2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fesztiváldíjat nyert az Alföld Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 15.

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg Szegeden az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált. A háromnapos megmérettetésen bemutatkozott mintegy félszáz csoport közül a zsűri idén is kettőt ismert el vándorserleggel. A megyén belüli csoportok közül a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja közösen érdemelte ki a rangos elismerést.

A Szent-Györgyi Albert Agórában az elmúlt hétvégén rendezték meg a XXIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált . Minden évben az ország legjobb gyermek- és ifjúsági együttesei neveznek a megmérettetésre, amely a Szegedi Nemzeti Színházban vasárnapi gálaműsorral zárul. Mindig ez utóbbi helyszínen, nagyközönség előtt adják át egy megyei, s egy megyén kívülről érkezett csoportnak a vándorserleget.

A szegedi agórában tartott előválogatón a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja szombaton négy alkalommal lépett színpadra. Elsőként a két csoport közös produkcióit (Sófalvy Anna és Paulik Erika – Kanászlegény liliom..., majd Sófalvy Anna, Forgó Edit és Bartók István – Varázslatos világ című koreográfiáját) láthatta a zsűri. Később az ifjúsági csoport a Bioritmus zenekar, Kuli Orsolya és Kocsán László – Változó világ, valamint Balogh Ildikó és Fantoly Gyula – Nyírségi táncok című koreográfiájával aratott sikert. A vasárnapi gálán a Kanászlegény liliom... és a Változó világ című műsorokat láthatta a publikum.

Mint az Alföld Néptáncegyüttes vezetőjétől, Forgó Edittől megtudtuk, a fiatalok a karácsonyi gálaest óta erre a fesztiválra készültek, heti négy próbát tartottak. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét. A két csongrádi csoport vidám tagjai vasárnap este Csongrádra hozhatták, s itt egy éven át őrözhetik a megye legeredményesebb gyermek- és ifjúsági csoportjának járó vándorserleget. A Csongrád megyén kívüli csoportok közül a kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportja kapott vándorserleget.


Kattintson a képre az óriás méretért! (16MB)

Az Alföld Néptáncegyüttes ifjú tagjai a most díjazott koreográfiákat az év végén, a karácsonyi gálán sorra bemutatják majd, de a csongrádi közönség addig még egy-egy alkalmi műsorban is láthat tőlük pár fesztiváldíjas produkciót.

A közeljövőről szólva Forgó Edit szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: a gyermek- és az ifjúsági csoport tagjai számára idén is ez a fesztivál volt a mérföldkő. A Kolozsvári utcai próbatermet a következő hetekben főként az együttes felnőtt táncosai töltik majd meg. Ők már készülnek a július első hétvégéjén megrendezésre kerülő VIII. Martin György Néptáncfesztiválra, mely szintén az egyik legrangosabb hazai néptáncos megmérettetésnek számít. Azt követően Erdélybe, Gyimesfelsőlokra utaznak, ahol vendégszerepelnek is.

Az Alföld Néptáncegyüttes a fesztiváli szerepléseihez és az utazásaihoz elsősorban a főszponzortól, valamint a szponzoroktól kapja a kellő támogatást. Természetesen ez a megállapítás az olvasó számára alapvetően csodálatos képet fest, a valóság azonban az, hogy az együttes egyetlen főszponzora jelenleg Csongrád Város Önkormányzata, a rengeteget segítő szponzorok pedig az ifjú táncosok szülei, valamint a felnőtt táncosok saját maguk. Forgó Edit természetesen tárt karokkal fogadná azon gazdasági társaságokat, vállalkozásokat és magánszemélyeket, akik bármilyen segítséggel szeretnének hozzájárulni a csongrádi táncosok eme közös sikereihez, s a későbbi eredményeik könnyebb eléréséhez.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés