2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rástartolt a csongrádiakra a lecsófesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 6.

Kiemelt figyelemmel hívja és várja a XII. Szentesi Lecsófesztiválra a szervező Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán a csongrádi és a környékbeli lecsófőzőket, valamint a lecsófogyasztókat. Mivel idén Csongrádon – a helyi szervezők döntése alapján – elmarad az általuk is patronált őszi káposztafőző verseny, ígérik, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező szentesi rendezvényen a csongrádiak éppúgy otthon érezhetik magukat, mint ahogyan a már háromszázhoz közelítő, s évről-évre egyre több vidéki csapattal felvértezett főzőhelyen lecsót főző tradicionális ételviking. A fesztivált ugyanis idén a vikingitás jegyében szervezik, ám ez leginkább csak a szarvakkal díszített kalapok jellegében nyilvánul meg, noha a vikingpédia információi alapján a szervezők – a csongrádi bort fogyasztva – egyértelműen megesküsznek rá, hogy az ősi szentesi lecsót már a viking szakácsok is előszeretettel készítették.

Tizenkét éve baráti és céges főzőversenyként indult útjára a Kárpát-medence legnagyobb lecsófőző fesztiváljává nőtt ételfőző program, melynek bázisát Szentes központjának legnagyobb áruháza, a Kála Coop üzlet adja. A Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán éve óta különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a csongrádiak, továbbá a legszebb Tisza-parti kisváros környéki falvakban élők is magukénak érezzék a nagyszabású eseményt, melyre szinte már hazajár számos határainkon túlról érkező magyar család mellett több német, osztrák, lengyel, ukrán, horvát, szerb és szlovák vendég is.

A fenti plakáton látható ingyenes programok mellett a fesztivál különlegessége maradt a baráti és családias hangulat, melyről legfőképpen az tanúskodik, hogy a versenyre nevező csapatoknak csak némi lecsófőző tudást, valamint egy bográcsot, egy állványt, fűszert és az előkészítéshez szükséges két-három konyhai eszközt kell magukkal vinniük. A csapatonként mindössze 7900 forintos nevezési díjért cserébe ugyanis a versenyzők kapnak öt kilogramm paprikát, három kilogramm paradicsomot, két kilogramm vöröshagymát, egy kilogramm kenyeret, egy tűzzsámoly-használatot, egy zsák száraz tűzifát, egy díjtalanul megtölthető szemeteszsákot, valamint tíz-tíz műanyag tányért és evőeszközt. Mindemellett a nevezéskor átvehetnek egy ezer forintos vásárlási utalványt, amelyért a rendezvény központjában lévő Kála Áruházban bármilyen terméket vásárolhatnak, így aki fűszerek, vagy kiegészítők nélkül indul, esetleg itókát sem visz magával, bevásárolhat a rendezvény idején megerősített kiszolgáló személyzettel működő, s akciókat is kínáló üzletben.

A rendezvényen főzésre nem vállalkozók is kiválóan szórakozhatnak, ami Mészáros Zoltán vezérigazgató szerint abból is adódik, hogy a kóstolójegyet vásárlók szinte valamennyi standnál kérhetnek egy adagot a csapatok ételbüszkeségeiből. A Kála Áruház mellett lévő információs pultnál – ahol a csaptok még szombat kora délután is nevezhetnek a versenyre – kóstolójegyet váltók kapnak műanyag evőeszközöket és egy műanyag tányért, valamint egy kupont, amit a csapatoknak az ételért cserébe lehet átadni. A legtöbb kupont gyűjtő csapatok külön jutalmakban részesülnek, a befolyó bevétel azonban nem a főzőkhöz kerül, azt ugyanis jótékony célra fordítják: idén a szentesi kórház számára vásárolnak egy inkubátort.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés