2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A márciusi tél meghódítja a Dél-Alföldet is

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Március 14.

Csütörtökön dél körül még volt esély arra, hogy Csongrád csak minimális szinten kapjon a dunántúli közlekedést sokhelyütt már napközben megbénító ítéletidőből, de napnyugtára bizonyossá vált, hogy a következő órákban „elesik” a Tisza-mente is. A havazás napnyugtakor elérte Kiskunfélegyházát, Tiszaalpár és Szolnok között pedig ónos- és havas eső esik. A hőmérséklet pár óra alatt több fokot zuhant, így minden bizonnyal rövidesen szükség lesz a Csongrádi Városellátó Intézmény téli feladatellátásra alkalmas gépeinek munkába állítására. Az utak sózására, s – ha esetleg szükségessé válik – a hóeltolásra is felkészített járművek közül csak a sárga Multicar nem vethető be, azt ugyanis már átalakították a tavaszi munkákra, helyette a járdák tisztítására és szórására más járművet használnak majd. Az intézménynél a télről megfelelő mennyiségű só és érdesítő anyag maradt raktáron, így a péntek reggeli lefagyással szemben akár még eredményesen is fel tudják majd venni a harcot, ám a Csongrádon szombat és vasárnap hajnalban várható kemény, akár mínusz 9 C-fokot is elérő fagy ellen a kiszórt nátrium-klorid is hatástalan lesz. A kedvezőtlen időjárás miatt a hivatalos csongrádi március 15-i ünnepséget a Magyar Király-díszteremben tartják meg.

Mínusz 5 C-fok alatt a Csongrádon síkosságmentesítésre használt nátrium-klorid (konyhasó) nem fejti ki a hatását, ennyire erős fagytól azonban szombat hajnalig Csongrádon és környékén nem kell tartani. A Dunántúl közlekedését egyre több területen megbénító havazásból, valamint a vele párosuló erős, helyenként orkánerejű szélből a Dél-Alföldön élők egyelőre még csak kóstolót kaphattak, később azonban a most óránként többnyire 20-35 kilométeres szélsebesség fokozódik, az éjszakai órákban a napnyugtakor tapasztalt szélerősség duplájára is lehet számítani. Várhatóan olyan időjárási viszonyok azonban Csongrád környékén péntek hajnalban és reggel sem alakulnak ki, mint amilyenek miatt az éjszakai órákban a Dunántúlra nem ajánlott útnak indulni:

 

Forrás: YouTube

Az Időkép Csongrádra vonatkozó előrejelzése szerint pénteken a reggeli órákban mínusz 3 C-fok körüli hőmérséklet valószínű, s még a délelőtti órákban is várható kisebb havazás, hószállingózás. Szombaton csapadék már nem hull, a nap is kisüt, s a pénteken még napközben is többnyire erős szél jelentősen mérséklődik. Szombaton és vasárnap a karácsony előtti hetekben ideálisnak mondható időjárás várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este fél 7-kor kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint Csongrád megyében pénteken „a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t”, valamint „a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet”.

A hivatalos csongrádi március 15-i ünnepséget a hét elején átszervezték. Kőrösi Tibor polgármester az internetes naplójában már kedden megírta, az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a művelődési központ Magyar Király-dísztermébe várják a csongrádiakat. A péntek délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen ünnepi beszédet a polgármester mond, majd a műsorban közreműködnek a Széchenyi iskola diákjai és az Alföld Néptáncegyüttes tagjai, valamint – énekkel – Tyukászné Balázs Katalin. A programot szervező Csongrádi Városkép Kft. közleménye szerint az ünnepség után a Szentháromság térről huszárok felvezetésével tartanak felvonulást a Kossuth térre, ahol idén is megkoszorúzzák Kossuth-mellszobrát.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés