2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vincze László a legcsóróbb honatyák egyike?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, KISTELEK - 2013. Február 26.

Az új választási törvény értelmében jövőre a szentesivel szinte teljesen összeolvadó csongrádi-kisteleki országgyűlési választókerület nyugdíjba készülő fideszes-kisgazda országgyűlési képviselője – a legújabb vagyonnyilatkozata alapján – már a politika utáni életre készül. A Széchenyi iskola tornatermét másfél évtizede az országgyűlési patkóra felcserélő pedagógus már nem csak a sarki boltjáról is ismert csongrádi utcában rendelkezik lakóingatlannal. A pármilliós megtakarítását pedig Svájc nemzeti valutájában tartja, viszont banki hitelt is törleszt. A rezsi, valamint az OTP-s törlesztőrészletek fizetéséhez Vincze Lászlónak havonta – a mintegy háromszázkilencvennégyezer forint bruttó tiszteletdíja mellett – közel négyszáztizennégyezer forint választókerületi pótlék, s közel száztizenhatezer forint lakhatási támogatás áll a rendelkezésére. Mindettől függetlenül Vincze László – még területi szinten is – a legcsóróbb országgyűlési képviselők egyikének számít.

Immár a negyedik választási ciklusát tölti az Országgyűlésben Vincze László, aki – az időtartamot figyelembe véve – a csongrádi-kisteleki választókerület legsikeresebb politikusának tekinthető. Az 1974-ben tanítóképzőt végzett, majd három évvel később testnevelés szakos tanári diplomát szerzett nagyréti személyiség már gyerekként is igen közel állt a gazdálkodók világához. A rendszerváltás időszakában a helyi kisgazdák élére állt, többedmagával levezényelte a földosztást, majd 1998-ban – az akkor vidéken még igencsak elismert Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt színeiben – a szavazók egyéni körzetből a törvényhozás tagjává választották. Azóta a megyei négyes számú kerületben minden választást megnyert, a támogatottsága a kistelepüléseken különösen erős volt.

Az új választási törvény révén a Csongrád megyei négyes számú országgyűlési választókerület jórészt a hármasba olvad, így a Fidesz is eldöntötte már, hogy ki lesz 2014-ben az új (Mindszenttől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken át Sándorfalváig terjedő) kerület jelöltje. A közel egy évvel ezelőtt megszületett, a Fidesz területi pártszervezeti vezetői által hozott elhatározás értelmében az óriási alapterületű kerületben 2014. tavaszán minden bizonnyal a jelenlegi szentesi egyéni körzeti képviselő, Farkas Sándor méretheti majd meg magát, Vincze László pedig „nyugállományba vonul”.

A csongrádi honatya – az idei vagyonnyilatkozatát tekintve – már készül a politika utáni életére. A felerészben a tulajdonában lévő Rózsa Ferenc utcai családi ház „mellé” vett egy Szőlőhegyi utcai családi házat, melynek szintén felerészben tulajdonosa. Az új ingatlanát tavaly augusztusban vásárolta; a nyolcvan négyzetméter hasznos alapterületű kertes ház a Rózsa Ferenc utcainál húsz négyzetméterrel kisebb. A képviselő tavaly is felerészben tulajdonosa volt egy csongrádi tanyának, s a hozzá tartozó kisebb földterületnek. A tulajdonában maradt egy nagyréti (Szentes közigazgatási területén lévő) 12,6 hektáros szántó, s attól nem messze, de már csongrádi külterületen birtokol még egy 11 hektáros másik, kiváló minőségű szántót is. Az előbbit örökölte, az utóbbinak haszonélvezője. S még mindig Vincze Lászlóé a csongrádi szőlőhegyen, a Prohászka dűlőben egy kisebb ültetvény, melyen a szőlőtőkék mellett gyümölcsfák is találhatók.

A mezőgazdasági tevékenysége révén Vincze László tavaly mintegy egymillió forint földalapú támogatást kapott.

A honatya az OTP Bank Nyrt.-től hitelt is felvett, melyből még mintegy négymillió forintot kell törlesztenie. A honatya vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy spórol, s a megtakarításait svájci valutában tartja, melyek összértéke pontosan tizenkilencezer-hetvenhét frank.

Az idén január 12-én készített, s 31-én beadott vagyonnyilatkozata egy – a járműtulajdonról szóló lapjában – a tavalyival megegyezik, ugyanis ma is a 2011-ben vett Renault Kangoo típusú gépkocsival jár, s más, említésre méltó értékű járműve nincs – tudomásunk szerint motorozni, de még biciklizni se szokott.

Az Országgyűlés hivatalos internetes honlapján szereplő képviselői adatlapja szerint Vincze László havonta összesen bruttó kilencszázhuszonnégyezer-százhuszonkét forint jövedelemmel rendelkezik. Ebből lakhatási hozzájárulás (melyet a budapesti bérelt lakása után vesz fel) száztizenötezer-kilencszázötven, míg a bruttó tiszteletdíja háromszázkilencvennégyezer-kettőszázharminc, a választókerületi pótléka pedig négyszáztizenháromezer-kilencszáznegyvenkettő forint.

A Csongrád megyei országgyűlési képviselői rangsorban egyébként korántsem Vincze László az egyik legjobban kereső honatya, erről a SzegedCafé által vázolt megyeszékhelyi áttekintés is egyértelműen tanúskodik. A Heti Világgazdaság által készített országos összeállítás alapján az igazán sokat „kaszálóknak” még csak a poros nyomába se ér. Többet keres nála Farkas Sándor, valamint – a szintén csongrádi származású, de a fővárosban élő – Józsa István is. A szentesi fideszes és a budapesti szocialista politikus vagyonnyilatkozatát hamarosan külön cikkben elemezzük majd.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés