2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dohány – Trafik nélkül marad Bokros és Bökény városrész, valamint Csanytelek község is

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, CSANYTELEK - 2013. Július 1.

A csongrádi városrészek közül a sajátos helyzetű Bokros szintúgy dohánykereskedelmi egység nélkül marad, mint a település legsűrűbben lakott területe, Bökény. Nem lehet majd cigarettát venni a Körös-toroki üdülőterületen sem, s mivel e forgalmazási szigor a törvény szerint a Körös-toroki Napok idejére sem enyhíthető, a fesztivál támogatásától visszavonult a főként dohányipari termékek fogalmazásával foglalkozó főszponzor, így legalább tizenegymillió forint összértékű támogatástól estek el a szervezők. Egyelőre még kérdéses, miként lehet dohánytermékhez jutni a Csongrád térségi legnagyobb községben, Csanyteleken, oda ugyanis senki sem nyújtott be pályázatot, így vélhetően a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. egy újabb, sikerrel záruló pályázatig – várhatóan az önkormányzattal informális szinten együttműködve – átmeneti megoldást keres. Erről azonban július elsején délig a falu polgármestere sem kapott semmiféle információt, így a csanyiak legközelebb Tömörkényen, vagy Bakson juthatnak dohánytermékekhez.

A dohánytermékek értékesítésének július elsejével életbe lépett új rendszerét illetően bizonyos szinteken igen erőteljesen, míg máshol meglehetősen lazán tákolták össze a szabálykereteket. A törvény szerint – lakosságszám alapján – Csongrád területére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kilenc dohánybolt-koncesszióra írhatott ki pályázatot. A nyertesek névsorát még április 22-én a kormányzati hírportálon tették közzé. A listából kiderült, hogy Csongrádon Oláhné Trehács Mária kettő, míg Jéri Erika, Káréné Nagypál Andrea, Kiss Szilvia Anita, Kurucz Ferenc Attila, Magony Szilvia, Mencser Éva és Szakálné Asztalos Terézia egy-egy koncessziót nyert.

A Csongrád központjától tíz kilométerre lévő, s úthálózat, valamint tömegközlekedés alapján is igencsak sajátos helyzetben lévő Bokros városrészben az egyik helyi kisbolt tulajdonosa, Fűri Mária pályázott. Jóllehet – állítása szerint – minden kritériumnak megfelelt, s húszéves kereskedelmi gyakorlattal is rendelkezik, mégsem nyert, így legfeljebb már csak július 15-ig adhatja el a még az üzletében megmaradt cigarettát. A nyertesek közül Bokrosra senki sem óhajtott trafikot nyitni, így a városrész dohánykereskedelmi egység nélkül marad.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján közzétett adatok szerint a város peremterületein az Attila utcában és a Széchenyi úton, valamint – a csak részben peremterületnek számító – Szentesi úton is lesz trafik. A többi hat a város központjába kerül.

A Dózsa György téren például a buszállomás épületében, s a vele szomszédos Tízemeletes ABC sarki részében is nyílik dohánybolt, de az attól nem túl távol lévő, Dob utcai egykori csemegebolt helyén is trafik létesül. A Fő utcán viszonylag logikusabb az elrendezés: nyílik egy-egy dohánybolt az Új utca és a Zsinór utca sarkán, valamint a Nagyboldogasszony-templom melletti üzletsoron.

Bökénybe egyetlen trafik sem kerül, ami azért is furcsa, mert Csongrád legsűrűbben lakott városrésze, s a paneles környezet alapvetően jó üzletet jelenthetett volna bármelyik trafikos vállalkozónak, de ők valamiért mégis másként gondolkodtak. Természetesen senki nem követett el ez esetben sem törvénysértést, hiszen a trafikkoncesszió-tulajdonosok még azt is megtehették volna, hogy mind a kilenc trafikot egymás mellé nyitják, erre vonatkozóan ugyanis a törvény nem tartalmaz megkötéseket.

A törvény többszöri módosítása ellenére sem vált lehetővé, hogy üdülőterületeken, illetve fesztiválokon időszaki jelleggel trafikok nyíljanak, vagy legalább mobiltrafikok működjenek. Mint korábban megírtuk, a „trafiktörvény” miatt a Körös-toroki Napokat az utóbbi években főszponzorként támogató – elsősorban dohányipari termékeket forgalmazó – multinacionális cég visszalépett, így az idei rendezvény szervezői legalább tizenegymillió forint összértékű támogatástól estek el. Mivel idén is a főszponzor révén került volna a területre a nagyszínpad (a teljes technikai felszerelésével együtt), valamint több fellépő tiszteletdíját is a támogatásából állták volna, ezért most a nagyszínpadi koncertek költségeit is csak belépődíj megfizetésével tudják előteremteni. Mivel a Körös-toroki üdülőterülethez legközelebb eső városrészben, Bökényben sem lehet dohányterméket kapni, az üdülővendégeknek a mintegy két kilométerre lévő városközpontig kell feljutniuk, ha elfogy a cigarettájuk.

Kizárólag a gazdasági szempontokat figyelembe véve szintén nehezen érthető, hogy miért nem akadt senki, aki Csanyteleken – Csongrád térsége legnagyobb községében – kívánt volna trafikot nyitni. A bő négy évtizeden át a dohányfogyasztók táborába tartozó, de idén január 21-e óta egyszer sem rágyújtó Forgó Henrik polgármester hétfő kora délután a dohányforgalmazás helyi lehetőségeiről nem rendelkezett új információkkal. Mint mondta, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az önkormányzatot ez ügyben nem kereste meg, olyan – nem hivatalos – információt azonban már kapott, hogy az önkormányzat bevonásával próbálják majd megoldani a helyzetet. Szerkesztőségünk információi szerint ez annyit jelenthet, hogy az önkormányzatot informálisan bevonják egy átmeneti árusítóhely kijelölésébe, illetve egyéb megoldások keresésébe, ami mindaddig megoldást jelenthet, amíg az újabb pályázatokon valaki nem nyeri el a csanyteleki trafik-koncessziót.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés