2020. június 03., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Klotild és Cecília nevű olvasóinkat.  Holnap Bulcsú napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orosházi politikus lett az új kórházi főigazgató

Hírek - Közélet

SZENTES, CSONGRÁD - 2013. Május 8.

A térségi ellátási kötelezettsége révén részben a csongrádiak egészségügyi intézményének is számító szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatójává Kalmár Károly fogorvost nevezték ki. A döntést az egészségügyért felelős államtitkárság szerda délután tette közzé. Az egykor a Magyar Demokrata Fórum színeit felvállaló, majd a Fideszhez kötődő orosházi politikus a szakmai pályafutása során nemrég megfordult az orosházi kórház élén, ám a súlyosan eladósított intézmény állami kezelésbe vétele után nem tartottak igényt a további vezetői szolgálataira.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre mindig a szívügyének tekintette a szentesi kórház helyzetét, s igencsak meglepődött azon, hogy a legújabb vezetői pályázati elbírálás eredményéről szerda estig hivatalosan nem tájékoztatták. A település első számú vezetője a hírről szerkesztőségünktől értesült, s egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést. Értesüléseink szerint azonban Szentesen – sem szakmai, sem politikai körökben – nem volt teljesen ismeretlen az új főigazgató személyével kapcsolatos kormányzati elképzelés. A főigazgatói pályázat elbírálásáról, valamint az orosházi fogorvos kinevezéséről – a várakozásokkal ellentétben – áprilisban annak ellenére sem született meg a döntés, hogy őt már sokan az új első számú vezetőként emlegették.

A kormányzati tájékoztatási portálon kedd délután közzétett információk szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet korábban eredménytelenül zárult, öt egészségügyi intézmény főigazgatói álláshelyére újabb pályázatot hirdetett, s az elbírálás után meghozott döntés értelmében Kalmár Mihály lett a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója.

Az egykor a Magyar Demokrata Fórum (MDF) színeiben politizáló Kalmár Mihály többnyire vehemensen jobboldali volt, erről egy 2008. márciusában készült, egy orosházi lakossági fórumon rögzített felvétel is tanúskodik:

A videón látható felszólalás után bő egy évvel Kalmár Mihályt kinevezték az orosházi kórház főigazgatójává. A Békés Megyei Hírlap az ügyről akkor a következőket írta:

Az orosházi kórház igazgatói állására többen pályáztak, szakbizottság hallgatta meg hetekkel ezelőtt a jelölteket, majd a háromtagú grémium megfogalmazta ajánlását a képviselő-testületnek. A városatyák meghallgatták a négy pályázót (…), majd minősített többséggel megválasztották dr. Kalmár Mihály MDF-es önkormányzati képviselőt. A szocialista frakció képviseletében Bogdánffy Csaba sajtótájékoztatót tartott a testületi ülés után. A baloldal nevében úgy reagált a történtekre, hogy ők nem támogatták Kalmár doktort. Elmondta, szerintük alkalmatlan a kórház vezetésére, mert nincs vezetői gyakorlata és menedzseri végzettsége.

Tavaly novemberben az InfoOrosháza.hu hírportál megírta:

Hamar bebizonyosodott, hogy a kórház mélyrepülését Kalmár maga idézte elő. Olyan szégyenteljes helyzetbe hozta a kórházat, hogy az még a közüzemi számlákat sem tudta fizetni. Bár először próbálták az átvételi állapotot rossznak feltüntetni, kétszáz milliós kórházadósságról hazudoztak, de ezt Gervain Mihály hamar helyre tette: szó sem volt erről − írta −, sőt, Gervain hangsúlyozta azt is, hogy az átvételkor nem volt 90 napon túli adósságállománya a kórháznak. (Orosházi Élet, 2009. június 12-i szám, 2. oldal) Utána Kalmár előszeretettel mutogatott a kormányra, majd ezt néhány hónap múlva abbahagyta, mivel 2010. tavaszától ott is a Fidesz volt − azt a pártot pedig mégsem szidhatta, amelyik odatette. Azóta eltelt két év, a mélyrepülés fokozódott.

A közvélemény ma sem tudja, hogy milyen hatalmasra duzzadt − az Orbán-kormány alatt tehát − az Orosházi Kórház adóssága, hiába kérdezték 2011-ben a szocialista képviselők a testületi üléseken többször is, Dancsó József egyszerűen nem válaszolt. Törvénytelenül, de ő ezt is megtehette. Dancsó fél szemmel már a kórház államosítására tekintett, amely idén májusban be is következett, az állam pedig vitte magával a kórház adósságát is, de Kalmárt ezek szerint nem kérte.

A magyar orvostársadalom online hírmagazinja, a Mellékhatás.hu idén márciusban arról írt, hogy Szentesről érkezik szakmai vezető az orosházi kórházba:

Március 1-jével felmondott a szentesi kórház orvos igazgatója, Gyenes Ágota. A döntést a szakmával kapcsolatos teendők növekedésével indokolta. A szakember az orosházi kórház szemészeti osztályát irányítja, a két feladatkört már nem tudta összeegyeztetni.

S hogy a két ügy között akad-e összefüggés, vagy csak véletlen egybeeséssel magyarázható a két település kórháza közötti „vezetőáramlás”, arra csak a későbbiekben derülhet fény.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés