2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kánikulában zajlik az idei borfesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Augusztus 18.

Fröccsbarát kánikulában zajlik a tizenhatodik Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnep. S bár a csongrádi borászok még pár évvel ezelőtt is próbálták a borfesztiváltól távol tartani a fröccsöt, idén a szóda és a bor keveréke részint meghódította a borutcai rendezvényt. A késő délutáni és az esti fesztiválozáshoz nem csak az időjárás, hanem a programok is ideálisak. A kiegészítő rendezvények között a legnépszerűbb a veterán járművek kiállítása, s minden bizonnyal sokan kíváncsiak lesznek a veteránjárművek vasárnap délutáni felvonulására is.

A volt Síp utcai iskola épületében a megszokott módon kaptak helyet a veterán motorok, valamint a múltat idéző egyéb járgányok. A különleges tárlat szervezői idén is megörvendeztetik a város lakóit egy felvonulással. A veterán járgányok vasárnap délután fél 6-tól az alábbi plakáton látható útvonalon haladnak végig:

E felvételünkön – ízelítőül – a tavalyi felvonulást tekinthetik meg:

A borfesztiváli programok már a rendezvény első napján tömegeket mozgattak meg. A jelentős érdeklődést jól mutatják a képgalériánkban látható fotók, melyeket a borutcává változott Dob utcában szombat délután és este készített Révész Gábor kollégánk:

Az időnként Csongrádra kerülő „párttitánok” által a Dob utcából mindig a város különböző részeibe mozgatni kívánt fesztivál szerencsére idén is maradhatott a jól bevált helyén. A megszokott helyen felállított színpadon tartott megnyitó ünnepségen ezúttal is részt vettek a Csongrád testvérvárosaiból érkezett delegációk tagjai. A rendezvényt ezúttal is a borász végzettséget már alpolgármesterként megszerzett Gyovai Gáspár bokrosi önkormányzati képviselő nyitotta meg. A helyszínen készült vágatlan hangfelvételünket ide kattintva hallgathatják meg.

A város legrangosabb nyári fesztiváljának lényegét adó csongrádi borok ugyan egyre kevesebb helyi pincészetben készülnek, ám a még megmaradt hivatásos borászatok évről évre egyre jobb minőséget produkálnak. Közülük valamennyien önálló pavilonban várják a vendégeket.

A Szent Vince Borrend elnöki tisztét is betöltő volt hegyközségi elnök, Gulyás Ferenc már az első nap forgalma alapján úgy vélte, hogy az ünnepi hétvége egy kiváló helyi bormustra lesz, ahol nagyon sokan már nem csak találomra, hanem céltudatosan – a korábbi tapasztalataik, valamint a tudatosan formált ízlésviláguk alapján – választanak a kínálatból. A pavilonokban a borok többnyire nem csak kimérten, hanem palackozottan is kaphatók.

A hosszú hétvégén Csongrádra érkezők, a családi és a baráti összejövetelek résztvevőinek kiszolgálására kiegészítő ajánlattal rukkolt elő Pusztai Csaba borász, aki a Szentháromság téri Parkos Palackos üzletében hétfőn 8 és 19, kedden 8 és 12 óra között a legjobb csongrádi folyóborokat többféle kannás kiszerelésben is kínálja.

Újdonság, hogy a szódavíz és a bor keverékéből álló, számos változatban elkészíthető fröccstől eddig többnyire hangzatosan ódzkodó borászok a fesztiválon már hirdetetten is kínálják a hideg szomjoltó italkombinációt, melynek nem csak a forró délutánokon, hanem az igencsak meleg esti időszakokban is nagy a keletje.

Szintén első alkalommal jelent meg a fesztiválhoz kapcsolódó különleges turisztikai kínálat, mellyel Csenki Mihály egy, a csongrádi szőlőhegy pincéit is megismertető veterán kalandtúrára invitálja a régi járgányok és a borok iránt egyaránt érdeklődőket. A Bor-Day Party elnevezésű programról további információ közvetlenül a szervezőtől kérhető a +3630/998-94-15-ös telefonszámon.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés