2024. április 23., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Béla nevű olvasóinkat.  Holnap György napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az idei Körös-toroki Napok programkínálatát kézműves alkotók is színesítik

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Július 29.

A Körös-toroki Napok csütörtöki kezdetére újabb, erőteljes felmelegedés valószínű. Mivel a Tisza vízgyűjtő területén továbbra sem várható jelentősebb mennyiségű csapadék, a fesztivál idején mindvégig hatalmas lesz a tengerpart illúzióját keltő homokföveny. A hétvégén kitornyosuló újabb kánikula idején a fesztiválozók számára felüdülést jelenthetnek az üdülőterület árnyas fái alatt önálló standokat állító kézművesek foglalkozásai is. A Tisza Sándor csongrádi fafaragó meghívására az ország számos pontjáról érkező alkotók a gyermekek és a felnőttek számára pénteken, szombaton és vasárnap a délelőtti óráktól napnyugtáig kínálnak tartalmas elfoglaltságot.

Az idei Körös-toroki Napok szervezőinek egyik alapvető célja, hogy a huszonharmadik fesztivál idején az üdülőterületre visszatérjenek a tíz-húsz évvel ezelőtt a Torokban még tinédzserként bulizók is, akik többnyire a gyermekeikkel együtt keresnek majd a helyszínen sokféle értelmes napközbeni elfoglaltságot. S bár az Időkép Csongrádra vonatkozó előrejelzése szerint a hétvégén igazi strandidő várható, s a Tisza vízállása is nagyon kedvezően alakul, a péntek, szombat és vasárnap délelőtt 10 órától a vízparti sétány mentén standokat felállító kézművesek foglalkozásainál is érdemes lesz kikapcsolódási lehetőséget keresni.

Tisza Sándor fafaragó, játékkészítő meghívására péntek reggelre érkeznek meg a Körös-torokba a különféle mesterségek szakavatott képviselői. Természetesen a házigazdának is lesz önálló standja. Nála a gyermekek különféle apró, kedves játékokat készíthetnek, miközben a szülők azt is kipróbálhatják, miként lehet egy darab fából tálat, vagy egyéb hasznos eszközt faragni. Akik inkább a fémhez vonzódnak, a Mátrából a fiával együtt érkező Tóth Attilánál leshetik meg a kovácsok titkait, sőt, a vállalkozóbbak még saját készítésű patkókra is szert tehetnek.

Tojások patkolására ugyan nem nyílik lehetőség, ám azok klasszikus írásának (festésének) mikéntjébe beavatja a családok tagjait Szabó Éva csongrádi népi iparművész. Akik a textilekkel foglalatoskodnának, több standon is igazi paradicsomi állapotokat találnak. A hivatását több évtizede gyakorló Kovács Imrénétől csipkeverést lehet tanulni. Az iparművészek körében a „csipkeverő Zsuzsikaként” emlegetett szakember szintén gyakorlatban mutatja be, hogy kitartó munkával és sok odafigyeléssel hogyan alakulhat ki szinte bárki kezei között a messzi földön híres textilcsoda egy-egy jeles darabja. Érdemes lesz ismerkedni Kádár Lászlóné nyugalmazott pedagógus standján a hímzéssel és a horgolással, valamint az Orosházáról érkező Gálné Csizmadia Anikó sátránál a textiljáték-készítés fortélyaival is. A nemezelést Aba-Perényi Ákos, a szőnyegszövést Gálné Nagy Ildikó mutatja be. Ez utóbbi két helyszínen is ki lehet próbálni a mesterséget, s az elkészített alkotásokat emlékként haza is lehet vinni.

A mostanság ismét egyre népszerűbb gyöngyfűzés Kovács Csilla játszóházzá alakuló standjánál zajlik majd. Tőle nem messze a hódmezővásárhelyi Szénási János fazekasmester bárkit megtanít a korong használatára, s a formás agyag- és cserépedények készítésére. Különleges alkotások születnek majd Jónás Rita öcsödi szalma- és csuhédísz készítő standjánál is, miközben a kézművesek udvarában gyakran szól az énekkel átszőtt citeramuzsika. Gál Tibor algyői citeraművész ugyanis a gyermekekkel és a szülőkkel olyan alkalmi együtteseket állít össze, melynek tagjai – énekkel és egyszerűbb hangszerekkel – a helyszínen megtanult produkciókat be is mutatják majd a közönségnek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés