2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szemmel láthatóan apad a Tisza

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 12.

A Tisza mentén már nincs árvízvédelmi készültség, csupán a Kiskörei tározó védőgátjainál tartanak fenn készültséget, a létesítményben ugyanis az optimális nyári értékre emelték a vízszintet, emiatt szükséges védművek szemmel tartása. A tározó töltése miatt a folyó középső és alsó szakaszán erőteljes az apadás, Csongrádnál vasárnap kora délután óránként három-négy centimétert csökkent a vízszint. A Körös-toroki üdülőterületen sokhelyütt még mindig rohamtempóban végzik a lerakódott iszap eltakarítását. A folyó jelentős mennyiségben hagyott hátra uszadékot és szemetet, melyek az elhordása nagyteljesítményű gépeket és komolyabb szállítójárműveket is igényel.

A jórészt iszapból álló hordalékkal már bő egy hete küzd a Körös-toroki üdülőterület fenntartója, s hasonlóképpen rengeteget dolgoztak a takarítással a vállalkozásokat működtetők is. Azon üdülőtulajdonosok jártak a legjobban, akik már a hét elején, vagy közepén fel tudták keresni az üdülőiket, hiszen a hordalékot még a bejárókról is célszerű a száradás előtt eltávolítani, azt követően ugyanis a takarítóknak nagyon meg kell küzdeniük a kiválóan tapadó és szilárduló anyaggal.

A hétvégi napsütésben gumicsizma nélkül is gond nélkül be lehet járni az üdülőterület központi részét, de egyelőre még célszerű olyan lábbelit felvenni, amely a túra után bő vízzel könnyen tisztítható. A főbb utak és a sétány jórészt iszapmentes, a terület belső területein azonban még elszállításra vár az árvíz által hátrahagyott, az előző évek hasonló árhullámaihoz képest jelentős mennyiségűnek nevezhető hordalék, uszadék, valamint szemét.

Az üdülőterületi legnagyobb vendéglátó- és szórakoztató komplexum, a Happy Day árvíz utáni tisztítása még nem fejeződött be, s az összes földszinti vendéglátótér üzembe helyezéséhez is még hetek kellhetnek. A szomszédos vállalkozói udvar betonozott területét a víz levonulása után lemosták, s a kempingben is jórészt a száradás gyorsaságától, valamint az üdülőterület egyéb részeinek rendbe tétele ütemétől függhet a nyitás időpontja. Szerencsés esetben már május végére a teljes terület olyan állapotba kerülhet, hogy a június közepén induló igazi szezonig akár egy-két előzetes hétvégi rendezvényt is meg lehet tartani.

A kiskörei tározóban a nyári optimális értékre emelték a vízszintet, emiatt a folyó középső és alsó szakaszán erős az apadás. A folyó vízszintje Csongrádnál péntek éjfélkor 466, vasárnap délben 351 centiméter volt, így e hétvégén akár másfél métert is apadhat a folyó – vasárnap kora délután szemmel láthatóan, óránként három-négy centimétert csökkent a vízszint. A Körös-toroki homokföveny kibukkanására még heteket kell várni, ám ha az elmúlt két hétben tapasztalthoz hasonlóan alakul az időjárás, a homokföveny a szezonkezdetkor már ismét a tavaly nyári pompájában tündökölhet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés