2024. március 28., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Gedeon és Johanna nevű olvasóinkat.  Holnap Auguszta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Performance – Üdvözlet Csongrádról!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Június 19.

Az új Csongrádi Galériában július 10-ig megtekinthető kiállítás a csongrádi képeslap – s egyáltalán a képeslap – történetét tárja a látogató elé. A Csongrádi Levéltár vállalkozott arra, hogy az intézményben meglévő, illetve a levéltári kapcsolatokon keresztül fellelhető csongrádi, illetve csongrádi vonatkozású képeslapokat összegyűjtse, s azokat tablókra rendezve bemutassa. A megnyitót a Csongrádi Színtársulat tagjainak különleges közreműködése színesítette.

A kiállítás megrendezésének ötlete Tanács Gábortól és Csák Lászlótól származik – ők jelenleg a Csongrádi Városkép Kft. alkalmazottai, s a cégen belül az új városi galéria munkatársai. A kiállítás alapanyagát Georgiádes Ildikó és csapata, vagyis a Csongrádi Levéltár munkatársai gyűjtötték össze.

A tablók a régi fotóalbumokat idéző lapokon (fekete karton, képsarokkal) mutatják be Csongrád – elsősorban – építészeti változásait, a város fejlődését – a tizenkilencedik század végétől szinte napjainkig. A több mint hatvan tablón közel háromszázharminc fotó, litográfia, nagyítás látható.

A Móra Ferenc Múzeum numizmatikusa, a csongrádi Tari László Múzeum korábbi igazgatója, Ujszászi Róbert, valamint Lovas Erika megszállott képeslapgyűjtő közös könyvet szerkesztett a város képeslapjairól.

A „Csongrád képeslapokon" című könyv bemutatóját 2008. január 22-én tartották. Most ennek a gyűjtésnek egy kibővített változata július 10-ig tekinthető meg a Szentháromság téri épületben.

S hogy miért performance?

A megnyitót a Csongrádi Színtársulat tagjai színesítették: a tizenkilencedik század végi, huszadik század elejei Magyarországra repítették a jelenlévőket. Abba az időszakba, amikor még errefelé is fellelhető volt a „korlátlan lehetőségek tárháza”, s nyüzsgő kávéházi élet is zajlott. A nagy sikert aratott performance részeként megjelent a megnyitón két úriember (Hacsek és Sajó), s néhány elegáns kisasszony, a röplapokat rikkancsok osztották, a postás pedig még szerelmes üzenetet tartalmazó képeslapot is kézbesített. A főúr valóban főúrként szolgálta fel a kávét, s tájékozott volt a világ, s a város dolgait illetően.

Mindehhez hozzá tartozik, hogy abban az időben még, a város prominens polgárai is gyakran voltak vendégek egy-egy kávéházban, s egy-egy ilyen kiállítás megnyitója is fontos társadalmi eseménynek számított.

A kiállítást egyébként Kőfalviné Ónodi Márta, a Kiskunfélegyházi Levéltár részlegvezetője – a képeslap keletkezésének történetébe szóbeli betekintést adva – nyitotta meg.

Bakai Jánosné (vagy ahogyan a fél város máig emlegeti és ismeri: „A fényképész Terike”), s néhány lokálpatrióta jóvoltából a korabeli fotózás kellékei, továbbá a kor életérzése – néhány tárgyi relikviában megtestesülve – is megjelenik a tárlaton.

Nemeskéri-Orbán István

Fotók: Lőkös Sándorné


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés