2020. május 26., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Fülöp és Evelin nevű olvasóinkat.  Holnap Hella napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mérséklődik a tiszai áradás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 15.

Hétfő délelőtt a Tisza Szolnoknál átmenetileg tetőzésközeli állapotba került, délután viszont ismét áradt, a vízszint 2 órakor 834 centiméter volt. Az áradás időnként ugyan a folyó középső és az alsó szakaszán is megtorpan, a számítások szerint azonban pár napig még nem áll meg. A tetőzést a vízügyi szakemberek Szolnok és Csongrád között csütörtökre várják. A folyón Kisköre és Csongrád között a védekezési készültségi szintet szombaton harmadfokúra emelték. A megye névadó városánál szintén gyengén, de még mindig kitartóan árad a folyó, a napi áradási intenzitás hét centiméter körül alakul, a vízállás délután 2 órakor 784 centiméter volt.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfő délelőtt kiadott tájékoztatója szerint a Tisza felső vízgyűjtőjén április 12-én és 13-án esett újabb eső hatására ismét elindult egy árhullám, amely Tiszabecsnél az éjszakai órákban tetőzött. Jelenleg Dombrádig árad, míg feljebb apad a folyó, Tiszabercelnél viszont ma reggel megállt az apadás.

A Közép-Tiszán az emelkedő vízszint miatt egyre több helyszínen készülnek a szükséges beavatkozásokra. Hétfő reggel a tószegi lovarda mögötti szakaszon átlagosan nyolcvan centiméter magas ideiglenes töltést építettek. A vezsenyi hullámtéri öblözetet védő nyári gát zsilipjeit és a nyári gát egyik végét vasárnap a helyi gazdálkodók megnyitották, mivel a Tisza egy rövid szakaszon átbukott a megemelt töltésen. Szolnoknál a Tisza jobbpartján – a Milléri szakaszon – a 2010-ben megépített ellennyomó medencesor megerősítését megkezdték, ott most mintegy ezer darab kaviccsal töltött zsákot építenek be.

A tiszai árvíz levonulását a már apadó mellékfolyók sem hátráltatják. A Hármas-Körös vízállása hétfő reggel Szarvasnál 808, Kunszentmártonnál 818 centiméter volt. A Hármas-Körös alsó szakaszán az apadás mértéke a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt csökken, Szarvas térségében napi 12-15 centiméter körül alakul, Kunszentmárton közelében viszont napokon át szinte változatlan vízállás várható.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfői tájékoztatója szerint a Tisza Csongrádnál április 18-án, esetleg 19-én, 840 centiméter körüli vízszinten tetőzik, e becsült értéket a kialakuló vízszint akár tizenöt centiméterrel is alul-, vagy felülmúlhatja. A folyó mentén Csongrád felett (Bokrostól Kisköréig) harmadfokú, lejjebb (az algyői vasúti hídig, illetve a nagyfai holtág vonaláig) másodfokú készültség van érvényben. Szintén harmadfokú a készültség a Hármas-Körös jobbpartján az árvízkaputól a torkolatig, valamint a balparton az Öcsöd-Kunszentmárton védvonalon.

A harmadfokú készültséggel érintett töltésszakaszokon gépjárművel és kerékpárral egyaránt tilos a közlekedés. A Nemzeti Közlekedési Hatóság hajósoknak szóló (15/Ti/2010. számú) hirdetménye értelmében harmadfokú árvízvédelmi fokozathoz tartozó vízállás esetén az érintett vízfelületen a hajózás tilos. A folyó mentén Csongrádnál, és lejjebb, az országhatárig húzódó gátakra – annak ellenére, hogy azok mentén jelenleg második, illetve harmadfokú készültséget tartanak fenn – a töltésközlekedési engedélyekkel rendelkezők sem hajthatnak fel. A töltéseken gyalogosan lehet közlekedni, de a kutyák sétáltatása esetén ajánlott a szabályok fokozott betartása – egyrészt, mert a szabálytalankodók komoly büntetésre számíthatnak, másrészt pedig a kutyák a napi huszonnégy órás őrszolgálat tevékenységét rendszeresen zavarják. A még hetekig elhúzódó védekezés idejére – a kül- és a belterületeken egyaránt – célszerű az ebek kiszökését a fokozott figyelem mellett intézkedésekkel is megelőzni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés