2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Janipék – Jó kovász és töretlen elhivatottság

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Augusztus 19.

A címben szereplő két szilárd alapfeltétellel hosszú évek óta rendelkezik a Belvárosi Pékséget működtető Lakatos János, aki idén is kenyérünnepi programokkal egészíti ki a csongrádi borfesztivált. A vállalkozás korábbi tulajdonosa és működtetője, Hegedűs Péter után a köznyelvben „Peti-pékségnek” is nevezett mini üzemből máig kizárólag hagyományos technológiával készülő termékek kerülnek ki. Szent István napján a jó kovászról és a sütőmesteri elhivatottság alapkérdéseiről is lehet beszélgetni a borfesztivál kemencés udvarában „Janipékkel”, aki akár a kenyérsütés legfontosabb fortélyaira is megtanítja az érdeklődő fesztiválozókat.

A Belvárosi Pékség jelenlegi működtetője, Lakatos János éveken át tanulta a hagyományos csongrádi kenyérsütés mesterségét elődjétől, Hegedűs Péter pékmestertől, akinek viszont Torma Imre kollégája adott át egykor nagyon sok ismeretet. A fürdő Dob utcai udvarában épített kemencék egyike előtt „Janipék” Szent István napján délután 2 órától ismét várja a kenyérsütési tudomány iránt érdeklődőket.

Akik a borozgatás, fröccsözgetés közben egyszerű, de nagyon finom étekre vágynak, a kemencénél akár egy-egy szelet ízletes kenyérlángost is vásárolhatnak. A vállalkozóbb kedvűek e hagyományos magyar ételt, valamint az egyéb finomságokat a helyszínen akár el is készíthetik, a fatüzelésű kemencében ugyanis a Belvárosi Pékség kovászával készülő termékek pillanatok alatt ki is süthetők.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés