2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rabosították az ellenállási mozgalom vezetőjét, mert hazugnak nevezte a polgármestert

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 9.

Immár kettőre nőtt azon csongrádi lakosok száma, akiket a helyi önkormányzati vezetők feljelentésére a rendőrség azért rabosított, mert szerintük úgy bíráltak, hogy aközben csorbították a hatalmon lévők becsületét. Egy éve lapunk felelős szerkesztője – az ellene máig csak aktatologatással zajló eljárás indításaként – fotókkal került az országos bűnügyi nyilvántartásba. Hétfő délelőtt követte őt a bokrosi Balogh János is. A városrészi ellenállási mozgalom hatvankét éves vezetőjétől ujj- és tenyérlenyomatokat is vettek. A Horn-kormány idején az országos félpályás útlezárásokkal zajló agrárgazdálkodók tüntetéssorozatát is szervező kertész bűne: a júniusi rendkívüli testületi ülés elején szót kért, de ezt a polgármester megtagadta tőle, ám ő mégis beszélt, s Kőrösi Tibort hazudozónak nevezte.

Az alábbi felvételen láthatóak a 2013. június 14-én, a csongrádi önkormányzati képviselő-testület rendkívüli ülése legelején zajlott események. A tanácskozás helyszínén, a városháza dísztermében megjelent Balogh János bokrosi kertész, aki jelezte az ülést vezető polgármesternek, hogy szót kér, de nem kapott semmiféle reagálást, ezért a sorokból felállt, majd megszólalva is egyértelműsítette a szándékát:

A bokrosi helyi ellenállási mozgalmat vezető közéleti szereplő neve már a Horn-kormány idején forgott a médiában. Sőt, 1997-ben országosan is ismertté vált, hiszen a félpályás útlezárásokkal tiltakozó Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége (METÉSZ) háromfős országos elnöksége tagjaként rendíthetetlenül lépett fel a mezőgazdaságból élők érdekeiért. Az őstermelői jogviszony megnyugtató rendezése és – jórészt – a Horn-kormány bukása múlott azon a kisgazda-szövetségen, melynek – hallgatólagosan – részese volt a METÉSZ-elnökség is. Balogh János Csongrád-Bokros városrész újbóli önállósodásáért máig küzd. A legutóbb megbukott szocialista kormány idején népszavazást is kezdeményeztek, ám az illetékes miniszter az eredményt nem vette figyelembe, s – miután bíróságra vitték az ügyet – a kezdeményezés eredményét jogerősen is „elkaszálták”.

A 2010. évi őszi helyhatósági választásokat megelőzően a Fidesz akkori vezérkarával és meghatározó jelöltjeivel Balogh János a csongrádi gimnázium épületében egyeztetett. A zártkörű megbeszélésen – melyen részt vett Pap Gabriella Fidesz-elnök is – abban maradtak: ha Csongrádon nyer a jelenlegi jobboldali szövetség, a városrész részönkormányzatot alakíthat. Az eltelt három évben azonban még egy lakossági fórumot se tartottak Bokroson. Az elnyomást megelégelve szervezett tavasszal egy falugyűlést Balogh János, melyre – egy meghívó átadásával – invitálta a polgármestert, valamint a képviselő-testület tagjait is. Ott számos olyan kijelentés hangzott el, mely igencsak felkorbácsolta az indulatokat. Kőrösi Tibor polgármester az internetes naplójában Maunika show címmel írt a fórumon történtekről. Nem sokkal később az önkormányzat ingyenes kiadványában jelent meg egy dehonesztáló cikk a fórumról és Balogh Jánosról. Két héttel később újabb cikk jelent meg a kiadványban, ezúttal már fotóval, ami miatt Balogh János rendőrségi feljelentést tett. A „kisemeber” feljelentését azonban a rendőrség továbbította a Csongrádi Járásbírósághoz, mondván, az nem a rendőrség hatáskörébe tartozik. Az időközben a Balogh János ellen érkezett feljelentés ügyében viszont a rendőrség a vádat megalapozottnak találta, ezért – mivel a Csongrádi Rendőrkapitányság elfogultságot jelentett – a mozgalmárnak szeptember 9-én délelőtt 9 órára meg kellett jelennie a Kisteleki Rendőrkapitányságon.

A hatvankettedik születésnapját öt nappal korábban ünneplő Balogh Jánost bűncselekmény elkövetésének gyanúsítottjaként hallgatták ki, ezért – a bűnügyi eljárási törvény előírásainak megfelelően – rabosították is. Meglepetésére a bűnügyi technikus nem csak fotókat készített, hanem az ujj- és a tenyérlenyomatait is rögzítette. Az ellene felhozott vád szerint a csongrádi városháza „épületében megtartott képviselő-testületi ülésen, nagy nyilvánosság előtt a polgármester munkájával összefüggésben a becsület csorbítására alkalmas kifejezést tett, mert Kőrösi Tibor polgármesterről azt állította, hogy háromszor is hazudott”. Emiatt a rendőrség Balogh Jánost a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi. IV. törvény 180. paragrafusa első bekezdésébe ütköző, és a bekezdés a) pontja szerint minősülő, a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben becsületsértés vétséget követte el.

A gyanúsítás ellen Balogh János panasszal élt. A kihallgatása során elmondta, hogy igazat mondott, amikor a polgármestert háromszoros hazugsággal vádolta meg. Egyrészt Kőrösi Tibor fórumon elmondott állítása, miszerint ott ő a legokosabb, valószínűsíthetően nem igaz, hiszen a teremben jelen volt legalább egy orvos, egy közgazdász és egy agrármérnök, továbbá Csongrád két korábbi polgármestere és több önkormányzati képviselő is a vendégek soraiban foglalt helyet. A hivatalos önkormányzati kiadványban továbbá azt állították, hogy a korábbi népszavazási kezdeményezést csúfosan elbukták az általa vezetett szervezők, noha a városrész leválására a lakosság hatvannégy százaléka voksolt. A Maunika show című blogbejegyzésben tett polgármesteri minősítésekre Balogh János a kihallgatásán nem kívánt reagálni, álláspontja szerint annak ugyanis már a címével is meg kívánta őt alázni. Ezért – mint lapunk érdeklődésére elmondta – e tekintetben csak akkor kívánja a véleményét kifejteni, ha azt az eljárás során a bíróságon kifejezetten kérik tőle. Felvetésünkre, miszerint mégis mire gondol, Balogh János csak annyit mondott: amire Kőrösi Tibor a női keresztnév leírásával (Maunika) utalt, sokkal több annál, minthogy egy egykori televízió műsorra emlékeztetné az olvasót.

(Az ügyben megkerestük a polgármestert is. Amit a témához közvetlenül kapcsolódó választ kapunk tőle, avagy erről az internetes naplójában ír, a véleményének természetesen lapunkban is teret adunk – a szerk.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés