2020. július 09., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Lukrécia nevű olvasóinkat.  Holnap Amália napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Negyvenöt csongrádi küzd az árral Mecséren

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, MECSÉR - 2013. Június 8.

A péntek délutántól szombat hajnalig regisztrációt kért árvízvédelmi önkéntesek közül szombat kora reggel negyvenöten jelentek meg a városháza előtt, ahonnan a helyi segélycsapat 5 óra után autóbusszal indult Szigetközbe. A Kőrösi Tibor polgármester által szervezett akció résztvevői a rekordvízállással levonuló dunai árhullám egyik legveszélyeztetettebb területén, Mecsér községben délelőtt 10 óra után kezdték meg a munkát: az átázott töltések homokzsákos megtámasztásában segédkeznek. A többnyire középkorú férfiakból álló csongrádi egység vezetőjeként a polgármester szombat délután lapunknak azt mondta, hogy késő estig maradnak, s – szinte szó szerint – a kifulladásig dolgoznak. Kőrösi Tibor bejelentette: a csongrádi önkormányzat a jövő héten újabb segélycsapatot indítana, ám annak a legfontosabb feltétele, hogy legyen elegendő számú jelentkező. Aki a következő – szintén az épp akkor a legnagyobb bajban lévő települések egyikét segítő – csoporthoz szeretne csatlakozni, már most jelezze a szándékát a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

Mecséren az átázott gátak állékonyságát már csak sűrű bordás megtámasztással lehet javítani. A Csongrád-Bokros városrész méretű község melletti töltésen szombat kora délután négyszáz-ötszáz önkéntes dolgozott. Az elmúlt napokban főként a közeli települések lakói segítették a munkát, hozzájuk – az első vidékről érkezett nagyobb csoportként – csatlakoztak szombat délelőtt a csongrádiak. A helyi önkormányzat jelenleg legalább tíz tehergépjárművel folyamatosan szállíttatja a depóniákba a homokot. Onnan homlokrakodóval felszerelt gépekkel hordják az erősen átázott töltéslábak mentén a megtöltött homokzsákokat. Mecsér független polgármestere, Csaplár Zoltán szerint a településen továbbra sincs pánikhangulat, mindenki azon dolgozik, hogy elkerüljék a nagyobb bajt.

A szikrázó napsütésben, délután már 26-28 Celsius-fokos melegben dolgozók ellátásáról a helyi önkormányzat és a katasztrófavédelem gondoskodik: ebédet kaptak, s folyamatos az ásványvíz utánpótlása is. A csongrádi polgármester, Kőrösi Tibor elmondása szerint a csongrádi segélycsapat tagjai úgy dolgoznak, mintha Csongrádot kellene megvédeniük. A helyi védelmi bizottsággal megérkezésükkor találkoztak, ezért ha bármilyen segítségre lenne szükségük, Kőrösi Tibor közvetlen telefonos kapcsolatban áll a mecséri kollégájával.

A csongrádi önkéntesek többsége délután a homokzsákok rakodásában és töltéstestre helyezésében vesz részt. Aki fárad, „pihenésképpen” a zsákok töltésébe kapcsolódik be. A helyszínen a csongrádiak mellett most is főként a környékbeli kistelepülésekről érkezettek segítik a mecsériek védekezését. Kőrösi Tibor meglátása szerint viszonylag sokan vannak a depóniákban és a gátakon is, de még legalább ugyanennyi segítő kézre lenne szükség. A csongrádiak elszántak, s addig maradnak, amíg az erejükből telik, ami – a ma kora délutáni elszántságukat figyelembe véve – körülbelül azt jelenti, hogy csak késő este indulnak haza.

A csongrádi önkormányzat a jövő héten újabb segélycsapatot is indítana, aminek a legfontosabb feltétele, hogy legyen elegendő számú jelentkező. Aki a következő, szintén az épp akkor a legnagyobb bajban lévő Duna-menti települések egyikét segítő csoporthoz szeretne csatlakozni, már most jelezze a szándékát a polgármester személyes e-mail címén: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Kőrösi Tibor kéri, hogy a jelentkezők a nevük és a telefonszámuk mellett a rövid levelükben azt is jelöljék meg, hogy mely napon, vagy napokon vennének részt az árvízvédelmi munkákban. A polgármester a csoport utaztatásához várja cégek, vállalkozások felajánlásait is.

A Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tagjai szombatra virradó éjjel a Mecsér szomszédságában elhelyezkedő, de a Mosoni-Duna túlpartján lévő Ásványráróban teljesítettek szolgálatot. A helyi rendőrök irányításával végzett feladatellátás során a csongrádi polgárőröknek rendkívüli eseményben nem volt részük. A csongrádiak a helyi rendőrökkel és a téti polgárőrtársaikkal azokat a fosztogatási szándékkal érkezett bűnözői csoportokat próbálták távol tartani, akik közül egy banda éjjel Ásványráróban is felbukkant, de látva a rendőri és a polgárőri folyamatos járőrszolgálatot, rövid időn belül távoztak.

A vidékről érkezett polgárőrök számára – megfelelő férőhely hiányában – a katasztrófavédelem nem tudott elhelyezést biztosítani, ezért a védelmi irányítás azt kérte tőlük, hogy a nappali időszakot hazatérve töltsék. A háromszázötven kilométeres távolságból visszairányított csongrádiak késő délelőtt értek haza. A négyfős csoportot személyesen vezető Nagypál Sándor elnöktől megtudtuk: itthon várják az újabb felkérést, amely során a reményeik szerint már közelebbi területekre vezénylik őket.

Az eddigi mecséri védekezésről itt található fényképes összefoglaló.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés