2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Befürödtek – Lepel borítja a hazugságot

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Július 18.

Egyre bizonyosabb, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint a 2010. ősze óta tervezett csongrádi legújabb fürdőberuházás főként arról szólt, hogy néhányan kivegyék a részüket a tervezési és a menedzselési munkákból, az ugyanis néhány cég és magánszemély számára igazán busás üzletet jelentett. A projekt bukását immár egyértelműen jelzi, hogy az illetékes építésügyi hatóságtól szerdán és csütörtökön több, a beruházásban közvetetten érintett csongrádi lakos kapott levelet, melyben közölték velük, hogy a fürdő területét érintően folyamatban lévő engedélyeztetési eljárást megszüntették. Az előkészítés során már több tízmillió forint közpénzt felemésztett beruházás ügyéről a csongrádiakat a választások óta hitegető Pap Gabriella „fürdőfejlesztés-ügyi alpolgármester” még mindig hallgat, s az önkormányzat sem jelentetett meg közleményt, noha a fürdővel mihamarabb érdemben is foglalkozni kell. Ha a parasztvakítás után a csongrádi városvezetők továbbra sem költenek a fürdő fejlesztésére, előállhat, hogy a választási ciklus végére nemhogy felújított fürdő, de még a régi sem várja majd a vendégeket. A nagymedence legutóbb május elején került kritikus állapotba, s a fürdő más létesítményei közül is több a végét járja.

A tavaszi tiszai árvíz levonulása idején megemelkedett talajvíz is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Csongrádi Gyógy- és Strandfürdő nagymedencéje megmozdult, s – mint a cikk alatti képgalériában megtekinthető, május 9-én délután készült fotóinkon is látható – a bekövetkezett károsodásokat csak átmeneti megoldást nyújtó, némiképp drasztikus beavatkozással lehetett megmenteni. Az egymilliárd forintba kerülő beruházás részeként a nagymedence teljes felújítását egyébként nem tervezték, s a már régóta szükséges szabványos, fedett sportmedence építését is csak egy újabb pályázat sikerétől tették függővé.

A Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft.-nél közel tizennégy hónapig alkalmazott fürdőmenedzser hétfő óta a Szentesi Üdülőközpontot működtető cég ügyvezetője. A csongrádi munkahelyéről július 8-án távozott Márton Mária helyére nem vesznek fel új menedzsert, ami már alapvetően jelzésértékűnek tekinthető.

Miután a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég berkeiben az önkormányzat tavaly decemberben megnyerte a beruházáshoz szükséges félmilliárd forintot, egyes csongrádi városvezetők elkezdték tényként kommunikálni a fürdőfejlesztést. Pap Gabriella „fürdőfejlesztés-ügyi alpolgármester” látványosan tárgyalgatott, hangzatosan ígérgetett, s – egy önkormányzati képviselő-testületi ülésen elhangzott, a fürdőberuházás ügyét firtató kérdés kapcsán – még feltűnően meg is sértődött, mondván minden rendben megy. A valós helyzetet egyedül a polgármester, Kőrösi Tibor lebegtette meg egy internetes naplóbejegyzésében, miszerint a tervezett beruházásnak csak akkor lehet igazán örülni, ha sikerül befektetőt találni. Az elnyert félmilliárd forint mellé ugyanis fel kell mutatni félmilliárd forint önerőt is, amit Csongrád önkormányzata hitelből képtelen megfinanszírozni. Később a polgármester is elhallgatott, s beállt Pap Gabriella mögé, aki – a helyi Fidesz elnökeként – a politikai főnökének tekinthető, vagyis csak annyi történt, hogy kiteljesedett a narancsuralmi kiskirályság.

A fürdőügyben Gyovai Gáspár alpolgármester ugyancsak a felelősök közé sorolható, hiszen ő is több tárgyaláson részt vett, s minden bizonnyal ugyanúgy ott tülekedett volna az első sorban valamennyi fürdőberuházáshoz kapcsolódó ünnepségen, mint az összes többi, a városháza üléstermében az ablak felől helyet foglaló képviselő. Mivel azonban még alapkőletétel sincs, nincs hol villogni, így mindannyian hallgatnak.

A mindösszesen kétfős szocialista frakció az elmúlt hónapokban a testületi üléseken alkalmanként szót emelt a fürdőügyben, de általában a válaszok helyett még a konkrétumokra rákérdező Havasi Jánosné is csak nagyképű dorgálásokat kapott.

Az bizonyos, hogy a város vezetőinek valamikor ki kell ez ügyben is mondaniuk a valóságot, hiszen a hallgatás immár egyenértékű a hazugsággal. Ráadásul rövid időn belül meg kell kezdeni a fürdő helyzetének áttekintését, valamint a részleges felújítást, ugyanis bármikor bekövetkezhet olyan meghibásodás-sorozat, aminek a következtében a fürdőt részlegesen, vagy akár teljes egészében be kell zárni. Egyúttal a bökényi termálkúttól hatalmas pénzösszeg felhasználásával a fürdőig felvezetett csurgalékvíz gyógyvízzé minősítéséről is érdemes lenne tájékoztatni a közvéleményt, hiszen az – bármi is legyen az eredmény – a létesítmény jövőjét illetően szintén meghatározó lesz. S a beszámolók alkalmával egyúttal talán nem csak a teljes pályázgatással, tervezgetéssel, menedzselgetéssel felhasznált több tízmillió forint közpénzzel kellene Pap Gabriellának és társainak elszámolnia, hanem a lelkiismeretükkel is. A demokratikus berendezkedésű országokban ilyen helyzetben ugyanis a politikusok le szokták vonni a konzekvenciákat, s ha például éveken keresztül kizárólag eredménytelenséget tudnak felmutatni, meg szokták adni a társadalomnak a lehetőséget, hogy a helyükre olyan személyeket válasszanak, akiktől még remélhető a közösség életének jobbá tétele. Természetesen efféle lépésnek Csongrádon egyelőre nyoma sincs, várhatóan jó ideig még a projekt bukásának a tényét sem jelentik be, s még az is előfordulhat, hogy e hallgatásban cinkos partner lesz az „ellenzék” is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés