2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a tánc- és zene nemzetközi fesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Július 26.

A Csongrádi Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztiválra az elmúlt hat esztendőben összesen húsz országból érkeztek fellépők. A péntek este kezdődő idei háromnapos rendezvénysor keretében – a magyar csoportok mellett – a Lettországból, az Észtországból, a Lengyelországból, az Izraelből, a Svédországból és a Moldáviából jött együttesek szórakoztatják a közönséget. A Kossuth téri színpadi programsort mindhárom napon Fő utcai felvonulás előzi meg.

A Csongrádi Fúvószenekar karnagya, Kováts Attila elsőként 2007. karácsonya előtt nyilatkozott arról, hogy az együttes tagjai egy olyan zenés-táncos nyári fesztivál szervezését tervezik, melyhez hasonlón számos alkalommal már a csongrádi fúvósok is részt vettek. Az akkortájt elsősorban még külföldön felkapott, önszervezésen is alapuló rendezvényeken a – különféle pályázati és egyéb támogatások révén a világot járó – művészeti csoportok számára fellépési lehetőséget kellett teremteni. A szervezők számára a vendéglátás elsősorban a csoportok helyi kalauzolásáról, a fellépés körülményeinek megteremtéséről, valamint – csoportonként egy alkalommal – az étkezés biztosításáról szólt. A fellépők ugyanis az utazási és a szállásdíjukat is máig maguk fizetik, vagyis Kováts Attiláék hat éve úgy hoznak évről-évre Csongrádra egy háromnapos nívós rendezvényt, hogy az a város közösségének – a valós költségekhez képest – csak „fillérekbe” kerül.

A Csongrádi Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál korábbi, már 2008-ban alkalmazott finanszírozási rendszere máig megmaradt. S bár az újsütetű politika szétverte a hosszú időn át jól funkcionáló kistérségi együttműködés rendszerét, a fellépő együttesek közül egy még idén is eljut Felgyőre. Emellett – az utóbbi évek hagyományait folytatva – a baksi falunapon is vendégszerepel két csoport.

Felgyőn a községi könyvtár udvarában péntek este 7 órától egy lett együttes, míg Bakson a sportpályán felállított színpadon szombat délután fél 5-kor egy svéd, fél 7-kor egy lett együttes lép fel.

Az esti csongrádi programok beharangozásaként a Körös-toroki üdülőterületen, a Happy Day színpadán péntek, szombat és vasárnap este 6 órától is bemutatnak néhány produkciót a külföldről érkezett együttesek.

Az alábbi plakáton látható csongrádi fesztiváli eseményeken bárki részt vehet, belépődíjat sehol sem kérnek.

A hétvégi kánikulában a városháza előtti területen ásványvizet és üdítőt is lehet majd egy vendéglátó egységtől vásárolni, de a Mozi Menza is várja a felfrissülésre, hűsölésre vágyó nézőket. A rendezvényre tekintettel a Mozi Menza Kávézó – terasszal, valamint légkondicionált vendégtérrel – meghosszabbított nyitva tartással, késő estig várja a vendégeket.

A közlekedők számára fontos információ lehet, hogy a Fő utcát a Dob utca és az Iskola utca közötti szakaszon pénteken, szombaton és vasárnap este 6 óra után egy szűk órára lezárják, az útszakaszt csak a felvonulás után használhatják a közlejedők. A Kossuth téren az Iskola utca, valamint a Gróf Andrássy Gyula, illetve a Gróf Apponyi Albert utca közötti területen péntek, szombat és vasárnap este 6 órától csak gyalogosan lehet közlekedni. Az útlezárás mindhárom napon várhatóan este 10 óráig lesz érvényben, ez idő alatt a Belváros, illetve a Körös-toroki üdülőterület a Szentesi út – Ifjúság útja – Hársfa utca útvonalon közelíthető meg.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés