2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pártőrség – Eldugott, ismeretlen pártirodák

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Március 9.

A Fidesz központi irodájának eheti részleges elfoglalása – elemzők szerint – a szombati, Alkotmány utcai demonstráció „marketing promóciója” volt. A Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor mégis pártőrséget, s – ahhoz kapcsolódóan – riadóláncot szervez. Utánanéztünk, Csongrádon milyen pártirodák működnek. Kiderült, hogy a megye névadó városában csak a Fidesz és az MSZP tart fenn irodát. Előbbi a Szentháromság téren, a helyi pártelnök, Pap Gabriella volt ügyvédi irodájának helyén működik. Az MSZP a volt MHSZ-székház emeltén bérel egy aprócska irodát, de annak létét még csak tábla se jelzi. Úgy tudjuk, a két pártiroda többnyire üres, fogadóórákat se tartanak. A Jobbik és a DK egyaránt működtet alapszervezet Csongrádon, de irodával nem rendelkeznek.

A Fidesz fővárosi, Lendvay utcai központját csütörtökön inzultus érte. Bár a „székházfoglalásról” elemzők szerint egyértelműen látszott, hogy csak az csak a szombati, Alkotmány utcában tartott demonstráció előreklámozását szolgálta, Kubatov Gábor pártigazgató pénteken mégis egy leendő pártőrség szervezéséről szóló üzentet küldött a párt elektronikus levelezési rendszerében nyilvántartott szimpatizánsoknak.

A pártigazgató felhívásában olvasható, hogy „a Fidesz központi hivatala védelmében várják mindazok jelentkezését, akik a csütörtökihez hasonló agresszió esetén egy órán belül a helyszínre tudnak érni”. Kubatov Gábor felhívta a fideszesek figyelmét, hogy „a jövőben minden Fidesz-iroda számíthat hasonló törvénytelen megmozdulásukra”, egyúttal kérte a szimpatizánsokat, hogy „ennek megfelelően alakítsák ki az irodák biztonságos, de békés védelmét”. Kubatov Gábor szerint ez annál is inkább fontos, „mert a Fidesz politikai ellenfelei nem válogatnak majd az eszközökben”. A pártigazgató az önkéntesek jelentkezését a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. alkalmi e-mail címen fogadja.

Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója Kubatov Gábor leveléről az Indexnek elmondta: szükségesnek tartják, hogy a Fidesz helyi szervezetei és munkatársai felkészüljenek a durva akciókra, főleg azért, mert "a betörés szervezői több helyen is úgy nyilatkoztak, hogy az ilyen botrányos eszközökkel a jövőben is élni fognak".

A Fidesz csongrádi alapszervezete a 2010-es választási kampány idején a Fő utca 60. szám alatt indította be az új irodáját, melyet később részben már a magáénak vallott Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is. Miután a Fidesz a csongrádi helyhatósági választásokon elsöprő győzelmet aratott, az irodáról már alig lehetett hallani, majd azt kisvártatva meg is szüntették. Később úgy hírlett, hogy a Fidesz „beköltözött” a pártelnök, Pap Gabriella ügyvédi irodájába, de erre utaló kiírást az épületen nem lehetett látni. A Szentháromság téri polgárházról párhete a házszámon kívül minden jelzés eltűnt, majd kiraktak az ablakba egy táblácskát, mely a Fidesz jelenlétéről tanúskodik. A ház, s a kapuja egyaránt masszív. Ha bent tanyáznak esetleg egerek (szerencsére a cikk szerzőjének a patkányok nem jutottak eszébe – a szerk.), azok is jobban teszik, ha közelebb költöznek a templomhoz, hiszen náluk még az ottani társaik is gazdagabbak lehetnek, a Fidesz-iroda ugyanis jórészt üres. A párt tagjai, vezetői is csak elvétve, egy-egy frakcióülés, vagy taggyűlés idején fordulnak meg benne. A bejáratnál, de még az ablakokban sem figyelhető meg nyitva tartásra utaló jelzés. Ha valaki ott demonstrálni szeretne, a közeli zöldségest és az iskolát is kiszolgáló parkolót e célra kibérelheti, s ha az illetékes hatóságok hozzájárulnak, még a forgalom akadályozása nélkül is tarthat tüntetést.

Utánanéztünk, mi a helyzet a „másik oldallal”. Akik esetlegesen az MSZP-nek szeretnének hasonlóan, pártiroda előtti tüntetéssel üzenni, célszerűen a Hunyadi téri volt MHSZ-székház előtti parkolót vehetik igénybe, ahol – szintén a forgalom jelentősebb zavarása nélkül – könnyedén tartható demonstráció. A szocialisták irodája a panelépület emeletén található, de annak létére egyetlen felirat, logó sem utal. Az ablak kívülről jól mutatja, hogy ott még takarítószemélyzet is régen járt. Úgy tudjuk, évente pár alkalommal azért megfordulnak az irodában a párttagok, illetve a helyi vezetők, de fogadóórát a szocialisták sem tartanak. Míg a Fidesznél egy kiváló minőségű levelesládába ugyan be lehet dobni üzeneteket, a szocialisták irodájánál erre nincs lehetőség.

Utánanéztünk annak is, hogy más pártok miként működnek Csongrádon. A Jobbik és a Demokratikus Koalíció ugyan működtet helyi alapszervezetet, ám – főként pénzhiány miatt – egyik pártnak sincs helyi irodája. Úgy tudjuk, az összejöveteleiket jobbára alkalmi helyeken, például vendéglátó egységekben, vagy – a kisebbeket – helyi pártvezetők magánházainál tartják.

A parlamenti pártok közül az LMP-nek eddig arra sem futotta, hogy legalább egy csongrádi aktivistát fel tudjon mutatni. A Fidesz „utánfutójaként” funkcionáló KDNP-ről és a Kisgazda Polgári Egyesületről alig lehet hallani, a tagjaik ugyanis teljesen „elfideszesedtek”.

Más csongrádi pártalapszervezetről szerkesztőségünknek nincs tudomása. Az egykor jól funkcionáló SZDSZ helyi pártszervezete is évekkel ezelőtt megszűnt, az utolsó csongrádi elnök Otrosinka Ferenc volt. Az „utolsó csongrádi őskommunista”, Szőrfi Mihály is jórészt már csak az utcán, valamint egy-két vendéglátó egységben próbálja vörösre festeni a szellemi környezete gondolatvilágát.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés