2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elsőfokú készültség – További áradás várható

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 2.

A mindszenti automata vízmérce kedd este 7 órakor 650 centiméteres értéket mutatott, így a Tisza Mindszent feletti szakszán Csongrádig érvénybe lép az első fokú védekezési készültség. Ez a vízügyi szakszolgálatnál jórészt egy fokozott, szinte rutineljárásnak számító intézkedéssor bevezetését jelenti. A további egyméteres vízszintemelkedésnél életbe lépő másodfokú készültségre a héten Csongrád és Mindszent között nem kell számítani, az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzési adatai szerint szombat reggelre Csongrádnál 695, Mindszentnél 682 centiméteres vízállás várható. Ha e becsült értéknél a valószínűsíthető legnagyobb áradás következne be, a vízszint szombat reggel Csongrádnál 733, Mindszentnél 712 centimétert érne el, ami a 750 centiméteres mindszenti vízállástól – melynél elrendelendő a másodfokú készültségi szint – még mindig jelentősen elmarad. Felgyőn továbbra is küzdenek a belvízzel, továbbra is fenntartják a másodfokú készültséget.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mindszenti automata vízmércéje kedd este 7 órakor mutatott 650 centiméteres értéket. Mivel a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán a mindszenti az „elrendelő mérce”, a folyón Csongrádnál is életbe lép az elsőfokú készültség. Az áradás este tovább folytatódott, 21 órakor Mindszentnél 651 centiméteres vízállást mértek. Csongrádnál az automata mérce délben 633, 19 órakor 635, 21 órakor 637 centimétert mutatott.

A folyón a jobbparton Csongrád (Bokros) és Szolnok között, valamint a balparton Szolnok és a Hármas-Körös torkolata között már napok óta elsőfokú a készültség, azon a szakaszon ugyanis a szolnoki vízállás szerint döntik el a készültségi szintet, s az elsőfokú készültség elrendelésével járó 650 centiméteres vízállás Szolnoknál már március 22-ére kialakult.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az újabb árhullám Csongrádnál csütörtöktől okoz jelentősebb napi áradást, ami péntek reggeltől szombat reggelig 20-30 centiméteres vízszintemelkedést is eredményezhet. A tetőzést a felső szakaszon Tokajnál a hétvégére valószínűsítik. A kedden napközben közzétett, jelenleg legfrissebbnek számító hivatalos előrejelzés alapján Kiskörénél a hétvégén akár a harmadfokú készültségi szintet is elérheti a folyó.

Belvízvédelmi készültséget Csongrád térségében egyelőre csak Felgyőn tartanak fenn, ott március 30-a óta másodfokban védekeznek. Horváth Lajos polgármester kedd esti közleménye szerint továbbra is marad a másodfokú védekezés, amit a meglévő gondok mellett a várható nagy mennyiségű csapadék is indokolttá tesz. Kedden Öreg-Felgyő csatornáját kotorták, a munkálatokban tizenhárom közmunkás is segédkezett. Szerdán – amennyiben az időjárás engedi – a kiserdőből megkezdik a víz leeresztését.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés