2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Maratoni koncert a Kossuth téren

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Június 23.

A Csongrádi Fúvószenekar közel négyórás koncertet tart vasárnap este a Kossuth téren. A program keretében a negyvennyolc éve működő együttes negyvennyolc indulót mutat be. A műsorban szereplő zeneszámok hatvan százaléka magyar szerző műve, kettő az együttest alapító Galli János szerzeménye. A maratoni koncert délután 5 órakor kezdődik. A rendezvényt eső esetén a mozi nagytermében tartják.

Napnyugta előtt zárul majd az a maratoni koncert, melyet a fennállása negyvennyolcadik évfordulója alkalmából, a nyári napfordulóhoz kötődően vasárnap tart a Csongrádi Fúvószenekar. Az együttes karnagyától, Kováts Attilától megtudtuk: a különleges szabadtéri hangverseny ötlete még télen vetődött fel, s már az óévbúcsúztató koncert után is tervezgették a részleteket.

A negyvennyolc induló eljátszása a Csongrádi Fúvószenekar tagjai számára ugyan megpróbáltatást jelent, ám a repertoárjukat emiatt inkább szűkíteniük, mintsem bővíteniük kellett, hiszen a műsorban szereplő zeneszámok nyolcvan százalékát már valamennyien ismerték. A karnagy elárulta, hogy mintegy tizenöt korábban játszott indulót ki kellett hagyniuk – ami miatt a zenekarban komoly érveléseket felvonultató viták zajlottak –, egy darabot viszont most hallhat tőlük először a közönség, azt kifejezetten e jeles alkalomból tanulták meg. A zenekar gyakran vesz részt fesztiválokon, ahol maratoni fellépéseket is vállalnak, ám a leghosszabb koncertjük a most tervezettnél bő egy órával rövidebb volt.

A hazai fúvószenekarok között egyébként minden bizonnyal rekordnak számít majd a ma esti produkciójuk. Szerkesztőségünk tagjainak, s az együttes karnagyának sincs arról tudomása, hogy fúvószenekar bármikor is felvállalt volna egy ilyen – a zenészektől tudást és fizikai állóképességet egyaránt jelentős mértékben megkövetelő – fellépést.

A zenekar számára szerencsésen szűnt meg a kánikula, az pedig nem zavarja majd az együttest, ha akár a koncert idején érkezne egy zápor vagy zivatar. Mivel a mozi üzemeltetői tavaly ősszel felújították és kibővítették az épület színpadát, így eső idejére a közönséggel együtt percek alatt bevonulhatnak a bársonyszékes nagyterembe.

A Csongrádi Fúvószenekar a vasárnapi koncert után már az általuk kitalált Csongrádi Tánc- és Zenefesztivál szervezésére koncentrál. A háromnapos programról Kováts Attila érdeklődésünkre elmondta, hogy július 26-a és 28-a között négy-öt országból mintegy tizenöt fellépő csoportot látnak vendégül. A program a korábbi hagyományoknak megfelelően zajlik majd, vagyis az este 6 órakor kezdődő Fő utcai felvonulás után a fellépők a városháza előtt felállításra kerülő színpadon mutatják be a produkcióikat.

A Csongrádi Napok nyitányának is számító program részleteiről folyamatos tájékoztatást adnak majd lapunkban, valamint a zenekar Facebook-oldalán is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés