2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány napig még lassan árad a Tisza

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 18.

Kitartó magasvízre kell számítani a Tisza középső és alsó szakaszán. A folyó vízállása szerda este még a harmadfokú készültségi szintet jelentő 800 centiméter alatt alakult. Mindszentnél a 850 centiméteres értéktől, vagyis a harmadfokú készültségi szinttől még jóval elmarad a vízszint, este 9 órakor ott 813 centimétert mutatott a mérce. Csongrádnál este 5 és 8 óra között mérték a mai napon a legmagasabb szintet, a 799 centiméteres érték mellett azonban némi vízszintingás is bekövetkezett, az esti órákban az automata 798 és 797 centimétert is mutatott. Ha a Tisza mentén Csongrádnál és lejjebb is sikerül megúszni a harmadfokú készültséget, a jelenlegi másodfokra még a tetőzés után is legalább egy héten át kell számítani. Ez a vízszint azonban nem jelenthet közvetlen veszélyt, hiszen a Tisza ennél a vízállásnál még 2010. június 19-én is magasabb szinten, 866 centiméteres értéken tetőzött.

A csongrádi vízmérce kedd este 9 órakor 792, szerda este 9 órakor 797 centimétert mutatott. A megye névadó városánál a legmagasabb szerdai vízállást, 799 centimétert este 5, 6 és 8 órakor mérték, közben 7 órakor 798 centimétert mutatott az Országos Vízügyi Főgazgatóság mérőrendszerének automata vízmércéje.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdai tájékoztatója szerint az elmúlt hétvégén az északi vízgyűjtőkön elindult kisebb-nagyobb árhullámok magyar területen jelentősen ellapultak. A Felső-Tisza árhulláma – az előző árhullám okozta magas mederteltségre ráfutva – szerda reggel Tiszabercel térségében tetőzött.

A Bodrog Sárospataknál szerda délután kevéssel a másodfokú készültségi szint felett tetőzött. Az előző árhullám miatt kialakult áradás a vártnál tovább tart Tiszafürednél, de ezt az árhullámot a legújabb felső-tiszai árhullám a Közép-Tiszán már valószínűleg nem éri utol, ezért csak az apadás lassításában játszhat szerepet.

A Körösök végig apadnak, gyenge áradás – a Tisza visszaduzzasztása miatt – a Hármas-Körös torkolati szakaszán figyelhető meg. A hétvégén kialakult kisebb árhullámok a magyar folyószakaszokon nem okoztak vízszintemelkedést, csak az apadást lassították. Szarvasnál a vízszint csökkenése a tiszai árhullám hétvégi, alsó-tiszai tetőzéséig lassú lesz, így a vízállás tartósan, legalább egy hétig a másodfokú készültségi szint tartományában marad.

A Maroson kisebb árhullám vonul, mely Makónál péntekig gyenge vízszintemelkedést okozhat, de készültséget várhatóan nem kell elrendelni.

Az Alsó-Tiszán a vezsenyi nyárigát vasárnapi átvágása miatt bekövetkezett átmeneti áradáslassulás kedden mérsékelten ismét erősödött, de a folyó azóta visszaállt az átvágás előtti áradási ütemre. Az alsó-tiszai tetőzések a hétvégén várhatók.

A folyó mentén Csongrád felett (Bokrostól Kisköréig) harmadfokú, lejjebb (az algyői vasúti hídig, illetve a nagyfai holtág vonaláig) másodfokú készültség van érvényben. Szintén harmadfokú a készültség a Hármas-Körös jobbpartján Kunszentmártontól a torkolatig, valamint a balparton Öcsödtől a torkolatig.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés