2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csany és Bokros dohánymentes övezet lesz?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, CSANYTELEK - 2013. Július 15.

Még mindig nem tudható, hogy szerdától miként lehet Csanyteleken dohányterméket vásárolni. A község területére ugyanis senki sem nyert dohányüzlet-koncessziót. A Csongrád központjától tíz kilométerre lévő Bokros városrész is trafik nélkül maradt, a város kilenc koncessziójához ugyanis olyan személyek jutottak, akik közül senki se óhajtotta Bokrosra nyitni a dohányboltját. Az önkormányzat vezetése a közpénzből finanszírozott nyomtatott helyi önkormányzati tájékoztató kiadvány elmúlt hétvégén megjelent változatában azt állította, hogy már kiírták az új pályázatokat, s egyelőre mozgó dohánybolt működik majd Csanyteleken és Bokroson. Információnk szerint új pályázatot nem írtak ki, mozgó dohányboltot sem engedélyeznek. Ráadásul – a sokszor módosított törvény pillanatnyilag hatályos változata szerint – Bokrosra mindaddig nem is írható ki új pályázat, míg Csongrádon valaki vissza nem ad egy koncessziót, avagy el nem vesznek egyet valakitől.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. július 9-i sajtóközleményében tájékoztatta a trafik nélkül maradt falvak lakóit, hogy a ”folyamatos ellátás zavartalan biztosítása érdekében az ND Nonprofit Zrt. ideiglenes ellátókat jelöl ki a nemzeti dohányboltokkal még nem rendelkező egyes kistelepüléseken, melyekben jelenleg is folyik kereskedelmi tevékenység”. Mivel a dohánybolt koncessziókra kiírt csanyteleki koncesszióra senki sem nyújtott be olyan pályázatot, mely alapján győztest lehetett volna hirdetni, az ország leghosszabb falujában a dohányosok kénytelenek a baksi, a tömörkényi, vagy a felgyői dohányboltba menni. Persze akár beutazhatnak Csongrádra is, ahol rögtön kilenc trafik közül válogathatnak. A négyféle megoldás – Csanyteleken belüli lakóhelytől függően – egy-egy dohányos számára öt és tizennyolc kilométer közötti távolságot, vagyis alkalmanként összesen legalább tíz és legfeljebb harminchat kilométeres „beszerzőkörutat” jelenthet.

A „nemzeti dohányellátás” szempontjából Csongrád legsajátosabb helyzetű lakói, a bokrosiak a kilenc városi trafiknak sem tudnak igazán örülni. A megye névadó településének központjától tíz kilométerre lévő városrészben ugyanis a kilenc koncessziónyertes közül egy sem nyitott dohányboltot. A bő két évtizedes kereskedői tapasztalattal rendelkező Fűri Mária ugyan pályázott, ám valami oknál fogva nem nyert, noha még azt is megjelölte, hogy a trafikját kifejezetten Bokros városrészben kívánja megnyitni. A jelenleg vegyesboltot működtető vállalkozó üzletében kedden lehet venni még pár doboz cigarettát, utána legközelebb a szomszédos megyében lévő Tiszaalpáron, vagy Csongrádon, a Széchenyi úton lévő első trafikban (Bokros központjától az a dohánybolt mintegy nyolc és fél kilométerre található) lehet vásárolni dohányárut.

Az igazság szálait mostanság mind gyakrabban „sajátos módon” bontogató csongrádi önkormányzati vezetés a helyi, közpénzből finanszírozott önkormányzati kiadvány legújabb változatában azt állította, hogy „Csongrád kistérségben Csanyteleken és Bokroson egyelőre nem lesz dohánybolt, de ezekre már megjelent az új kiírás, ám amíg ezeken a helyeken nem lesz dohánybolt, addig mozgó árusokkal oldják meg az ellátást”. Az állítás némiképp sántít, hiszen Bokros egy városrész, csakúgy, mint például Bökény. S – mint ahogyan Bökényben sem nyílt trafik – egy-egy városrészre dohánybolt-hiány miatt jelenleg nem lehet újabb koncesszióra pályázatot kiírni. Ami pedig a másik állítást illeti: a zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt július elsején azt nyilatkozta, hogy „nem lesz mozgó dohányárusítás azon a több mint 1400 településen, ahol nem volt eredménye a trafikpályázatnak”. A baloldalisággal nehezen megvádolható InfoRádiónak adott interjút innen bárki letöltheti.

Csanytelek polgármesterétől, Forgó Henriktől megtudtuk, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt július elején arra kérte őt, hogy – a képviselő-testülettel közösen hozott döntés révén – jelöljön meg egy helyi kereskedést, amely alkalmas az átmeneti időszakban – kijelölt árusítóhelyként – a települési dohánykereskedelmi tevékenység ellátására. Forgó Henrik szerint azonban egy önkormányzat a szubjektív megítélése szerint nem kedvezhet egyetlen vállalkozónak és kereskedőnek sem, ráadásul ilyen javaslattételre egy települési önkormányzat nem is jogosult. Ezért Forgó Henrik tájékoztatta Gyulay Zsoltot, hogy a felkérésének nem tehet eleget. A válaszlevelet hivatalosan megküldték a zrt. címére. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat a levél elküldése óta a csanyteleki nemzeti dohánybolt-nyitással kapcsolatban hivatalos információt nem kapott.

A tisztánlátás végett – a község és a csongrádi városrész dohányellátása ügyében – szerkesztőségünk kedden a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. sajtóosztályától kért hivatalos információkat:

Kérjük, szíveskedjenek információt küldeni: a Csongrád város térségében nemzeti dohánybolt nélkül maradt Csanytelek községben április 17-e után miként lehet dohányárut vásárolni? Szintén szíveskedjenek tájékoztatást küldeni, hogy a földrajzi elhelyezkedése miatt sajátos helyzetben lévő, s szintén dohánybolt nélkül maradt Csongrád-Bokros (mely Csongrád város része, de a településtől tíz kilométer távolságban helyezkedik el) területén tervezik-e valamiféle dohánytermék-árusítási lehetőség megteremtését?

Amint a válaszokat megkapjuk, azokat – teljes terjedelmükben – külön cikkben közöljük. Egyúttal várjuk mindazon kereskedők jelentkezését, akik gondolkodtak csanyteleki (esetleg bokrosi) trafiknyitásban, be is nyújtották a pályázatukat, de nem jártak sikerrel.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés