2020. június 03., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Klotild és Cecília nevű olvasóinkat.  Holnap Bulcsú napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tetőzik a Tisza – Hosszan tartó apadás várható

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 22.

CSONGRÁD – Az Országos Vízügyi Főigazgatóság automata mérőrendszerének csongrádi vízmércéje hétfő este 10 órakor 813, délelőtt 10-kor 814, míg vasárnap este 10-kor és délelőtt 10-kor egyaránt 814 centimétert mutatott. Bő két nap alatt a vízszint Csongrádnál alig változott, az óránként adatokat szolgáltató automata mérce a legmagasabb értéket, a 815 centimétert csak egyetlen alkalommal, vasárnap este 6 órakor mutatta. A Csongrádnál az eddigi legnagyobb mért vízállási értéket produkáló 2006-os árvíz április 22-én tetőzött, akkor a délutáni órákban egy alkalommal 1037 centiméteres vízállást regisztráltak, majd egy hétig lassú, később folyamatosan növekvő mértékű apadást lehetett tapasztalni. A jelenlegi tetőzést a Tiszán Csongrád térségében szintén igen lassú apadás követi.

A lassú apadás árvízvédelmi szempontból sokkal jobb, mint a gyors, hiszen a hirtelen vízszintcsökkenés a védművekre a gyors áradásnál is jóval nagyobb veszélyt jelent. Az idei árhullám Csongrád térségében eddig különösebb gondot nem okozott. A Csongrád (Bokros) felett Kisköréig érvényben lévő harmadfokú, s a Csongrádnál, valamint lejjebb, az országhatárig érvényes másodfokú árvízvédelmi készültség idején sehol sem kellett jelentősebb beavatkozásokat elvégezni. Az árvízi jelenségek természetesen napról napra fokozottabban jelentkeznek. A középső szakaszon a Kötivizig munkatársai hétfő reggelig összesen ötvenhat kilométer hosszban regisztráltak fakadóvizet. A töltéstesten talpszivárgást tizenegy, szivárgást több mint öt kilométeren tapasztaltak. A mentett oldali töltésrézsűn száztizennégy helyszínen vettek észre csurgást.

Az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő délelőtt kiadott előrejelzése szerint Csongrádnál valószínűleg péntek reggelre csökken a vízszint 800 centiméter alá, így a Hármas-Körös torkolati szakasza felett a hétvégén már másodfokúra mérséklik a készültséget. A Tisza Csongrád melletti és alatti szakaszára vonatkozóan mérvadó, mindszenti elrendelő vízmércén hétfő délután még tetőző vízszintet lehetett megfigyelni. Mindszentnél az automata mérce szombat délelőtt 8 óra és hétfő este 6 óra között 828 és 830 centméter közötti vízállásértékeket mutatott. Szolnoknál szombat délután 2 óra és hétfő este 6 óra között az automata mérce 864 és 866 centiméter közötti értékeket mért. Feljebb már tetőzött a folyó, Kiskörénél a vasárnap délelőtti 858 centiméteres tetőző érték után hétfő este 6 órakor a vízszint 850 centiméter volt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Mindszentnél a hétvégén az apadó Tisza vízszintje elérheti a 800 centiméteres értéket, viszont a jövő hét második feléig minden bizonnyal fenn kell tartani a másodfokú készültséget. A folyó középső szakaszán még mindig rengeteg a víz, ezért Szolnoknál péntekig legfeljebb 20-30 centiméteres apadás valószínűsíthető. Szerencsére a mellékfolyókon egyelőre újabb árhullám nem várható, s a korábbiak is jórészt levonultak. A Hármas-Körösön Szarvastól a torkolatig – a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt – a jövő hétig minden bizonnyal fenn kell tartani a készültséget, ami – az Ati-vizig hétfői tájékoztatója szerint – a hét végétől már várhatóan elsőfokú lesz.

Az Ukrán Hidrometeorológiai Központ, illetve a Román Nemzeti Meteorológiai Igazgatóság számításai szerint a következő napokban a Tisza felső vízgyűjtőén ugyan lesz eső, de nem hull jelentős mennyiségű csapadék. Az ukrán hivatalos előrejelzés alapján a Kárpátokban kedden kisebb, a hétvégén nagyobb kiterjedésű csapadékzóna alakul ki, de várhatóan még a hétvégi sem eredményez jelentősebb mennyiségű esőt. A román hivatalos előrejelzés szerint a vízgyűjtőn kedden zivatarok alakulnak ki, de jelenetős mennyiségű csapadékhullást okozó, tartós eső egyelőre nem várható.

Jelenleg (hétfő este) a Hármas-Körös jobb- és balpartján Kunszentmártontól a torkolatig, valamint a Tiszán Kisköre és Csongrád (Bokros) között harmadfokú a védekezési készültség. Emiatt továbbra is érvényben van a Tisza teljes Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszára és a Hármas-Körös torkolati szakaszára elrendelt általános halászati és horgászati tilalom. A Tisza középső szakaszán változatlanul tilos a hajózás. A harmadfokú készültséggel érintett töltésszakaszokon csak a védelemben résztvevők közlekedhetnek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés