

A szombat délutánra fokozatosan nagyszabásúvá vált rendezvény keretében a résztvevőket ingyenes ebéddel (marhapörkölttel és tarhonyával) látták vendégül. Az információink szerint kétszáz adag ételt a helyi városellátó intézmény konyháján készítették. A program összes költségét pályázatból fedezték, s mivel a szervezők még a sátor köré kiszállított ocsmány székeket is bérelték a várostól, az önkormányzatnak – az intézményein és cégein keresztül – némi haszna is származott az alsóvárosi rendőri toleranciából.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fotói:

Szerkesztőségünk fotói:

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés