2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szívférgesség – Tóth Csaba állatorvos diagnosztizálta a parazitát

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 10.

A kutyákat és a macskákat két szúnyog által terjesztett fonálféreg is veszélyezteti. Az egyik a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza, mely egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is. A másik – hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg-betegség – a szívférgesség, amely Európa mediterrán országaiban elterjedt, s a hazai megjelenésére bármikor számíthatunk. A szívférgességet Tóth Csaba a Hunyadi téri rendelőjében Csongrádon elsőként diagnosztizálta. Az ismert helyi állatorvos erről, valamint a felelős állattartás szabályairól is szól az előadásában a szombat délelőtt 10 órakor kezdődő Kossuth téri kutyabarát rendezvényen.

Hazánkban egyre több kutyát és macskát támad meg a bőr dirofilariózis kórokozója, egy fonálféreg. A Dirofilaria repens nevű féreg a kutyában és macskában gyakorta okoz korpásodással, viszketéssel, kipirulással járó bőrgyulladást. Mint Tóth Csaba állatorvostól megtudtuk, a fonálférgek a kutyákban és a macskákban akár évekig életben maradhatnak, így a szúnyogok a fertőzött állat vérével a mikrolárvákat átadhatják akár az embernek is.

Nemcsak a külföldi közlemények, hanem a hazai esetek szaporodása is arra utal, hogy emberekben egyre gyakrabban fordul elő állatokból származó fonálféreg. Olyan emberi előfordulásokról is hallani beszámolókat, ahol a féreggazda sosem járt külföldön.

Az elváltozások leginkább az arcon, a szem környékén, a nyakon, a mellkason csomó formájában, vagy a szemben jelentkeznek. A szúnyog által vérszívásakor beoltott mikrofiláriákból az emberben akár több centiméter hosszú kifejlett lárva fejlődhet. Tóth Csaba elmondta: a különféle ragadozók, így a kutyák és a macskák is a férgek potenciális végleges gazdái. A parazita emberben nem válik ivaréretté, azaz nem bocsát lárvákat a vérbe, így a fertőzöttséget vérvizsgálattal nem lehet diagnosztizálni.

A Dirofilaria repens hazai elterjedtségének felmérésére 2005-ben a Szent István Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszéke – a Pfizer Kft. támogatásával – szűrővizsgálatot indított. Az eredmények alapján például a Tisza és mellékfolyói mentén vizsgált állatok huszonkét százaléka volt fertőzött, így az e térségben élő emberek a más körzetekben élőknél veszélyeztetettebbek – különösen a nyári szúnyogszezonban.

A Dirofilaria repens elleni védekezés küzdelemében a megelőzés a legfontosabb. A lapunknak nyilatkozó csongrádi állatorvos szerint az a legfontosabb, hogy a szúnyogszezon alatt kezeljük havonta egyszer a fertőződés kockázatának kitett kutyákat és macskákat. A legveszélyeztetettebbek a horgászok és a vadászok kutyái, továbbá a közvetlenül vízparton élők, vagy a huzamosabb ideig vízparton nyaralók, s a környező országokba szúnyogszezon alatt utazók állatai. Tóth Csaba úgy véli, a tulajdonos felvilágosítása nagyon fontos, hiszen a fertőzött kutya, macska nem látszik betegnek, esetleg csak bőrproblémái észrevehetőek, éppen ezért a szombati, Kossuth téri kutyabarát eseményen délelőtt 11 órakor kezdődő előadásában erről is szól majd.


Nagyításhoz kattintson a képre!

A fenti plakáton olvasható programú rendezvényen elhangzó előadásban hallható majd, hogy a mediterrán országokban (például Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, Spanyolországban) egyre gyakoribb a szívférgesség. A szúnyogok által terjesztett zoonózist (állatról emberre is terjedő megbetegedést) a szívben élősködő férgek idézik elő. A szívférgességet okozó parazita a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg. A mediterrán- és a trópusi területen elterjedt féreg bármikor tartósabban is megtelepedhet Magyarországon, s a turizmus révén jelenleg is égető a veszély. Több olyan esetet is regisztráltak már hazánkban, amikor olyan emberek is megfertőződtek, akik még soha nem jártak külföldön.

A parazita terjesztője a szúnyog. A rovar a fertőzött állatokból szívott vér által a férgek különböző fejlődési lárváival maga is megfertőződik. A szúnyogban két-három hét alatt fertőzőképes lárvák fejlődnek ki. A szúnyog egy újabb vérszívásakor másik gazdába (kutyába, macskába) oltja a lárvákat. A mikrofiláriák a gazdaállat testében legalább nyolcvanöt, legfeljebb százhúsz nap alatt válnak kifejlett féreggé. Ezután a véráramon keresztül a tüdőartériába, vagy a szívbe kerülnek, és – ott megtelepedve – elkezdenek szaporodni.

A parazitás fertőzöttség nehezen észrevehető, legyen az áldozat kutya, vagy macska. A felismerést tovább nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket. Emberben a parazita nem képes továbbszaporodni, de a bekerült lárvák továbbfejlődve eljuthatnak a szembe, a mellbe, vagy akár a hasüregbe is. A szervezetből csak orvosi segítséggel távolíthatók el.

A Pfizer által kifejlesztett Stronghold havonta egyszer alkalmazva megvédi az állatokat – így közvetve az állattartót is – a fertőződéstől, illetve elpusztítja a vérbe került mikrofiláriákat. Az adott állatfajra a megadott mennyiségben (hat mg/testtömeg-kilogramm) használandó tubus tartalmát a bőrre kell cseppenteni. Tóth Csaba felhívja az állattartók figyelmét, hogy cseppentsenek pontosan az állat nyaki tájékára, a két lapocka közé, a gerincvonalban, a szőrt széthúzva. Az állatorvos szerint a szer hatása miatt nem kell aggódni, a folyadék hamar beszívódik, nincs irritáló hatása, tehát az állatnak semmiféle kellemetlenséget nem okoz. Hozzátette: a készítmény további előnye, hogy már hathetes állatnak, a vemhes- és a szoptatós kedvencnek is adható.

Tóth Csaba szerint fontos, hogy a Stronghold alkalmazását az állattartók lehetőleg már a szúnyogok szezonja előtt egy hónappal kezdjék el, s folytassák egy hónapig a szezon után is. A vélhetően fertőzött területre utazáskor (nyaralás, vagy akár kiállítás alkalmával) a prevenciót egy hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni.

A szívféreg elleni védekezés célja: olyan gyógyszer alkalmazása, amely megakadályozza a szervezetben további kifejlett férgek kialakulását. Tóth Csaba kifejtette: a Stronghold elpusztítja a mikrofiláriákat, s így megakadályozza a szervezetben a kifejlett férgek további szaporodását, illetve a lárvák elölése révén az állatok és az emberek további fertőzését.

(X)

Fotók: Tóth Csaba

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés