2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő hét közepén harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett tetőzik a Tisza

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013.- Április 12.

A pénteki hivatalos előrejelzések szerint Csongrádnál a jövő héten szerdán, vagy csütörtökön tetőzik a Tisza. A folyó tetőző vízszintje 840 centiméter körül alakulhat, ezért harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lesz. A Hármas-Körös torkolat feletti szakaszán Kunszentmártonig másodfokú a védekezési készültség, a jobbparton azonban Szelevénynél el kellett rendelni a harmadfokú készültséget. Az eheti csapadékos időjárás a Tisza felső szakaszán csak egy kis mértékű, elterülő árhullámot okozott, ami a Közép-Tiszán utoléri a tetőző árhullámot, de ráhatása alig lesz. Elhúzódó apadásra lehet számítani, az aktuális előrejelzés szerint (az ECMWF modell-előrejelzés alapján) ugyanis szombat estig a Tisza felső vízgyűjtőjén eső formájában nagyobb mennyiségű csapadék hullhat, de a kialakuló új árhullám várhatóan az Alsó-Tiszán a jövő hét végére meginduló apadást nem fordítja áradásba.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken kiadott aktuális helyzetértékelése szerint Szolnok és Csongrád között április 17-én, vagy 18-án tetőzik a folyó. A szolnoki szakemberek számításai azt mutatják – s azt az Országos Vízjelző Szolgálat mai előrejelzési adatai is alátámasztják –, hogy Csongrádnál még a tetőzés előtt el kell rendelni a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Erre csongrádi 800, s a mindszenti 850 centiméteres vízállás esetén kerülhet sor, ezen értékeket pedig várhatóan már a jövő kedden produkálja a folyó. Az árhullám levonulását késlelteti a Hármas-Körösön érkező árhullám, mely csütörtök reggel 6 órától 12 órán át, 830 centiméteres értéken tetőzött Kunszentmártonnál, ahol jelenleg még csak gyengén apad a folyó. A Körösökön az apadás mértéke Kunszentmárton térségében várhatóan napi 10-15, Szarvas térségében napi 20-25 centiméter lesz.

A Tisza jobb- és balpartján Tiszafüredtől Csongrádig mindenhol másodfokú a készültség. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság péntek délelőtt kiadott hivatalos tájékoztatója szerint ugyanez a fokozat van érvényben a jobbparton Csongrádtól és az algyői vasúti hídig, valamint a balparton a Hármas-Körös torkolatától a Nagyfai Holt-Tisza vonaláig. A Tiszán lejjebb, az országhatárig mindenhol elsőfokú a védekezési készültség. A Hármas-Körösön a balparton az Öcsöd-Kunszentmárton védelmi szakaszon, valamint a jobbparton a szelevényi őrjárásban, a Tóközei-zsilipnél harmadfokú a készültség, a folyó Kunszentmárton és a torkolat közötti egyéb szakaszai mentén másodfokban védekeznek.

Az árvízvédelmi fokozat által érintett töltésekre még a töltésközlekedési engedélyekkel rendelkezők sem hajthatnak fel. A töltéseken gyalogosan lehet közlekedni, de a kutyák sétáltatása esetén ajánlott a szabályok fokozott betartása – egyrészt, mert a szabálytalankodók komoly büntetésre számíthatnak, másrészt pedig a kutyák a napi huszonnégy órás őrszolgálat tevékenységét rendszeresen zavarják. A szerkesztőségünkhöz érkezett jelzések alapján az ebeket Csongrád egyes területen – főként az esti órákban – nem mindenki tartja elzárva, így azok az őrszolgálat tevékenységét gyakorta veszélyeztetik. A még hetekig elhúzódó védekezés idejére – a kül- és a belterületeken egyaránt – célszerű az ebek kiszökését a fokozott figyelem mellett intézkedésekkel is megelőzni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés