2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkülönülve – A nemzeti összetartozás napján

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Június 4.

Immár hagyományosnak mondható, hogy a város önkormányzata által szervezett június 4-i rendezvényen a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem vesz részt, s az „irányító pártok” is egyre belterjesebben emlékeznek. Az Országzászló-emlékmű előtt Kőrösi Tibor polgármester a szétszakított magyarság újbóli egymásra találásáról beszélt, míg a Dózsa György téri kopjafa mellett Toroczkai László megyei önkormányzati képviselő az elszakított területek újbóli visszacsatolásának szükségességét hangsúlyozta.

A Kossuth téri emlékmű előtt kedd délután négy órakor kezdődött rendezvényen a polgármester jórészt arról szólt, amiről kora este az internetes naplójában Gyásznap címmel is írt:

1920. június 4-én Trianonban Magyarország számára vesztesként ért véget hivatalosan az első világháború, de valójában ennél sokkal súlyosabb esemény következett be.

Hiábavaló volt a több mint 600 ezer ember életének feláldozása, az ország - mely ezer éve létezett - , megcsonkítva hullott a porba.

Több mint hárommillió magyar maradt határainkon kívül. Területünk 282-ről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent. Az idegen országokhoz csatolt Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Burgenland magyarsága céltáblává vált, az elnyomó nemzetek alantas akaratának céltáblájává.

Az ország – mint egy világháborús rokkant, aki elvesztette végtagjait – kellett, hogy tovább létezzen. Új határok között, ellenségektől körülvéve, hatalmas csapásokat végigszenvedve kezdte újra életét a világháború, majd az azt követő vörös terror pusztításai után.

A megalázó békefeltételek ellenére mégis magára talált, és a bethleni konszolidáció fejlődést hozott.

Kérdés azonban, hogy ennek, az azóta is sok vihart megélt Hazának, ennek az újra erősödő nemzetnek, csak egy esemény volt a történelmében Trianon, vagy inkább egy folyamat kezdete? Véget ért-e Trianon átka, a magyarság elnyomása hazájában, a Kárpát-medencében?

A Jobbik kedd este hét órától tartott megemlékezést. A helyszín az általuk a Dózsa György téri parkban állított kopjafa környéke volt. Simmer Sándor a kopjafa mellé vitte a Csongrád lélekben című ikeralkotása egyik darabját. A fafaragó azért csak az egyikkel érkezett a megemlékezésre, mert az ikerpár másik tagja május másodika óta a Hargitán áll, s hirdeti Csongrád és Erdély összetartozását.

A Jobbik megyei alelnöke, Dudás Zoltán után Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja mondott beszédet. A szónok hangsúlyozta: az elmúlt huszonhárom évben a magyar kormányok a revizionista lehetőségek sorát szalasztották el:

A radikális politikus szerint hazánk újraegyesítésének elindításához csak egyetlen alapfeltétel teljesülésére lenne szükség:

A Jobbik megemlékezése közös gyertyagyújtással zárult.

Az alábbi képösszeállításunk a Jobbik rendezvényén készült, a város közpénzből fenntartott médiuma ugyanis itt nem képviseltette magát, az önkormányzati programról viszont mindenféle felvételeket készítettek, melyek bizonyára sokhelyütt, így a hivatalos városi honlapon is megtekinthetők majd.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés