2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A menyegző hagyománya turisztikai érték

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 13.

Az elmúlt hétvégén a Belvárosban mutatták be annak az interaktív színdarabnak egy részét, melyet az Alföld Néptáncegyüttes egykori vezetője, Góg János még a ’80-as évek derekán írt. Az Alföldi menyegző című előadást elsőként 1987-ben láthatta a közönség. A különleges színdarab idegenforgalmi kuriózummá válhat.

Szerzőként, forgatókönyvíróként és rendezőként is megelőzte a korát Góg János csongrádi költő, amikor – az Alföld Néptáncegyüttes vezetőjeként – a 80-as évek derekán megírta az Alföldi menyegző című különleges, szabadtéri bemutatásra szánt színdarabot. A közelmúltban Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel is elismert alkotó az 1987-es premier során megvalósította a mára divatossá vált interaktivitást. Első alkalommal délután 4-től másnap hajnal 3 óráig tartott a közönséget is aktívan megmozgató produkció, melyben a főszerepet idősebb Posta István alakította. Az ifjú pár valóban házasságot kötött – Németh Rita és Justin Lajos néptáncosok ugyanis az előadás részeként, templomi szertartásban is kimondták a boldogító igent.

A rendszerváltás előtt, a klasszikus Csongrádi Napok részévé tett különleges színi bemutatóra francia, német és finn vendégek is szép számmal érkeztek. A menyegzőn legalább kétezren vettek részt. Az Öregvár utcán felállított sátorban tartott lakodalmon mintegy háromszázötvenen mulattak együtt a színészekkel és a táncosokkal, mégpedig úgy, hogy észre sem vették, hogy a szereplők egy nagyon pontos forgatókönyv szigorú betartásával alakítják a szerepüket.

A Csongrád és Vidéke ÁFÉSZ által támogatott premieren az Alföld Néptáncegyüttes tagjai, valamint a Csongrádi Színtársulat amatőr színjátszói közreműködtek, s e hagyomány folytatódott a tíz évvel későbbi második, s az idei harmadik előadás alkalmával is.

Az elmúlt hétvégén tartott bemutató azonban a menyegzővel véget ért, s a produkció főként csak a szereplők rokonait és ismerőseit vonzotta a közönség soraiba. A szerző-rendező egyetértett szerkesztőségünkkel abban, hogy az idei legfeljebb főpróbának volt tekinthető, ám szerinte arra tökéletesen megfelelt, hogy kiderüljön: Csongrád képes egy ilyen szabadtéri népi játék minőségi bemutatására. Góg János úgy véli, céltudatos marketingmunkával, s kellő odafigyeléssel az Alföldi menyegző nemzetközi hírű rendezvénnyé válhat, melyre tengerentúli és távol-keleti, kiemelten fizetőképesnek tekinthető keresletet is meg lehet mozdítani. Ehhez persze alapvetően szükséges, hogy egy jövő évi teljes – menyegzővel és lakodalommal együtt tartott, a forgatókönyvhöz maximálisan igazodó – előadást még csak marketingeszköznek tekintsen a város, ahová meghívják mindazokat a külföldi és hazai idegenforgalmi felsővezetőket, akik saját maguk is átérezhetik e különleges produkció varázsát. A szerző-rendező szerint 2013-tól már nyereséggel lehetne bemutatni az Alföldi menyegzőt.

A magyar és a külföldi hasonló programok tapasztalatai szerint egy-egy ilyen különleges, nemzetközi fizetőképes keresletet vonzó előadás jegyárai nagyságrenddel túlszárnyalhatják a magyar piaci viszonyoknak megfelelő szintet. Az idén a négyezer forintos jegyár miatt megbukott a darab vacsorás lakodalmi része, noha azt – nemzetközi kiajánlással – akár harminc-ötvenezer forintos jegyárakkal is értékesíteni lehet. Góg János szerint el kell dönteni, hogy egy effajta rendezvénynek csak a helyi lakosság kikapcsolódását, avagy a Csongrádra csábított turisták szórakozási igényeinek kielégítését kell szolgálnia. Ha ez a döntés megszületik, s azt rögtön ügyes és céltudatos marketingmunka is követi, a siker évről évre fokozódik.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés