2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néptáncgálával zárul a borfesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Augusztus 20.

Kenyérszenteléssel kezdődött, s – a tűzzsonglőrök által felvezetett lampionos felvonulás után – az Alföld Néptáncegyüttes nyári gálaműsorával fejeződik be a XVI. Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnep zárónapi programsorozata. A borutca éjfélkor zár be, addig valamennyi pavilon még a teljes kínálati palettával várja a fesztiválozókat. A Dob utcában – a bontási és a területrendezési munkák befejezése után – várhatóan szerda délben indulhat meg a járműforgalom.

Kis szerencsével az éjjel érkezett hidegfront erőteljesebb hatásai elkerülik éjfélig Csongrádot, ám az aktuális időjárási helyzetről este 6 óra után érdemes tájékozódni az Időkép honlapján, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat portálján. A borfesztivál szervezői eredetileg terveztek egy kisebb tűzijátékot, ám az a végleges programsorból már kimaradt. A lampionos felvonuláson azonban bőven lesz látványos fényjáték, mégpedig a felvezető tűzzsonglőröknek köszönhetően. Az alábbi plakáton látható programok mindegyikét megtartják.

A Szent István napi hivatalos városi rendezvényen idén is Kőrösi Tibor polgármester mondott beszédet. A szónok a mondandója lényegét még kedd hajnalban közzétette az internetes naplójában:

Augusztus 20-án arra a királyunkra emlékezünk, aki megteremtette Magyarország alapjait. Ő volt az, aki felismerte, hogy az ország a régi módon, az egyéni érdekektől szétszabdalva már nem működőképes és így a számtalan egyéb nép sorsára jutna a magyarság is. Azaz eltűnne a történelem olvasztótégelyében. Erős központi hatalmat kiépítve, egy célt, egy irányt kijelölve – és azt, ha kell áldozatok árán is megtartva – haladt végig a rögös úton. Volt bátorsága rálépni erre az útra!

Szent István eme felismerése erős államot teremtett. A halála utáni időszak megmutatta, hogy az egyéni érdekek és a széthúzás átmeneti időszaka a bomlás felé vitték az országot. Hazánk letért az általa kijelölt útról, s ez már a létét fenyegette.

Szent Lászlónak igen kemény törvényekkel kellett helyreállítania a rendet és az államot, melyet I. István teremtett meg. Első királyunk államszervezői nagyságát az 1083-ban történt szentté avatása is mutatja.

Az igazi eredménye a majd négy évtizedes uralkodásának az, hogy országunk oly’ sok vihart túlélt és átvészelt. És mi most itt élünk. A magyar nép létezik és büszkén vállalhatjuk a magyarságunkat. Mindehhez Szent István uralkodása teremtette meg a biztos alapot, tettei államférfiaink közül ezért emelik ki a személyét”.

A városi ünnepségen Kőrösi Tibor mindehhez hozzátette: sajnos ma is élnek közöttünk Koppányok, akik az áldatlan tevékenységükkel sikeresen osztják meg az országot.

Mint a fotógalériánkban megtekinthető képeinken is jól látható, a Laczkó István plébános által megszentelt új kenyereket a polgármester szegte meg. Kiderült, hogy Kőrösi Tibor minden bizonnyal jobban bánik mostanság a láncfűrésszel, mint a kenyérszelő késsel. Szerencsére azonban a polgármester segítségére sietett a bokrosi önkormányzati képviselő, így az ünnepnapon Gyovai Gáspárról az is kiderült, hogy alkalmasint alpolgármesterként is szükség lehet a tevékenységére.

A megszentelt kenyerek szeleteit a város önkormányzati vezetői cserkészek közreműködésével osztották szét a Kossuth téren összegyűlt mintegy háromszázötven ünneplő körében.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés