2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ágakkal bombáznak a platánfák

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 12.

Szélmentes, csendes, verőfényes időben is bármikor fejbe kólinthatják a gyanútlan járókelőket a platánok levetett gallyai. A legszebb Tisza-parti kisváros ékeinek számító platánfák „önmetszők”, vagyis azon ágaiktól, melyekre már az életfunkcióikhoz nincs alapvető szükségük, egyszerűen megszabadulnak. Ha a lehulló ágak bajt okoznak, a biztosító elvileg megtéríti a károkat.


A Csongrád egyik ékének számító csodálatos fák időnként kellemetlenségeket is okoznak. Leginkább a platánok hasonlítanak azokra a rosszcsont gyerekekre, akik unalmukban az emeletes házakból dobálják a járókelőket. A város platánjai ugyanis „önmetszők”, s időnként egy-egy levetett gallyal eltalálják az alattuk gyanútlanul sétálókat, s alkalmanként a parkoló gépkocsikban még szélmentes időben is károkat okoznak. Egyik olvasónk járművét a hétvégén a Dózsa György téri üzletsor előtt „dobálta meg” az egyik fa. A lezuhanó nagyobb ág több kisebbet is magával sodort, s a legnagyobb épp a szélvédőt és a motorháztetőt találta el.

A fák által okozott károkat a várossal általános biztosítást kötött biztosító társaság megtéríti, de az ilyen eljárások sikerre viteléhez megfelelő jegyzőkönyv, bizonyítékok és tanúk kellenek. A Csongrádi Városellátó Intézmény vezetőjétől, Törköly Péternétől megtudtuk: a lehulló gallyak, letörő ágak által okozott károk esetén a károsultak azonnal hívják a város főkertészét, Tamási Jánost a +36-20/777-83-30-as telefonszámon, aki fényképfelvételekkel és igazolással kiegészített jegyzőkönyvet vesz fel, amely alapján a biztosító kárszakértője megfelelően el tud járni. Amennyiben a főkertészt nem tudják elérni, a rendőrség által felvett jegyzőkönyv is megfelelő, de ilyen esetekben is szükségesek az esetet bemutató fényképek csatolása, valamint a körülményeket és a történteket igazoló tanúk megnevezése.

A város platánfáit egyébként folyamatosan metszik és nyesik. Legutóbb hétfőn épp a Platán ABC környékén, tűzoltók közreműködésével tették rendbe a gallyaiktól épp megszabadulni szándékozó platánokat. Ha egyébként valaki felfigyel veszélyes ágakra, gallyakra, a fenti telefonszámon bármikor, akár üzenet hagyásával is értesítheti a főkertészt, aki a lehető legrövidebb idén belül megteszi a szükséges intézkedéseket.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés