2020. augusztus 11., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Zsuzsanna és Tiborc nevű olvasóinkat.  Holnap Klára napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalosan elfelejtett hőségriadó

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 10.

Az év első különösen forró időszakára víz alá került a Körös-toroki homokföveny. Csongrádnak jelenleg egyetlen olyan létesítménye van, ami közcélú, ingyenesen felkereshető, s hűsölésre alkalmas lehet: a szökőkút. Az önkormányzatnál mindenféle kötelező lakossági tájékoztatásról, intézkedésről megfeledkeztek.

A szokásos vasárnapi információgyűjtő szerkesztőségi munka idején vettük észre egyik Facebook-os olvasónk fényképéhez írt azon hozzászólásokat, miszerint a városháza előtti szökőkútnál hűsölés akár hatósági intézkedést is maga után vonhat. Csakhogy, az ÁNTSZ elrendelte a hőségriadót, amely hétfő éjfélig érvényben is marad, így minden olyan hűsölési lehetőség igénybe vételét biztosítani kell a lakosok számára, ami kárt nem okoz, nem eredményez veszélyhelyzetet, s az bárki számára elérhető.

Csongrádon egyetlen légkondicionált középület sincs, amelyben hűsölési hely kijelölhető lenne. A Körös-toroki homokfövenyt olyannyira beborította az áradó Tisza, hogy a 150 centimétert meghaladó vízállás miatt – a hatályos rendeleti szabályozás szerint – hétfőtől a biztonságos üzemeltetése átmenetileg nem lehetséges.

Az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Közműszolgáltató Kft. július elsejével kinevezett ügyvezető igazgatójától, Sipos Lászlótól érdeklődtünk, hogy az általuk működtetett gyógy- és strandfürdőben a hőségriadóhoz kapcsolódóan milyen intézkedéseket tettek. Mint kiderült, az önkormányzattól ez ügyben kérést, utasítást nem kaptak, ám ettől függetlenül hétfőtől bevezetik a kedvezményes hétköznapi családi jegyet, amelyről a programajánló rovatunkban, valamint a fürdő honlapján rövidesen további információ található. A családi jegyet váltók a normál jegyárakhoz képest igen jelentős kedvezményekkel vehetik igénybe a fürdő alapszolgáltatásait.

A szakhatóság által elrendelt hőségriadó idején a települési önkormányzatoknak a legfontosabb intézkedési kötelezettsége a lakosság tájékoztatása. A helyhatóságok zöme, így a szentesi , de még a kisebbek, így az internetes keresőben általunk az elsők között, pár másodperc alatt megtalált Fülöp község is megtette a szükséges intézkedéseket, s legalább az internetes honlapján közölte az információkat. Csongrádon ezzel sem törődtek, sőt, vasárnap estig semmit sem tettek. A polgármester, Kőrösi Tibor érdeklődésünkre elmondta: a hétfői vezetői értekezleten ez a mulasztás is téma lesz, szerinte ugyanis Csongrád már nem egy „következmények nélküli város”, ha ez ügyben valaki hibázott, a felelősségre vonás sem marad el.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés