2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Búcsút tartottak a Szent Orbán szobornál (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 1.

A csongrádi szőlőhegy szívében, az Orbán dűlő bokrosi végénél lévő Szent Orbán-szobránál idén május 28-án délután 2 órától tartották a búcsút, szabadtéri szentmisét Tóth Roland káplán mutatott be.

Az idei szőlőhegyi búcsú fényét előzetesen beárnyékolta egy bűncselekmény: ismeretlen tettesek megrongálták a tradicionális csongrádi búcsújáróhely fő szoboralakját. A Szent Orbán pápát ábrázoló alkotás kezéből feltehetően színesfém tolvajok próbálták meg kitépni a rézből készült pásztorbotot, ám ez a művelet nem sikerült, így a meghajlított botmaradvány a talapzatba ágyazva maradt.

Az elmúlt évtizedekben sok megpróbáltatást megélt szobornál (egy szőlőtermést elpusztító jégverés után gazdálkodók letörték a szobor egyik kezét, máskor pedig – egy tavaszi erős fagyot követően – kévényi venyigét kötöttek a hátára, majd azt meggyújtották) Tóth Roland káplán prédikációjában a szőlőművelők védőszentjének kultuszáról, s a szőlő- és a borkultúrával kapcsolatos, az azzal járó fáradságos munkáról, továbbá az eredményes tevékenység szépségéről, valamint az esetenként előforduló kudarc megéléséről is szólt.

A segédlelkész megáldotta a termelők által vitt borokat, a megemlékezés végén ezek kóstolására is sor került.

Az önkormányzat vezetését a búcsún idén csak Gyovai Gáspár alpolgármester képviselte, aki a nejével együtt vett részt a szertartáson.

 

Információ és fotók: Fekete Imre

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés