2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Befejeződött az Olvass-Show (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD

Egy jelentős pályázati támogatásnak köszönhetően a csongrádi, a felgyői, a makói, a maroslelei és a szentesi könyvtár használói immár számítógépen, internet használatával bárhonnan intézhetik azon ügyeiket, melyekre eddig csak az intézményekben személyesen volt lehetőségük. A projekt lezárult, a fejlesztés folyamatos marad.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásexpó Expressz” elnevezésű részeként valósult meg „A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” című, könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központban, a Felgyői Községi Könyvtárban, a makói József Attila Könyvtárban, a Maroslelei Általános Művelődési Központban, valamint a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft.-ben. Az Olvass-Show fantázianevű fejlesztés a szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtése érdekében létrejött könyvtárközi együttműködés, amelyhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 41 millió 427 ezer 600 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a pályázatot benyújtó, a projektet menedzselő Csemegi könyvtár.

A Csongrád megyét átszelő, három kistérséget érintő fejlesztés 2009. november elsején kezdődött. S bár a projekt 2011. június harmincadikán lezárult, a megvalósult közös, s saját intézményi honlapokat a későbbiekben nem csak üzemeltetik, hanem folyamatosan fejlesztik is.

A június huszonkilencedikén tartott projektzáró ünnepségen a közös portált G. Szabó Lenke, a szentesi könyvtárt működtető cég ügyvezető igazgatója, míg a makói térségi kulturális és turisztikai adatbázist Csonka Sándor informatikus mutatta be. Az öt könyvtár közötti online kapcsolat előnyeiről a maroslelei könyvtárvezető, Zsámboki Erika, az e-könyvtári szolgáltatások csongrádi példájáról pedig Németné Fekete Olga könyvtáros szólt. A felgyői könyvtári honlap bemutatása kapcsán az intézmények közötti összefogást, s az abból adódó többletlehetőségeket Törköly Lajosné könyvtáros méltatta.

A fejlesztési eredményeket összegző csongrádi könyvtárigazgató, projektmenedzser, Horváth Varga Margit hangsúlyozta: a TÁMOP 3.2.4/08/1-2009-0021 számú pályázat nem csupán online ügyintézést is biztosító honlapokhoz juttatta a három várost és a két községet, valamint az érintett kistérségeket, hanem 284 olvasásnépszerűsítő program megrendezését is lehetővé tette. E rendezvények népszerűségét jól mutatja, hogy azokon összesen 5904-en vettek részt. A célok megvalósítását elősegítette az a 30 tanfolyam is, melyeken – a modern kommunikáció generációs akadályait áthidalva – összesen 300-an sajátíthattak el alapszintű számítástechnikai ismereteket.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés