2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénteken szúnyoggyérítés!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 8.

Egymillió forintnál is többe kerülhet a városnak az a szúnyoggyérítés, melyet Kőrösi Tibor polgármester utasítására rendelt meg a Csongrádi Városellátó Intézmény. A légi permetezés időjárásfüggően végezhető el, de a jelenlegi előrejelzések szerint az a pénteki napnyugta tájékán megtartható lesz. Ha szükséges, további permetezést is rendelnek, a Tisza apadásával ugyanis a vérszívók még erőteljesebb szaporodására lehet számítani. A polgármester szerint az általános pénzhiány sem lehet a lakosság részéről joggal elvárt szúnyoggyérítés akadálya.

A Tisza apadása is kedvez a szúnyogok szaporodásának, így este hét órától minden nap fel kell készülni a kellemetlen csípésekre. Csongrád természeti szépségei a jó időben természetesen sokakat a szabadba csábítanak, ám sokhelyütt, így például a Kiserdőnél a csodás naplementében már hetek óta nem lehet felhőtlenül gyönyörködni, ugyanis a különböző riasztószerekkel fel nem vértezetteket pillanatok alatt körbeveszi a szúnyogfelhő.

Az ország több városában már az elmúlt hetekben végeztek légi szúnyoggyérítést. Ez idáig Csongrádon kivártak, de az elmúlt hétvégén már olyan mérvű volt a rovarok inváziója, hogy a polgármester utasítást adott a légi permetezés megrendelésére. Kőrösi Tibor az internetes naplójában kedd este közölte:

Amennyiben az időjárás is kedvező, tehát sem szél, sem eső nem akadályozza meg a repülőgép munkáját, pénteken lesz a szúnyogirtás. Több mint hatszáz hektárra rendeltük meg. Egy bevetés ára meghaladja az egymillió forintot.

A pénteki időpont oka, hogy ki kellett értesíteni a méhészeket és meghatározott türelmi időt kellett biztosítani számukra a méhcsaládok biztonságos elhelyezésére. Már csak pár nap, és megszabadulunk a szúnyogok okozta kellemetlenségektől.

Kifejezetten irtani ma már a szúnyogokat sem lehet, csak a gyérítés a megengedett. A kullancsokat viszont még gyéríteni sem engedik, az Európai Unió ugyanis hat és fél évvel ezelőtt a 1849/2006/EK számú rendeletével döntött arról, hogy egyéb biocid vegyületek mellett az évtizedeken keresztül kullancsirtásra hazánkban is felhasznált pirimifosz-metil a biocid hatóanyag-felülvizsgálati programból kikerül. Magyarországon hivatalosan jelenleg nem forgalmaznak olyan készítményt, amivel irtható lehetne a kullancs, ezért maradnak a hagyományos védekezési lehetőségek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés