2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszaporodtak a kegyeletsértő rongálások

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 23.

A köztemetőben eddig a csaptelepekre, valamint a síremlékekre kihelyezett fém kegytárgyakra utaztak a piti bűnözők, ám mostanság már szórakozásból is pusztítanak a vandálok. Egy héttel ezelőtt a ravatalozó kegyeleti hirdetőjét törték össze, míg pár nappal korábban síremlékekre helyezett virágokat dobáltak szét – feltehetően kedvtelésből.

A csongrádi köztemetőt az intézményi átszervezések óta a Csongrádi Városellátó működteti. Mivel az új struktúra kialakítása jelentős anyagi többletforrásokat nem eredményezett, a legtöbb olyan feladatra most sem jut pénz, melyek megoldását évtizedek óta halogatják. Ezek közé tartozik a köztemető kerítésének teljes körű megépítése. A kerítés „papíron” létezik ugyan – hiszen törvény is előírja a működő temetők bekerítését –, ám az alkalmazott drótháló java részét már a kihelyezés utáni hetekben ellopták. Az elmúlt években még azzal lehetett magyarázni a pótlás elodázását, hogy a szomszédos szeméttelep miatt az újabb kerítésnek is gyorsan „lába kelne”. Mióta a telepet bezárták, szintén akad magyarázat, de ez most az eddiginél is egyszerűbb: a nehéz gazdasági helyzetben sok feladatra, így erre sem jut pénz. A kapuk zárása így csupán némi kerülőre kényszeríti a temetőbe gyakran az éj leple alatt beosonókat, akik visznek mindent, ami könnyen mozdítható, s viszonylag gyorsan értékesíthető.

Fotó: Dinnyés József

A temetői tolvajok körében slágernek számítanak a csaptelepek. Mint a fenntartó intézmény vezetőjétől, Törköly Péternétől megtudtuk, az ellopott eszközök pótlása havonta 40-50 ezer forintot emészt fel. A megrongált kutakra kihelyezett új alkatrészek jó esetben is csak pár hétig maradnak a helyükön, a tolvajok ugyanis szisztematikusan tevékenykednek.

Legújabban a piti bűnözők mellett megátalkodottabb fajzatok is randalíroznak a területen. A sírokról ledobált virágok, felborongatott virágtartók, s – múlt vasárnapra virradóra – már a ravatalozó falán lévő kegyeleti hirdetőtábla összetört üvege (képünkön) is jelezte a garázdálkodásukat.

Ha az eddigi tendencia folytatódik, a köztemetői károk összértéke idén elérheti az egymillió forintot.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés