2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Másodfok – Egyelőre még kitartó az áradás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 9.

Kedd este 6 órakor a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A mindszenti vízmércén már kedd reggel 8 órakor elérte a vízszint a 750 centiméteres értéket, amely alapján a védelemvezetőnek döntenie kellett a készültségi szint további emeléséről. A Tisza a Csongrád és Mindszent közötti szakaszon kedd éjjel átlagosan két-háromóránként egy centimétert áradt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hivatalos előrejelzése szerint a folyó Kiskörénél akár már a hétvégén tetőzhet. A hétvégén Szolnoknál várhatóan el kell rendelni a harmadfokú készültséget, de Csongrádnál, valamint lejjebb, Mindszentig a hétvégén is másodfokú védekezésre lehet számítani. Ha az időjárás is kedvezően alakul, ezen árhullámok – a korábbi előrejelzéseknek megfelelően – Csongrád és Mindszent között másodfokú készültség mellett levonulnak.

A Csongrád és Mindszent közötti folyószakaszon kedd este elrendelt másodfokú védekezési készültség – többek között – annyit jelent, hogy a védrendszer mentén immár éjjel-nappal őrszolgálatot tartanak, s ha szükséges, mozgósítani tudják a vízügyi szakszolgálat védelmi osztagát, avagy annak egyes részeit.

A másodfokú készültség egyébként a Tiszán Csongrádnál tavasszal nem számít ritkaságnak, sőt, az utóbbi két évtizedben a harmadfokú készültség elrendeléséhez szükséges vízszint is viszonylag gyakran kialakult.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság automata vízszintfigyelő rendszerének csongrádi vízmércéje kedd este 10 órakor 732 centimétert mutatott, míg este 7-kor 731, délután 4-kor 730, 3-kor 729, 1-kor 728, délelőtt 10-kor 727, 9-kor 725, reggel 6 órakor 724 centimétert mért.

Az Országos Vízjelző Szolgálat kedd délelőtt kiadott hivatalos előrejelzése szerint a vízszint a hétvégén Mindszentnél nem éri el a harmadfokú készültség elrendelését eredményező 850 centmétert. Csongrádnál szombat reggel 800 centiméter alatti vízállás várható, a kedden érvényes előrejelzés szerint 780 centiméter körüli vízszint valószínű.

A Tisza Szolnok és Csongrád között szombatig várhatóan naponta átlagosan tíz centimétert árad, Mindszentnél az előrejelzések napi 7-8 centimétert valószínűsítenek. A mellékfolyókon levonuló árhullámok miatt egyelőre a középső és az alsó szakaszon további lassú, de gyengülő áradás valószínűsíthető. Szerencsére a jelenlegi árhullámot a mellékfolyókon sem éri utol újabb. A Hármas-Körös csütörtökön tetőzik Szarvasnál, a Maros pedig már hétfő éjjel tetőzött Makónál.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság keddi hivatalos tájékoztatója szerint a Hármas-Körösön Öcsöd és Kunszentmárton térségében harmadfokú a védekezési készültség, lejjebb másodfokban védekeznek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kedd délután 4 órakor kiadott helyzetértékelés szerint a Hármas-Körösön a harmadfokú készültségi szintet a tetőző vízállás várhatóan 50-100 centiméterrel haladja meg. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása miatt Szarvasnál az eddigi harmadik legmagasabb tetőzés kialakulása várható csütörtökön. (A folyó 2006-ban 986 centiméteres rekordértéken, míg 1970-ben 954 centiméteres – akkor rekordnak számító – vízállással tetőzött.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés