2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tisza tetőzött, majd ismét áradásnak indult

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 1.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a Tisza vasárnap délután 3 órakor 630 centiméteres értéken tetőzött Csongrádnál. Az automata mérőrendszer a megye névadó városánál vasárnap délután 3 órától hétfő délig 629 és 630 centiméter közötti adatokat rögzített, majd hétfő kora délután egy centimétert ismét emelkedett a vízszint. A következő, gyenge árhullám a hétvégéig mintegy 20-30 centiméteres további vízszintemelkedést eredményezhet. A folyón Csongrádnál kedd reggeltől elsőfokú védekezési készültségre kell számítani. A legenyhébb fokozat elrendelését eredményező vízállás a mindszenti mérce szerinti 650 centiméter. A Csongrád és Mindszent közötti szakaszon ugyanis a mindszenti az „elrendelő vízmérce”, mely hétfő este 7 órakor 648 centimétert mutatott. Az elsőfokú készültség a vízügyi szakszolgálatnál egy alapszintű, szinte rutineljárásnak számító figyelemnövelést jelent. A valaha mért legnagyobb vízállást, 1034 centimétert egyébként Csongrádnál 2006. április 22-én produkálta a folyó, vagyis az a jelenlegi csongrádi vízszintnél több mint négy méterrel magasabb volt.

Hét évvel ezelőtt, április elsején Csongrádnál reggel 6 órakor 642 centiméter volt a vízállás, akkortájt már erőteljes áradást lehetett megfigyelni, hiszen április első hetében naponta (!) 20-30 centimétert emelkedett a vízszint. Az akkori állapotokhoz képest a Tisza alsó szakaszán most megfigyelhető áradás nem számít kirívónak, jelenleg arra lehet számítani, hogy 20-30 centmétert négy-öt nap alatt árad a folyó.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap kora délután kiadott hivatalos helyzetértékelése szerint a Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakultak ki jelentős árhullámok, a folyó vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedések a Sajón és a Körösök vízrendszerén tapasztalhatók.

Az Országos Vízjelző Szolgálat hétfői adatai szerint a Tisza felső szakaszán árhullám vonul, amely vasárnap reggel 6 és hétfő reggel 6 óra között Tokaj felett eredményezett nagyobb vízszintemelkedést, de a levonulása gyors, a mögötte érkező újabb árhullám pedig nem jelentős. A folyón Kisköre és Csongrád között vasárnap gyenge apadást lehetett megfigyelni, míg Csongrád térségében a folyó vízszintje az ünnepi hétvégén csak pár centimétert változott.

A Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán a mindszenti vízmércénél mért adatok alapján rendelik el a védekezési fokozatokat. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a mindszenti mércén mért 650 centiméteres vízállás után lép érvénybe az elsőfokú védekezési készültség. A mindszenti mérce hétfő este 7 órakor 648 centiméteres értéket mutatott, s mivel ott az elmúlt egy napban 5-7 óránként emelkedett egy centimétert a vízszint, várhatóan kedd reggel a folyó említett szakaszán érvénybe lép a legenyhébb készültség.

Csongrád térségében jelenleg a belvíz Felgyőn okoz gondot. Horváth Lajos polgármester szombat reggel 8 órakor elrendelte a másodfokú védekezési készültséget. A polgármester hétfő este közölte: Felgyő belterületén a belvíz egy napja nem emelkedett, de az öreg-felgyői kiserdőnél ismét támad a belvíz, ezért ott kedd reggeltől kotrási munkákat végeznek, ami miatt az arrafelé közlekedőknek esetleges forgalomkorlátozásokra is kell számítaniuk. A védekezés idején Felgyőn a +3630/93-80-895-ös telefonszámon tartanak ügyeletet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés